Samsun Atakum Belediyesi tarafından Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri çerçevesinde kadınlara yönelik "Önce Kanser Olma, Kadın ve Meme" başlıklı...
Samsun Atakum Belediyesi tarafından Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri çerçevesinde kadınlara yönelik "Önce Kanser Olma, Kadın ve Meme" başlıklı seminer düzenlendi.
Atakum Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi (ATAK) Kurucusu Av. Gülay Deveci öncülüğünde Hasan Ali Yücel Gençlik, Bilim ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen seminerde uzman doktorlar meme kanserini önleyici tedbirler ve meme kanserinde erken tanı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Uzmanlardan öneli bilgiler
Seminerde konuşan Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Özlem Karaca Ocak "Meme Hastalıkları ve Tedavi Yöntemi", Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Aşkı Ellibeş Kaya "Kendi Kendine Meme Muayenesi ve Meme Taramaları", Aile Hekimliği Uzmanı Uzm. Dr. Ayşenur Alper Gürz "Meme Sağlığında Beslenmenin Önemi, Hormon Takviyesi ve Meme Sağlığı" konularında detaylı bilgi verirken katılımcılardan gelen soruları da cevapladılar. Programdan önce Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından katılımcı kadınlara ücretsiz meme muayenesi için randevu verildi.
"Erken teşhis hayat kurtarıyor"
Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Özlem Karaca Ocak meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığına dikkat çekerek "Erken teşhis ile hayat kurtarabildiğiniz gibi memeyi de kurtarabiliyoruz. Meme kanserinde kadının en büyük korkularından birisi de memesini kaybetme korkusudur. Bu nedenle erken teşhisin önemi iki kat daha artıyor. Meme sağlığı sadece kanser olmamak için değil sağlıklı nesiller yetiştirmek, bebekleri emzirmek ve onları sağlıklı büyütmek için de önemlidir. Bir annenin bebeğine vereceği en güzel hediye anne sütüdür. Anne sütünü verebilmesi için de kadının kendi sağlığını ve meme sağlığını önemsemesi gerekir" dedi.
"Düzenli beslenme, egzersiz ve stres yönetimi önemli"
Aile Hekimliği Uzmanı Uzm. Dr. Ayşenur Alper Gürz, "Yağ dokusu artışı ciddi oranda meme kanseri riskini artırıyor. Beraberinde beslenme bozukluklarından kaynaklanan insülin direnci de kötü östrojeni artırıyor. Bu ikisi için beslenmemizi düzenleyeceğiz ve yağ dokusunu azaltacağız. Yağ dokusunu azaltmak için de egzersiz yapacağız. Kadınların stres yükü çok fazla ama stres kortizolü; kortizol de iyi olmayan östrojenleri artırabilir. O da meme kanserine neden olabilir. Bu mekanizmalara baktığınız zaman düzenli beslenme, egzersiz ve stres yönetimi çok önemlidir" diye konuştu.
"20 yaş üstü kadınlar meme muayenelerini yapmalıdır"
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Aşkı Ellibeş Kaya kadınların rutin meme kontrolleri yapmaları gerektiğini belirterek, "20 yaş üstü kadınların her ay meme muayenelerini kendi kendilerine yapmaları gerekiyor. Memenizi muayene ettiğinizde elinize ne geldiğini böylece öğrenmiş oluyorsunuz. Her ay yaptığınızda memenizi yüzde yüz tanımış olursunuz. Bazı kanserler gerçekten çok hızlı ilerliyor. Taramanızı ve muayenenizi yaptırsanız da bir yıl sonra gerçekten büyümüş kitleyle karşılaşabiliyorsunuz. O yüzden aydan aya meme muayenesi çok kıymetlidir" şeklinde konuştu.
"Kadının sağlığı toplumun sağlığı demek"
Kadın odaklı çalışmalara aralıksız devam eden ATAK Kurucusu Av. Gülay Deveci, seminerin önemine değinerek şunları söyledi: "Hem çok önemli hem de kadınlarımızla sohbet şeklinde olduğu için çok ilgi çekiciydi. Bir kadınımıza sağlığıyla ve meme sağlığıyla alakalı faydamız dokunduysa ne mutlu bizedir. Bir kişi bile farkındalık oluşturur. Sonuçta önemli olan insan sağlığı ve insan canıdır. Bu çalışmaları çok önemsiyorum ve bana düşen tüm görevleri gönüllü olarak yerine getirmeye çalışıyorum. Zaten mesleki olarak da 27 yıldır kadın ağırlıklı ve kadına pozitif ayrımcılık yapan bir anlayışla çalışıyorum. Ben kendi sağlığımı KETEM'den takip ettiriyorum. Buradan çıkacağım ve bu yılki kontrolüme gideceğim. Kadın sağlığı, toplumun sağlığı demek. Çünkü çocukları doğuran biziz. Biz sağlıklı olduğumuz takdirde bundan sonraki neslin daha sağlıklı olmasını sağlayacağız. Umarım kadınlarımız kendi meme sağlıkları hakkında daha bilinçli olurlar. Kendi sağlıklarına faydada bulunurlar."
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde yürütülen çalışma kapsamında OED cihazları; Balıklıgöl Platosu, Eyyübiye Sabır Makamı, Rabia Meydanı ile 35 Metre Yolu üzerindeki Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi çevresinde vatandaşların hizmetine sunuldu. Yoğun i
Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cildiye Kliniği Uzmanı Dr. Emre Bayındır, toplumda yaygın görülen sedef hastalığı ve güncel tedavi yöntemleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Sedef hastalığının kronik bir deri hastalığı olduğ
Aydın, mutsuzluk ile depresyon arasındaki farklar ile depresyonun belirtileri, risk faktörleri ve ne zaman profesyonel destek alınması gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu. Depresyon, mevsimin tamamen değişmesi gibidir; artık hava hep karanlık, hep so
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'ne başvuran Ali Belge'nin yapılan tetkiklerinde, beyni besleyen ana damarlardan birinin tamamen, diğerinin ise yüzde 90 oranında tıkalı olduğu belirlendi. Doktorlar tarafından yapılan değ
Sağlık Bakanlığı, yaz aylarında artan sıcaklık ve nem nedeniyle vücut ısısının yükseldiğini, buna bağlı olarak terleme ile birlikte sıvı ve mineral kayıplarının yaşanabildiğini belirterek vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Bakanlık, sıcak havaların e
Yalnızlık artık yalnızca bireyin iç dünyasında yaşadığı bir duygu değil; kentleşmeden dijitalleşmeye, bireyselleşmeden çalışma yaşamına kadar uzanan çok boyutlu bir toplumsal sorun olarak değerlendiriliyor. Yapay zeka araçlarının insanların duygusal boşlu
Çetin, anne ve bebek sağlığını korumaya yönelik yürütülen koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerinin önemine dikkat çekti. Sağlık Bakanlığının temel hedeflerinden birinin, gebelik dönemi ve doğum sürecinde anne-bebek sağlığı açısından daha verimli, etkin
Yaz aylarında etkisini artıran aşırı sıcaklar, özellikle risk grubundaki vatandaşlar için ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Emin Ergün, aşırı sıcakların
İstanbul Valiliğinden dolandırıcılık uyarısı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük