Memorial Kayseri Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Çağdaş Koç, yaz aylarında nasıl makyaj yapılması konusunda bilgi verdi.Yazın aşırı sıcak günlerde yapılan ağır makyaj, cilt sorunlarını da beraberinde getiriyor. Ter ile içerisinde kimy...
Memorial Kayseri Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Çağdaş Koç, yaz aylarında nasıl makyaj yapılması konusunda bilgi verdi.
Yazın aşırı sıcak günlerde yapılan ağır makyaj, cilt sorunlarını da beraberinde getiriyor. Ter ile içerisinde kimyasalların bulunduğu makyaj karışarak ciltteki gözeneklerin kapanmasına neden oluyor. Yağlı ciltlerde akne ve diğer cilt sorunlarının gelişimi hızlanıyor, bariyer oluşturan makyaj ve ter karışımı cildin nefes almasını engelleyerek sorunların daha da artmasına yol açıyor. Yoğun makyaj ayrıca sıcak ve nemli ortamlarda gelişen bakteri birikimine de yol açarak enfeksiyon ve iltihaplanma riskini de artırıyor, kızarıklık ve tahrişe neden olabiliyor.
"Ciltte yazın önemli değişiklikler olur"
Yazın cilt sağlığında önemli değişikliklerin olabileceğini söyleyen Uzman Dr. Çağdaş Koç, "Yaz ayları, açık hava aktivitelerin arttığı bir mevsimdir. Ancak bu dönemde cilt sağlığı için önemli değişiklikler olabilmektedir. Yoğun sıcaklık ve artan nem kombinasyonu sayesinde cilt sorunlarının da artması muhtemeldir. Sıcaklıklar arttıkça, vücut doğal olarak serinlemek için daha fazla ter atar. Bu da cildin yüzeyinde daha yüksek nem seviyesi demektir. Bunun için sıcak havalarda ağır makyaj yapmanın bazı riskleri bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda sıcaklığın cilt üzerindeki etkisinin ter üretiminin ve su kaybının artmasına, ciltteki pH’ın düşmesine ve daha fazla sebum üretimine yol açtığı bilinmektedir" dedi.
"Aşırı makyaj gözenekleri tıkar"
Koç, "Aşırı sıcak günlerde yapılan ağır makyaj ciltteki gözenekleri tıkayarak sivilcelere yol açar. Sivilceler daha fazla makyajla kapatılarak sorunun devam ettiği bir cilt sorunları döngüsüne neden olabilir. Cildin nefes almasına izin vermek ve cilt sağlığını korumak ve bu yaygın tuzaklardan kaçınmak için yaz aylarında daha hafif, komedojenik olmayan ürünler seçmek gerekir. Aşırı sıcak günlerde yapılacak ağır makyaj şu sorunlara neden olabilmektedir; sivilce çıkma ihtimali artar. Ciltteki nem oranı azalır ve ışığa duyarlı ciltlerde renk değişikliği riski vardır" ifadelerini kullandı.
Cildi güneşten koruyan 5 önlem
Güneşten korunma yöntemleri hakkında bilgiler veren Çağdaş Koç, "Cildi korumak için yaz aylarında alınacak basit önlemler oluşabilecek sorunların önüne geçmektedir. Komedojenik olmayan ürünler kullanın: Komedojenik olmayan ürünler gözenekleri tıkamayacak şekilde özel olarak formüle edilmiştir. Su bazlı bu ürünler özellikle nem oranının arttığı yaz aylarında sivilce oluşumunu önlemek için önerilmelidir. Cildin nefes almasını sağlayan bu ürünlerin bileşenleri akne ve diğer cilt sorunlarını azaltmak için üretilmiştir. Artan terleme ve yağ üretiminin şiddetli sivilce oluşumuna neden olabileceği gerçeği unutulmamalıdır. Özellikle kullanılan ürünlerin ciltteki gözenekleri tıkayıp tıkamadığından emin olmak için ‘komedojenik olmayan’ ifadesini etiketlerde aramak gerekir. Ayrıca gözenekleri tıkanıklığına neden olma ihtimali daha düşük olan hafif, yağsız formüller de tercih edilebilir. Makyajı hafifletin: Yaz aylarında ağır fondötenlerden renkli nemlendiriciler veya kapatıcı BB kremler gibi daha hafif alternatifleri tercih etmek önemlidir. Bu ürünler gözenekleri tıkama riski olmadan nemlendirme ve hafif kapatıcılık sağlamaktadır. Özellikle renkli nemlendiriciler renkle birleşerek cildi nemli tutarken daha doğal bir görünüm sağlamaktadır. Eğer BB kremler kullanılacaksa içeriğinde antioksidanlar ve güneş koruyucu sentezler olmalıdır" dedi.
