MENÜ

Malatya’da yer altı suları tarımsal sulamada kullanılacak

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, deprem sonrası kentte yürütülen inşaat ve altyapı çalışmalarında ciddi yeraltı suyu sorunlarıyla karşılaşıldığını belirtti. Özellikle Akpınar Çarşısı ve eski Şire Pazarı bölgesinde yoğun yeraltı...

Yayınlanma: 17 Şubat 2025 11:03 Güncelleme: 05 Eylül 2025 09:26
Malatya’da yer altı suları tarımsal sulamada kullanılacak

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, deprem sonrası kentte yürütülen inşaat ve altyapı çalışmalarında ciddi yeraltı suyu sorunlarıyla karşılaşıldığını belirtti. Özellikle Akpınar Çarşısı ve eski Şire Pazarı bölgesinde yoğun yeraltı suyu çıkışı tespit edildiğini açıklayan Er, bu suların tahliye edilmesi için 6 kilometrelik yeni bir yağmur suyu hattı inşa edildiğini duyurdu.
6 Şubat depremi sonrası Malatya’da yürütülen imar çalışmalarında, çevreyolunun kenarında bulunan Akpınar Çarşısı ve eski Şire Pazarı bölgesinde yoğun yeraltı suları tespit edildiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, şehrin altyapısının bu ani su çıkışlarına uygun olmadığını ifade etti. Er, mevcut yağmur suyu kanallarının yetersiz kalması nedeniyle, yeraltı sularını tahliye edebilmek için ek çalışmaların başlatıldığını söyledi.
Başkan Er, Cengiz Topel Caddesi, Hasanbey Caddesi ve Fuzuli Caddesi güzergahında yeni tahliye hatları inşa edildiğini ve bu suların Çarmuzu Deresine yönlendirilerek kontrollü bir şekilde tahliye edileceğini belirtti.
Tahliye hattı 12 kilometreye ulaşıyor
Başlangıçta 6 kilometre olarak planlanan yağmur suyu ve yeraltı suyu tahliye hattının, artan su miktarı nedeniyle 12 kilometreye çıkarıldığı bilgisini paylaşan Er, çalışmaların TOKİ müteahhitleri ve Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) iş birliğiyle yürütüldüğünü ifade etti.
Başkan Er, özellikle Saray Mahallesi, Cirikpınar ve Akpınar bölgelerinde çok fazla yeraltı suyu çıkışı olduğunu belirterek, "Bu suyu sadece tahliye etmekle kalmayacağız, aynı zamanda sulama suyu olarak değerlendireceğiz" dedi.
"İnşaat alanlarının güvenliği için kritik bir proje"
Deprem sonrası hız kazanan konut inşaatlarının güvenliği açısından yeraltı suyunun kontrol altına alınmasının kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Başkan Er, "İlk etapta ihale edilen konutlarımız Akpınar bölgesinde yükseliyor ve bu bölgedeki konutları 2025’in ilk çeyreğinde teslim etmeyi planlıyoruz. Ancak, temel kazılarında çıkan yeraltı sularının inşaat güvenliği açısından büyük risk oluşturduğunu gördük. Bu nedenle altyapıyı güçlendirmek için ilave kanallar inşa ediyoruz" şeklinde konuştu.
Malatya’da ilk kez bu çapta bir yeraltı suyu yönetimi projesinin hayata geçirildiğini belirten Er, tahliye hatlarının tamamlanmasıyla Malatya’nın hem yeni inşaat alanlarının güvenli hale getirileceğini hem de suyun boşa gitmeyerek tarımsal sulamada kullanılacağını sözlerine ekledi.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30