Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
17:12 Çocuk şenliği Selçuk’a renk katacak17:10 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: "Diyarbakır Sur Belediyesi Mazbata Töreni so...17:08 Danimarka’da havalimanı bomba ihbarı üzerine boşaltıldı: 1 gözaltı17:07 Çan’da ev yangını korkuttu17:06 Isparta’da kazaya müdahale eden ambulans ve polis aracına başka bir otomobi...17:05 Keşan’da 14 yaşındaki çocuğun kullandığı otomobil kaza yaptı: 3 yaralı17:05 El-aziz Kültür Eğitim ve Yardımlaşma Derneğinden ücretsiz enstrüman kursu17:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye ile görüşmesi son...17:05 Otomobil yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda takla attı17:01 Trendyol Süper Lig: Konyaspor: 0 - Corendon Alanyaspor: 1 (İlk yarı)17:01 Kağıthane Belediyesi’nin 2023 yılı faaliyet raporu mecliste kabul edildi16:54 Tolunay Kafkas: “Bizim için lige tutunma maçıydı”16:53 Kuvvetli rüzgar ve yağış çarşıdaki yoğunluğa engel olmadı16:53 Yağmurlu ve rüzgarlı havaya rağmen gondol sırası oluşturdular16:53 Türkiye Enduro ve ATV Şampiyonası’nı 1. Ayak Yarışları Bilecik’te start ald...16:52 Tekirdağ’da sağanak yağış etkili oluyor16:50 Köşk’te fırtına etkili oldu, bir binanın çatısı uçtu16:50 İhbar kendisine geldi, belediye başkanı köpek kurtarma operasyonuna katıldı16:45 Kastamonu’da fırtına etkili oldu: Binaların çatıları uçtu16:45 Siirt’te 266 gram metamfetamin uyuşturucu ele geçirildi, 1 şüpheli tutuklan...
Ekonomi 09 Aralık 2022 - 11:33 Yorum: 0

Merkez Bankası SİPER platformunu geliştirerek hizmete sundu

Merkez Bankası, dolandırıcılık başta olmak üzere yasadışı kullanımları tespitlerinde çok hızlı bilgi ve belge aktarımı sağlayan "Güvenlik Katmanlama...

Merkez Bankası SİPER platformunu geliştirerek hizmete sundu

Merkez Bankası, dolandırıcılık başta olmak üzere yasadışı kullanımları tespitlerinde çok hızlı bilgi ve belge aktarımı sağlayan "Güvenlik Katmanlama Servisi'ni (SİPER) geliştirerek hizmete sundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) için önemli bir katman servis olan ve dolandırıcılık başta olmak üzere yasadışı kullanımları tespitlerinde çok hızlı bilgi ve belge aktarımı sağlayan "Güvenlik Katmanlama Servisi'ni (SİPER) geliştirerek kullanıma açtı. Sertifikasyonlarını tamamlayan 4 banka platform üzerinden haberleşmeye başladı. Liralaşma stratejisinin ödemeler alanında son kullanıcıların tüm dijital ödemeler işlemlerini güvenle gerçekleştirmesinde ve yasadışı kullanımların en aza indirilmesinde SİPER platformunun önemli katkılarda bulunacağı düşünülüyor.

Bankadan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "SİPER, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) iş birliğiyle yerli ve milli kaynaklarla geliştirilmiştir. 7/24/365 anlık para transferi sağlayan FAST Sistemi, Aralık 2020 itibariyle hizmete sunulmuştur. FAST ile tüm kullanıcılar, farklı finansal kuruluşlardaki hesapları arasında 7 gün 24 saat, ucuz, hızlı ve kolay şekilde fon aktarabilmekte ve katılımcı finansal kuruluşlar işlemin taraflarına işlem sonucunu saniyeler içinde anlık bildirebilmektedir. Fon transfer işlemlerinin saniyeler içerisinde gerçekleşmesi beraberinde her türlü güvenlik risklerinin yönetilmesini zorunlu hale getirmiştir.

Bu kapsamda, TCMB, anlık ödemelerin en güvenli şekilde gerçekleştirilmesini ve tabana yayılmasını sağlamak üzere Dünya için de örnek bir uygulama olan SİPER platformunu geliştirerek hizmete sunmuştur. SİPER platformu çalışma prensibi, para transferini başlatan kurum ile alıcı kurum arasında yasadışı bir işlem riski hakkında saniyeler içerisinde bilgi paylaşılmasını ve sistemde bulunan tüm katılımcıların da bilgilendirilmesini sağlamaktır. SİPER sadece FAST için değil tüm fon transfer işlemlerinde de kullanılabilecektir.

SİPER finansal kuruluşlarımızın hizmetine yeni açılmasına rağmen bugün itibarıyla, testler ve teknik sertifikasyonlarını başarıyla tamamlamış dört bankamız platform üzerinden haberleşmeye başlamışlardır. İki bankamız da test ve sertifikasyon sürecini tamamlamış olup gerçek ortama geçişleri tamamlanmak üzeredir. 2023 yılı ilk çeyreğinde FAST üyesi tüm finansal kuruluşların SİPER entegrasyonunu tamamlamaları beklenmektedir.

SİPER platformunun sürmekte olan ikinci fazında merkezi yapıda toplanan veriler üzerinde "Makine Öğrenme" ve "Yapay Zeka" algoritmaları ile akıllı katmanlı stratejik ürünler geliştirilerek yasadışı kullanımların anomali olarak tespit edilmesi ve ödemeler ekosistemindeki tüm paydaşların hizmetine 2023 yılının ikinci yarısında hizmete açılması planlanmaktadır.

TCMB olarak Liralaşma Stratejimizin ödemeler alanında son kullanıcıların tüm dijital ödemeler işlemlerini güvenle gerçekleştirmesinde ve yasadışı kullanımların en aza indirilmesinde SİPER platformunun önemli katkılarda bulunacağı değerlendirilmektedir."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber