Deprem sonrası yaralarını sarmaya çalışan Malatya esnafı, yeni teslim edilen dükkanlar karşısında şoka uğradı.
Deprem sonrası yaralarını sarmaya çalışan Malatya esnafı, yeni teslim edilen dükkanlar karşısında şoka uğradı. CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız’ın yerinde yaptığı incelemeler, "Modern çarşı" diye pazarlanan projenin esnaf için nasıl bir kabusa dönüştüğünü gözler önüne serdi. 21 Metrekareden 10 Metrekareye: Esnafın Ekmeği mi Küçüldü? Deprem öncesi geniş dükkanlarında ticaretini sürdüren Malatya esnafına sunulan yeni dükkanlar, adeta bir "tavuk kümesi"ni andırıyor. Videodaki görüntülerde, 10 metrekarelik bir dükkanın içine giren Yıldız, acı tabloyu şu sözlerle özetliyor: "Burada nasıl iş yapılacak? Kuyumcu ne olacak, ne bitecek? Gerçekten bir şey diyemiyoruz."
Daha önce 21 metrekarede mücadele veren esnafa, şimdi sadece 10 metrekarelik alanlar reva görülmüş. En büyük dükkanın ise sadece 40 metrekare olduğu belirtiliyor. Bu daracık alanlarda bir esnafın malını sergilemesi, müşterisini ağırlaması ve ticaretini sürdürmesi akıl tutulmasından başka bir şey değil!
Koca Çarşıda "Tek Kişilik" Tuvalet Skandalı! Projenin plansızlığı sadece dükkan boyutlarıyla da sınırlı değil. Videoda ortaya çıkan en çarpıcı detay ise ortak kullanım alanlarındaki yetersizlik. Onlarca esnafın ve yüzlerce müşterinin kullanması beklenen koca çarşıda, üst katlara da hizmet veren tuvaletin "tek kişilik" olması, mühendislik ve şehircilik anlayışının iflas ettiğinin kanıtı niteliğinde. Yıldız’ın deyimiyle: "Han gibi yapmışlar dedik ama handan daha kötü... Bu kadar esnaf buraya nasıl sığacak, mümkün değil!" Çarşı Teslim Edildi Ama İçinde Esnaf Yok!
Görüntülerde dikkat çeken bir diğer nokta ise ıssızlık. Anahtar teslimi yapılmasına rağmen, dükkanların büyük bir kısmının kapalı olduğu görülüyor. Tüm çarşıda sadece 3 dükkanın faaliyete geçme hazırlığında olması, projenin esnafın ihtiyaçlarından ne kadar kopuk olduğunu tescilliyor.
Sonuç olarak: Depremzede Malatya esnafı, bir de "plansızlık" depremiyle vurulmuş durumda. KOSGEB kredilerini bile ödemekte zorlanan esnafa, ticaret yapamayacağı kadar küçük dükkanları "çözüm" diye sunmak, bölge halkıyla dalga geçmektir. Yetkililerin bu "mimari garabeti" bir an önce düzeltmesi ve esnafın sesine kulak vermesi şarttır.
Bakan Gürlek: "Rojin’in babasının tehdit iddialarına ilişkin soruşturma başlatıldı"
ABD Başkanı Trump, İran’dan "erken ayrılmak istemediklerini" söyledi
03Babanın çatıdan attığı inşaat demiri, engelli oğlunun ölümüne neden oldu
04Apartmanın teras katı alevlere teslim oldu
05Dubai’de sivil bir binaya isabet eden İHA yangına yol açtı
06Bursa’da apartmanın çatı katında yangın
07Katar’dan İran saldırılarını kınayan BM tasarısına destek açıklaması
Yükleniyor...
00:00:00
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Kocaeli̇spor
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Corendon Alanyaspor
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
Tümosan Konyaspor
Hesap.com Antalyaspor
İkas Eyüpspor
Kasimpaşa A.ş.
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük