MENÜ

Merz: "Gazze’de kıtlığın önlenmesi tüm taraflar için insani bir yükümlülüktür"

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Gazze’de çocukların, kadınların ve yaşlıların çektiği acıları gördüğünü belirterek, "Bölgedeki kıtlığın en kısa sürede önlenmesi tüm taraflar için insani bir yükümlülüktür" çağrısında da bulundu. Merz ayrıc...

Yayınlanma: 14 Mayıs 2025 14:28 Güncelleme: 06 Eylül 2025 08:05
Merz: "Gazze’de kıtlığın önlenmesi tüm taraflar için insani bir yükümlülüktür"

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Gazze’de çocukların, kadınların ve yaşlıların çektiği acıları gördüğünü belirterek, "Bölgedeki kıtlığın en kısa sürede önlenmesi tüm taraflar için insani bir yükümlülüktür" çağrısında da bulundu. Merz ayrıca Alman ordusunun Avrupa’nın en güçlü konvansiyonel ordusu olması gerektiğini vurguladı.
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, başkent Berlin’deki Federal Meclis’te ilk hükümet açıklamasını gerçekleştirdi. Almanya Başbakanı Merz, yeni hükümetin hedeflerine ilişkin yol haritasına, Rusya-Ukrayna savaşına, Avrupa’nın güvenlik ve savunma politikalarına, Avrupa’ya yasa dışı göçün önlenmesine kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulundu. Ukrayna’da 3 yılı aşkın bir süre önce başlayan savaşı işaret ederek Merz, "Rusya, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana özellikle de Avrupa’daki bölünmenin üstesinden gelinmesinden bu yana Avrupa’da egemen birlikte yaşamı düzenleyen tüm kuralları ihlal etti" dedi. Merz, "Biz savaşa taraf değiliz, taraf olmak da istemiyoruz. Ama olaya müdahil olmayan üçüncü taraflar değiliz. Biz ’şayet ve fakat’ olmaksızın Ukrayna halkının yanındayız" ifadelerini kullandı. Merz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile mücadelesinde Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’e desteklerinin devam edeceğini vurguladı.
Merz, geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump ile görüştüğünü, Rusya Ukrayna arasında 30 günlük şartsız ateşkes girişimine verdiği destekten dolayı kendisini minnettar olduğunu kaydetti.

"Alman ordusunun Avrupa’nın en güçlü konvansiyonel ordusu olması gerekiyor"
Merz, "Biz kendi savunma kapasitemizi ve hazırlığımızı genişletmeliyiz ve genişleteceğiz. Güç saldırganlığı caydırır, zayıflık ise saldırganlığı davet eder. Bu nedenle Alman ordusunun Avrupa’nın en güçlü konvansiyonel ordusu olması gerekiyor" diye konuştu. Askerlik konusuna da değinen Merz, "Öncelikle yeni ve cazip bir gönüllü askerlik hizmeti oluşturacağız. Ordunun personel durumu acilen iyileştirilmelidir. Almanya’nın savunma kabiliyeti ve güvenliği konusunda sorumluluk almak isteyen çok sayıda genç var. Bunu teşvik etmek istiyoruz ve edeceğiz" dedi.

"Gazze’de kıtlığın önlenmesi insani yükümlülük"
Dış politika başlığında İsrail’e de yer veren Merz, İsrail’in varlığının ve güvenliğinin Almanya’nın devlet meselesi olduğunu yineleyerek, "İsrail’in yanındayız" ifadelerini kullandı. Merz, Gazze’de çocukların, kadınların ve yaşlıların çektiği acıları gördüklerini belirterek, "Bölgedeki kıtlığın en kısa sürede önlenmesi tüm taraflar için insani bir yükümlülüktür. Bölgedeki kıtlığın en kısa sürede önlenmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

"Almanya bir göç ülkesidir, öyle kalacaktır"
Konuşmasında göç politikasına da değinen Merz, "Almanya bir göç ülkesidir. Durum böyleydi, durum böyle ve böyle kalacaktır. Dost canlısı ve saygılı bir ülke olarak kalmak istiyoruz. Ancak son on yıldaki gelişmeler, çok fazla kontrolsüz göçe izin verdiğimizi ve çok fazla düşük vasıflı göçe imkan sağladığımızı da gösterdi" diye konuştu. Merz, "Ülkemizin refahı adına yeni bir göç politikasına ihtiyaç var" ifadelerini kullandı. Almanya’nın Avrupa’ya yasa dışı göç konusunda tek başına hareket etmediğini de sözlerine ekleyen Merz, "Avrupa Birliği iltica reformunun tutarlı bir şekilde uygulanmasının yanı sıra Avrupalı ortaklarımızla birlikte üçüncü ülkelerde iltica prosedürleri için şartları oluşturmak istiyoruz" dedi.

"Almanya’nın temel endüstrilerinde işler tehlikede"
Alman ekonomisine ilişkin karamsar bir tablo çizen Merz, "Ülkemiz tarihinde ekonomik büyümenin bu kadar uzun olmadığı bir dönem yaşamadık. Otomotiv, kimya ve makine mühendisliği gibi Almanya’nın temel endüstrilerinde işler tehlikede" dedi. Hükümetin yeni süreçte sektörlere yönelik yatırımlarını artıracağını belirten Merz, atılacak adımların sonuçlarını yaz aylarında hissedileceğini ifade etti.
Merz konuşmasını, "Tüm zorlukların üstesinden tek başımıza gelebiliriz. Birlikte çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur" sözleriyle tamamladı.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30