Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
12:55 Kartal’da satranç turnuvasında hamleler yarıştı12:53 Büyükşehir’den ‘Özel Gereksinimli Bireyler İçin Afet Hazırlığı’ semineri12:53 Motosikletini, kendisine ’dur’ ihtarında bulunan motorize trafik polisinin...12:52 Köpeklerine domuz yavrusunu öldürterek kayda alan şahsa para cezası12:45 Arkadaşını uyuşturucu meselesi yüzünden başından vuran sanığa müebbet taleb...12:45 Sukay Tesisleri yeni sezona hazırlanıyor12:41 Beykoz Tokatköy’de şebeke suyundaki koku vatandaşı tedirgin ettirdi12:41 Kütahya OSB’de yol yenileme çalışmaları başladı12:39 Kars’ta istihdam ve mesleki eğitim toplantısı yapıldı12:39 Kars 36 Spor Kelkit karşılaşmasının hakemleri belli oldu12:36 Elazığlılar uygulamalı hac hazırlık kursunda camileri doldurdu12:35 Gasp Büro Amirliği Kütahya’da 2022, 2023 ve 2024 yıllarında meydana olaylar...12:30 Hülya Ulusoy: “Saldırıyı gerçekleştiren şahsın tek başına hareket etmediği...12:30 Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi12:28 Eski Van Şehri’ndeki tarihi yapılar ayağa kaldırılıyor12:28 Yerli otomobil Togg şehit ailelerine hizmet vermeye başladı12:27 Dur ihtarına uymayan araçtaki kızlar polise zor anlar yaşattı12:26 BEBKA’dan kırsal kalkınma için 35 projeye 112 milyon liralık hibe12:22 EPDK Başkanı Yılmaz: “Tüketicilerimizin enerji tedarikinin aksatılması risk...12:22 Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu’nda oy verme işlemi başladı
Teknoloji 16 Ekim 2023 - 12:31 Yorum: 0

Mandal; “DAG Türkiye’nin dünyadaki en duyarlı gözü olacak”

Bir takım gezi ve ziyaretler gerçekleştirmek üzere Erzurum’a gelen Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve beraberindeki heyet, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın misa...

Mandal; “DAG Türkiye’nin dünyadaki en duyarlı gözü olacak”

Bir takım gezi ve ziyaretler gerçekleştirmek üzere Erzurum’a gelen Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve beraberindeki heyet, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın misafiri oldu.
Prof. Dr. Mandal ve heyetini Rektörlük makamında ağırlayan Rektör Çomaklı, üniversitenin yapmış olduğu çalışmalar ve yeni kurulan birimleri hakkında bilgi vererek TÜBİTAK Başkanı Mandal ile birlikte; Türkiye Cumhuriyetinin vizyon projelerinden olan ve 3170 m rakımlı Konaklı - Karakaya Tepelerinde bulunan Doğu Anadolu Gözlemevine (DAG) ziyaret gerçekleştirdi.
Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) bünyesinde yürütülen DAG kapsamındaki son gelişmeleri yerinde izlemek ve bilgi almak için yerleşkeyi ziyaret eden TÜBİTAK Başkanı Mandal ile Rektör Çomaklı’ya ATASAM Müdürü Prof. Dr. Cahit Yeşilyaprak refakat etti. ATASAM’ın 6550 sayılı yasa kapsamında araştırma altyapısına katılım sürecinde imza aşamasının tamamlanması sonrası gerçekleşen ilk ziyarette DAG hakkındaki son gelişmelerden bahseden Yeşilyaprak, idari ve teknik ihtiyaçlar ile 2024 yılında yapılacak işlerle ilgili bilgi paylaşımında bulundu.
Kış öncesi yapılan hazırlıklar ve test süreçlerini anlatan Prof. Dr. Yeşilyaprak, DAG Projesinin tamamlandığında, Hubble Uzay Teleskobundan daha kaliteli görüntü elde edeceğini, donanımı ve teknolojisiyle Türkiye’nin dünyadaki en duyarlı gözü olacağını ifade etti. DAG’daki çalışmaları yerinde inceleyerek detaylı bilgiler edinen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, geçen yıl TÜBİTAK ile Atatürk Üniversitesi arasında İleri sınıf statüsünde Ortak Araştırma Altyapısı kurulmasına yönelik ortaklık protokolünün imzalandığını belirterek, böylesine güçlü ve geleceği olan bir projeye TÜBİTAK olarak destek vermek ve iş birliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi.
Türkiye’nin en büyük çaplı ve ilk kırmızıötesi teleskobuna sahip olan gözlemeviyle ülkemiz sınırları içerisinden uzayın derinliklerini gözleme imkânının sunulacağını aktaran Prof. Dr. Çomaklı ise, DAG’ın sağlayacağı sayısız bilimsel katkının yanı sıra, yurt içinden ve yurt dışından birçok bilim insanı ve turisti de buraya çekeceğini vurguladı. Bilim dünyası açısından son derece önemli ve Uzay Bilimleri ve Teknolojileri açısından ileri sınıf bir AR-GE yatırımı olarak değerlendirilen DAG’ın Türkiye’nin uzaydaki gözü olacağına değinen Rektör Çomaklı, Milli Uzay Programına yönelik gerçekleştirilen atılımlara katkı sağlayacağına vurgu yaptı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber