Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 21 Ekim 2014 - 12:33 Yorum: 0

MERS virüsüne ''maske'' önlemi

Prof. Dr. Yorgancıoğlu, ''Hac veya Umre nedeniyle Suudi Arabistan’a seyahat eden vatandaşlar kalabalık alanlarda maske kullanmalıdır'' dedi.

MERS virüsüne ''maske'' önlemi

Hac veya umre amacıyla Suudi Arabistan’a gezi eden vatandaşların, MERS virüsüne (corona virüsü) karşı kalabalık bölgelerde maske kullanması, hayvanlarla özellikle develerle temas etmemesi, çiğ süt ve hayvansal alternatifler tüketmemesi gerektiği belirtildi.

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MERS virüsünün 2012 yılının eylül ayında ilk kez Suudi Arabistan’da ortaya çıkan ve solunum yolu enfeksiyonuna yol açan bir virüs olduğunu belirtti.

Dünya üstünde 11 Haziran 2014 tarihsel itibarı ile 699 hasta saptandığını izah eden Yorgancıoğlu, bu hastaların 209’unun öldüğünü bildirdi.

Virüsün, bilhassa şeker, kronik akciğer, böbrek yetmezliği ve bağışıklık yetmezliği görülenlerde daha şiddetli yaşandığını izah eden Yorgancıoğlu, hastaların çoğunun Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde görüldüğünü anlatım etti.

Yorgancıoğlu, Katar, Umman, Ürdün, Kuveyt, Yemen, Lübnan, İran, İngiltere, Fransa, Tunus, İtalya, Malezya, Filipinler, Yunanistan, Mısır, Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda ve Cezayir'de de hastalığın görüldüğünü söyledi.

Türkiye'de tedavi görülmektedir iken hayatını kaybeden bir vatandaşın örneklerinin Ankara'daki Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarında incelenmesi sonucunda hastanın MERS-CoV bulunduğu anlaşıldığını anımsatan Yorgancıoğlu, hac veya umre amacıyla Suudi Arabistan’a giden  veya hastalığın görüldüğü devletlere gezi eden vatandaşların birtakım hususlara dikkat etmesi gerektiğini kaydetti.

14 gün içerisindeki belirtilere dikkat

Yorgancıoğlu, Suudi Arabistan ziyaretinden ve hastalığın görüldüğü devletlere seyahatten döndükten sonraki 14 gün arasında ateş ile müşterek alt solunum yolu rahatsızlığı belirtileri (ateş, öksürük, soluk darlığı) bulunan insanların bir sıhhat kuruluşuna başvurmaları ve başvurduğu hekime seyahatine dair bilgi vermeleri gerektiğini belirtti.

Solunum yolu enfeksiyonu geçiren kişinin hastalığı bulaştırmamak için olasıdır olduğunca öteki insanlarla İlişki etmekten kaçınması gerektiğini anlatım eden Yorgancıoğlu, şöyle devam etti:

''Aksırma ve öksürme sırasında burun ve ağzı kağıt mendille kapatmalı, uygulanan kağıt mendili çöp kutusuna atmalı ve kağıt mendilin olmadığı hallerde kolun iç yüzüne aksırmalı veya öksürmelidir. Sabun ve su ile çok yoğun elleri yıkamalı, su ve sabun olmadığı hallerde el dezenfektanlarını kullanmalıdır. Virüsün bulaşma yollarından bulunan ağız, burun ve gözlere İlişki etmekten kaçınmalıdır. Grip bu şeklinde mikroplarla kirlenmiş olma ihtimali bulunan yüzey ve eşyaları temizleyip dezenfekte etmelidir''

Kalabalık bölgelerde maske kullanılmalı

Yorgancıoğlu, hac veya umre sebebiyle Suudi Arabistan’a gezi eden vatandaşların da kalabalık bölgelerde maske kullanması, hayvanlarla (özellikle hastalık kaynağı bulunduğu düşünülen develerle) İlişki etmemesi, çiğ süt ve hayvansal alternatifler tüketmemesi gerektiğini bildirdi.

Çiğ tüketilecek sebze ve meyveler iyice yıkanarak tüketilmesi gerektiğine dikkati çeken Yorgancıoğlu, ''Sabun ve su ile çok yoğun elleri yıkamalı, su ve sabun olmadığı hallerde el dezenfektanları kullanmalıdır'' dedi.

 Virüsün bulaşma yollarından bulunan ağız, burun ve gözlere İlişki etmekten kaçınması gerektiğini vurgulayan Yorgancıoğlu, şöyle devam etti:

'' Grip bu şeklinde mikroplarla kirlenmiş olma ihtimali bulunan yüzey ve eşyaları temizleyip dezenfekte etmelidir. Hasta bireyler ile yakın temastan kaçınmalıdır. Suudi Arabistan ziyareti sırasında veya 14 gün arasında ateş, öksürük, soluk darlığı gelişirse bir sıhhat kuruluşuna başvurmalı ve başvurduğu hekime seyahatine dair bilgi vermelidir.''

ETİKETLER: Hac , Umre , Suudi Arabistan , Seyahat , Vatandaş , Maske
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber