Batman'da manifaturacılık mesleğini üçüncü kuşak olarak sürdüren esnaf Kadir Can Aydın, ailesinin yaklaşık 55 yıl önce başlayan ticaret serüvenini, mesleğin geçmişten bugüne geçirdiği değişimi ve geleceğe ilişkin hedeflerini anlattı. Aydın, yüzlerce çeşi
Batman'da manifaturacılık mesleğini üçüncü kuşak olarak sürdüren esnaf Kadir Can Aydın, ailesinin yaklaşık 55 yıl önce başlayan ticaret serüvenini, mesleğin geçmişten bugüne geçirdiği değişimi ve geleceğe ilişkin hedeflerini anlattı.
Aydın, yüzlerce çeşit kumaşın bulunduğu manifaturacılık sektöründe, internet ve hazır giyimin yaygınlaşmasıyla birlikte müşterilerin kumaşa olan ilgisinin azaldığını belirterek, değişen piyasa koşullarına uyum sağlamak amacıyla hazır ürünlere yöneldiklerini ifade etti.
Manifaturacılık, geçmişte özellikle terziler, evlenecek çiftler ve kırsal kesimden gelen vatandaşların kumaş, çeyiz ve çeşitli tekstil ihtiyaçlarını karşıladığı önemli bir ticaret alanı olarak öne çıkıyordu.
Hazır giyim ve internet alışverişinin yaygınlaşmasıyla sektörün çalışma biçimi değişirken, bazı geleneksel manifaturacılar ürün çeşitliliğini artırarak ve hazır tekstil ürünlerine yönelerek faaliyetlerini sürdürmeye çalışıyor.

Kadir Can Aydın
"Manifaturacılığın temelinde çeşitlilik var"
Batman’da İLKHA muhabirine konuşan esnaf Kadir Can Aydın, manifaturacılığın çok sayıda ürün ve çeşidi bünyesinde barındırması nedeniyle bu isimle anıldığını belirtti.
Aydın "Mesleğimiz manifaturacılık olarak geçer. Manifatura denmesinin sebebi, çeşidin çok olması ve birçok kaleme hitap etmesidir. Mesela şu an bizde 400-500 kalem arasında farklı kumaş bulunmaktadır. Tabii her bir kumaşın da kendi arasında 40-50 çeşidi bulunmaktadır. Bizim rahmetli dedemiz bu işe bundan yaklaşık 55 sene önce başladı. Batman’ın en eski mahallelerinden birinde, Köprübaşı’nda küçücük, 5-6 metrekarelik bir dükkânımız vardı. Rahmetli dedem orayı işletirdi. Büyük amcam ve diğer amcam da tabla üzerinde köy köy, mahalle mahalle her gün farklı bir kesime giderek satış yaparlardı." dedi.

"Batman'a bu işi ilk getiren benim dedemdi"
Ailesinin zaman içerisinde satış noktalarını değiştirdiğini ve büyüttüğünü belirten Aydın, dedesinin emekli olmasının ardından ticaretin babası ve amcaları tarafından sürdürüldüğünü ifade etti.
Geçmiş yıllarda manifaturacılığın daha hareketli olduğunu dile getiren Aydın "Dedemi emekli etmek istiyorlar. Dedem umredeyken yeni bir dükkân açıyorlar. O dükkâna babam bakıyor, buraya ise büyük amcam bakıyor. Daha sonra tablayı bırakıyorlar. 'İki kişi orada, iki kişi burada kalalım.' diyorlar. Dedemin dükkânını da kapatıyorlar ve dedem emekli oluyor. Daha sonra o dükkânı daha aşağıya taşıyorlar. Orayı alıp, oraya geçiyorlar. Orayı da doldurup büyütüyorlar, çok şükür. O zamanlar işler daha bereketliydi. Çünkü herkes kumaş dikiyordu. İnternet bu kadar yaygın değildi, hazır giyim de bu kadar yaygın değildi. Batman’da bu işi ilk getiren benim dedemdi. İlk manifatura işini Batman’da yapan rahmetli dedemdi." dedi.
"Geçmişte çeyizlerin adresi manifaturacılardı"
Geçmişte terzilerin ve yeni evlenenlerin manifaturacılardan yoğun şekilde alışveriş yaptığını anlatan Aydın, internet ve hazır giyimin yaygınlaşmasının sektörde önemli bir değişime yol açtığını belirtti:
"Tabii o zamanlar işler daha bereketliydi. Bütün terziciler gelir, kumaşını alırlardı. Şimdi ise alanlar top top alıyor, fazla fazla alıyorlar, çok şükür. Yeni evlenenler bütün çeyizini manifaturacıdan dizerdi. Bütün köylüler şehre gelir, manifaturacıdan tüm ihtiyaçlarını ve giderlerini alırlardı. Tabii hem rakiplerimiz oldu hem de internetin ve hazır giyimin yaygınlaşmasıyla insanların çoğu hazır ürünleri almaya başladı. Mesela şu anda bile çeyizini bizden diken, bizden alan insanlar var. Kendi elbisesini bizden diktiren, elbise alan insanlar da var. Çok şükür gençlerimiz devam ediyor. Ancak eskiye göre hitap ettiğimiz kesim çok daha azaldı. Çünkü artık kimse eskisi gibi kumaşa yönelmiyor."

"Değişen piyasaya hazır ürünlerle uyum sağlıyorlar"
Müşterilerin hazır ürünlere yönelmesiyle birlikte kendilerinin de ürün çeşitliliğini değiştirmeye başladığını belirten Aydın "Her şey çok hazır hâle geldi. Biz de yavaş yavaş hazır ürünlere yönelmeye başladık. Hazır yorgan, hazır nevresim takımları gibi ürünler satıyoruz. Mesela biz bir perde şubesi de açtık. Artık daha çok hazır ürünlere yönelmek zorunda kaldık. Çünkü kimse eskisi gibi kumaşa yönelmiyor. İlk manifaturacı rahmetli dedemdi. Baba ve amcalarım, dedemi emekli ettiler. Allah nasip ederse az kaldı, biz de babamla amcalarımızı emekli edeceğiz. Biz 2-3 kuzen dükkânlara bakıyoruz. Amcalarımız çok şükür bize güveniyor ve inanıyor. Tabii bizim onlardan alacağımız daha çok şey var. Onlar yılların tecrübesine sahip, yılların esnafı. Az çok onlardan alacağımız çok bilgi var." diye konuştu.

"Biz üçüncü kuşağız"
Aydın, aile işletmesinin üçüncü kuşak tarafından sürdürüldüğünü belirterek genç nesil olarak hem mesleği devam ettirmek hem de değişen piyasa koşullarına uyum sağlamak istediklerini söyledi:
"Biz üçüncü kuşağız. Dede, baba ve biz. Şimdi biz gençler olarak daha çok yeni piyasaya göre hareket etmek istiyoruz. Çünkü kumaş eskiden daha yaygındı, evet, bu doğrudur. Ama biz bunları hazır ürünlere dönüştürmek istiyoruz. Biz kuzenler olarak devam etmek istiyoruz. Aramızdaki birlik ve beraberliği sürdürmek istiyoruz. Çünkü biz hâlâ iç içeyiz. En ufak bir şeyde bile hep birbirimizin arkasında, hep birbirimizin yanında duruyoruz. Biz bunu devam ettirmek istiyoruz. Tabii bize de yardımcı olsalar, biz bunu hazır ürünlere daha hızlı bir şekilde dönüştürüp daha hızlı büyümek istiyoruz. Nasip, kısmet. Tabii bizim de evlatlarımızın ticarete atılmasını isteriz. Ama bu sektörün dışında, yan veya farklı bir sektörde faaliyet göstermelerini isteriz." (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Türkiye'de balıkçılar, yeni av sezonunun başlamasıyla birlikte ağlarını yeniden denizle buluşturdu. Gırgır ve trol yöntemiyle avlanan balıkçılar için 15 Nisan'da başlayan genel av yasağı, Karadeniz, Marmara ve Ege'de 1 Eylül itibarıyla sona erdi. Akdeniz'
Cuma günü 88,75 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 86,12 dolar seviyesinde tamamlamıştı. Brent petrol, bugün saat 09.33 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 5,1 değer kazanarak 90,52 dolara ulaştı. Petrol fiyatlarındaki yükselişte, A
Küresel döviz piyasalarında dolar, Fed'in para politikasına ilişkin beklentilerin değişmesiyle yeni haftaya güçlü başladı. Dolar endeksi, önceki seansta kaydettiği sert yükselişin ardından 99,6 seviyelerinde işlem görüyor. Doların değer kazanmasında Fed B
TÜİK verilerine göre 2026 yılı yeşil mercimek üretiminin geçen yıla göre yüzde 62,6 artışla 48 bin ton seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. TMO, 2021 yılından bu yana üretici beklentilerinin piyasa fiyatlarıyla karşılanması nedeniyle yeşil mercimek için
Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Hizmet Üretici Fiyat Endeksi verilerine göre, H-ÜFE temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 3,94, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 28,95 ve geçen yılın aynı ayına göre yüzde 32,77 artış gösterdi. Endeks, on
Döviz piyasalarında haftanın en önemli gündem maddelerinden biri olan Jackson Hole toplantısına odaklanıldı. Fed Başkanı Kevin Warsh'ın yapacağı konuşmanın, ABD Merkez Bankasının faiz politikasına ilişkin beklentiler açısından önemli ipuçları vermesi bekl
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un inşa ettiği Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 2. Güç Ünitesi’nin reaktör binasında, reaktör, buhar jeneratörleri ve ana sirkülasyon pompalarını birinci devrenin tek bir sistemi içerisinde birbirine bağla
Açıklanan verilere göre hizmet sektörü güven endeksi ağustosta 111,9, perakende ticaret sektörü güven endeksi 110,1 ve inşaat sektörü güven endeksi 83,1 değerini aldı. Hizmet sektörü güven endeksi temmuz ayında 112,0 iken ağustos ayında yüzde 0,1 azalarak
Sırbistan'da erken genel seçim kararı
Antalya ve Mersin'deki yangınların enerjisi düşürüldü, Kozan'da müdahale sürüyor
03İngiltere'de hava trafiği krizi: Sistem çöktü, çok sayıda sefer iptal edildi
04İletişim Başkanı Duran: 12 ülkenin israile karşı aldığı karardan memnuniyet duyuyoruz
05İzmir açıklarında 19 düzensiz göçmen kurtarıldı
06İran: ABD'ye ait iki savaş gemisi balistik füzelerle vuruldu
07Hürmüz Boğazı'nda ticari gemi trafiği durma noktasında
Galatasaray A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Kocaeli̇spor
Trabzonspor A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Corendon Alanyaspor
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Fenerbahçe A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Samsunspor A.ş.
Arca Çorum Fk
Erzurumspor Fk
Eyüpspor
Göztepe A.ş.
Tümosan Konyaspor