Güneş kremlerinin mutlaka kullanılması gerektiğini söyleyen Koç, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Güneş kremi, cilt sağlığı açısından yıl boyunca kullanılan önemli bir üründür. Bu kremler UV maruziyetinin zirve yaptığı yaz aylarında daha da önemli hale gelir. En az SPF 30 içeren geniş spektrumlu bir güneş kremi hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlayarak güneş yanığını, erken yaşlanmayı ve cilt kanserini önlemeye yardımcı olur. Güneş kremini bolca uygulamak ve özellikle yüzdükten veya terledikten sonra her iki saatte bir tekrarlamak önemlidir. Bazı makyaj ürünleri SPF içerse de, bunlar genellikle tek başlarına yeterli değildir. Yeterli koruma için makyajın altına yeterli miktarda güneş kremi uygulanmalıdır.
Cildi nemlendirin ve tazeleyin: Yaz aylarında cildi nemli tutmak çok önemlidir. Gözenekleri tıkamayacak hafif, yağsız nemlendiriciler seçilmelidir. Hyaluronik asit ve gliserin gibi nemlendirici içeriklere sahip ürünler, ağır hissettirmeden nem sağladıkları için uygundur. Gün boyunca yüz spreyleri kullanmak cildi tazelemeye ve serinletmeye, yağ birikimini azaltmaya ve taze bir görünüm sağlamaya yardımcı olabilir."
Koç, yaz aylarında peeling yapılmasının cilt için önemli olduğunu söyleyerek, "Peeling, deri üzerindeki ölü hücreleri temizleyerek özellikle yaz aylarında gözeneklerin tıkanmasını önler. Haftada 1 ya da 2 kez yapılan peeling pürüzsüz ve temiz bir cilt için önemlidir. Nazikçe yapılması gereken peeling konusunda aşırıya kaçmamak gerekir. Güneşli günlerde geniş kenarlı şapkalar ile UV filtreli güneş gözlükleri, açık renkli kıyafetler zararlı ışınlarına karşı ekstra koruma sağlar. Şapka, gözlük ve açık renkli kıyafetler cilde doğrudan güneş ışığının düşmesini engelleyerek UV kaynaklı hasar riskini azaltır. Açık renklerdeki nefes alabilen kumaşlardan üretilmiş kıyafetler serin kalmaya yardımcı olmaktadır" ifadelerini kullandı.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Erzurum’un Oltu ilçesinde KETEM tırı 3 gün boyunca ücretsiz kanser taraması yapacak.Oltu Devlet Hastanesi bahçesine gelen KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) Tırı, 10-11-12 Aralık tarihlerinde vatandaşlara ücretsiz kanser tarama hizmeti
Şanlıurfa’da 112 Acil Sağlık ekibi, evden aldıkları gebenin doğumunun başlaması sonucu hastaneye yetiştiremeden ambulansta doğumunu gerçekleştirdi, anne sağlıklı doğan bebeğine doğumunu gerçekleştiren sağlık personelinin adını verdi.Şanlıurfa’nın Akçakale
Burun estetiğinde tercih edilen güncel yaklaşımlardan bahseden Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Nuh Evin, "Cerrahi yaklaşımın seçimi hastanın kemik yapısı, cilt kalınlığı ve fonksiyonel ihtiyaçlarına göre belirlenir. Her teknik bi
Konya’nın merkez Karatay ilçe Belediyesi, ilçeye yeni bir sağlık merkezi daha kazandırıyor. Yediler Mahallesi’ne hizmet verecek Şerife-Hasan Kurşunel Aile Sağlığı Merkezi’nin protokolü Konya İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yusuf Yavuz, Karatay Belediye Başkanı
Acıbadem Kayseri Hastanesi Diyetisyeni Burcu Akbeyaz Özger, kışın melatonin içeren gıdaların uykuya yardımcı olacağını söyleyerek, "Bunlara örnek verecek olursak vişne veya vişne suyu. Bunlar melatonin en yüksek olan meyvelerden birisidir. Bir diğeri cevi
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Dünya Bankası Fonu ile yerinde yeniden inşa edilecek.Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde proje süreçlerini değerlendirmek üzere; EÜ Rektörü Prof. Dr.
Kış mevsiminde havaların soğuması ve gün ışığının azalmasıyla birlikte bağışıklık sisteminin daha da önem kazandığını ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, "Bu dönemde hastalıklara yakalanmamak için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak g
Kırklareli’nin Demirköy ilçesinde gıda işletmelerine yönelik yapılan denetimler devam ediyor.Demirköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli, ilçede faaliyet gösteren gıda işletmelerinde ilgili mevzuat çerçevesinde düzenli olarak gıda denetimlerin
Otomobil tırın dorsesine saplandı:1 yaralı
Erzurum’da silahlı saldırıya uğrayan şahıs hayatını kaybetti
03Güllü’nün kızı Tuğyam Ülkem tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi
04Kırmızı ışık ihlali kazaya sebep oldu: O anlar kamerada
05İki esnaf arasında çıkan silahlı kavgada 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı
06Bakan Bolat, ABD Ticaret Bakanı Lutnick ile bir araya geldi
07Kendisinden ayrılan kız arkadaşını evine girerken öldürdü
Yükleniyor...
00:00:00
Galatasaray A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Göztepe A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Samsunspor A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kocaeli̇spor
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Corendon Alanyaspor
Tümosan Konyaspor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Hesap.com Antalyaspor
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Kasimpaşa A.ş.
İkas Eyüpspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük