Dünya kuru kayısı ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan Malatya’da, 2026 yılı komisyon tahmini kayısı rekoltesi resmi olarak açıklandı.
Dünya kuru kayısı ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan Malatya’da, 2026 yılı komisyon tahmini kayısı rekoltesi resmi olarak açıklandı. Rapora göre bu yıl Malatya’da yaklaşık 8.9 milyon meyve veren ağaçtan toplam 341 bin tonu aşkın yaş kayısı hasat edilmesi bekleniyor.
MALATYA – Malatya Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası ile Ziraat Odası koordinasyonunda oluşturulan rekolte tahmin komisyonu, 2026 yılı resmi kayısı rekolte raporunu tamamladı. Vali Seddar Yavuz ve ilgili oda başkanlarının imzasıyla yayımlanan verilere göre, Malatya genelinde tarımsal üretimde yüzler gülüyor.
Toplam Üretim 341 Bin Tonu Geçti
Rapora göre, Malatya genelinde meyve veren toplam ağaç sayısı 8 milyon 899 bin 991 olarak kayıtlara geçti. Ağaç başına ortalama verimin 42 kilogram olarak tahmin edildiği sezonda, toplam yaş kayısı üretimi 341 bin 55 ton olarak öngörülüyor.
Üretilen yaş kayısının;
51 bin 158 tonunun yaş (taze) olarak tüketilmesi,
289 bin 897 tonunun ise kurutmalığa ayrılması bekleniyor.
Sezon sonunda Malatya ekonomisine can suyu olacak net kuru kayısı miktarı ise 67 bin 418 ton olarak hesaplandı.
Zirve Akçadağ’ın, Verim Rekoru Kale İlçesinde!
İlçe bazlı analizlerde üretim miktarı ve ağaç sayısında Akçadağ zirveyi kimseye kaptırmadı. 1 milyon 484 bin ağaç varlığına sahip Akçadağ, 11 bin 851 ton kuru kayısı üretimiyle ilk sırada yer aldı. Akçadağ'ı kıl payı farkla 11 bin 755 tonla Yazıhan ve 10 bin 849 tonla Battalgazi takip etti.
Ağaç başına düşen verimlilikte ise Kale ilçesi adeta rekor kırdı. Kale, ağaç başına ortalama 103 kilogramlık muazzam bir verim oranı yakalayarak Malatya ortalamasının (42 kg) iki katından fazla bir başarıya imza attı. Yazıhan ise ağaç başına 65 kilogram verimle dikkat çeken bir diğer ilçe oldu.
Sektör Temsilcileri İmzayı Attı
Malatya tarımı ve ihracatı için kritik öneme sahip bu rapor, Vali Seddar Yavuz başkanlığında; Malatya Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Ticaret ve Sanayi Odası Y.K. Bşk. Basri İlhan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Rıza Murat Türksoy, Turgut Özal Üniversitesi Öğr. Üyesi Ahmet Aslan ve Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç’ın ortak imzasıyla resmiyet kazandı.
Uzmanlar, açıklanan rekoltenin hem iç piyasa dengeleri hem de dünya kuru kayısı ihracat fiyatlarının istikrarı açısından oldukça dengeli ve bereketli bir döneme işaret ettiğini belirtiyor.
Öne Çıkan İlçe Raporları (Özet Tablo):
En Çok Kuru Kayısı Üreten 3 İlçe: 1. Akçadağ (11.851 Ton)
2. Yazıhan (11.755 Ton)
3. Battalgazi (10.849 Ton)
En Yüksek Verimli İlçe: Kale (Ağaç başına 103 Kg)
Toplam Kuru Kayısı Rekoltesi: 67.418 Ton.

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Sivas'ta 2 otomobil çarpıştı: 6 yaralı
(GÜNCELLENDİ)Arguvan’da Feci Kaza: Aynı Aileden 3 Kişi Hayatını Kaybetti
03Kalibaf: ABD ile barışımız yok ve israili resmi olarak tanımayacağız
04Almanya'dan Ukrayna'ya: Taurus füzelerini vermeyi düşünmüyoruz
05Çin’de amonyum nitrat yüklü kamyonda patlama: 2 ölü, 4 yaralı
06İzmir açıklarında 25 düzensiz göçmen yakalandı
07Çorum'da düğün yemeği sonrası yaklaşık 50 kişi hastanelik oldu
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük