Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
16:53 SUBÜ’den şehrin ekonomik gelişimine ışık tutacak proje16:52 Sultangazi’de restoranın çatısından alevler yükseldi, içerideki müşteriler...16:49 Davalısı tarafından öldürülen avukat mezarı başında anıldı16:48 Yabancı uyruklu şahıs mide ve bağırsaklarındaki 65 paket uyuşturucuyla yaka...16:47 İzmir’de 4 firari hükümlü yakalandı16:46 Uluslararası uyuşturucu kaçakçılarına polisten darbe: 19 gözaltı16:46 AB Yüksek Temsilcisi Borrell: “Çok sayıda AB ülkesi Mayıs sonuna kadar Fili...16:46 Denizli’de yangın dumanından etkilenen yaşlı adam hayatını kaybetti16:44 Vali Pehlivan ile Vali Yavuz, Model Fabrika ve Yenilik Merkezi’ni ziyaret e...16:44 Diyarbakır’da minibüs ile otomobil çarpıştı: 7 yaralı16:41 Zeytinburnu Belediyesi’nin düzenlediği simit ve çay eşliğinde ücretsiz ‘Boğ...16:41 GASMEK 3 Boyutlu Tasarım Atölyesi’nde yeni nesil üretim metotları öğretiliy...16:40 İnek otlattığı esnada yılan sokan kadın öldü16:40 Eyyübiye Belediyesi mali durumunu kamuoyu ile paylaştı16:38 Uluslararası öğrenciler Tokat’ta iş dünyasıyla buluştu16:38 Şükrü Deviren’den Güneş Spor’a özür ziyareti16:38 Aranan şahıslara yönelik yapılan çalışmalarda 135 kişi yakalandı16:38 Günyüzü zabıta ekiplerinden ekmek gramaj denetimi16:37 Erciş’te sağlıklı beslenme eğitim semineri verildi16:37 Okul çevresinde yapılan denetimlerde 29 bin 100 adet gümrük kaçağı sigara e...
Türkiye 25 Nisan 2019 - 11:43 Yorum: 0

Meyve artıkları, temizlik malzemesi oldu

Turunç atıklarından esinlenerek israfın önüne geçmek isteyen öğrenciler, "enzim" projesini geliştirerek meyvelerden arta kalanlarla temizlik malzemesi...

Meyve artıkları, temizlik malzemesi oldu

Turunç atıklarından esinlenerek israfın önüne geçmek isteyen öğrenciler, "enzim" projesini geliştirerek meyvelerden arta kalanlarla temizlik malzemesi üretti.

Antalya Bilim ve Sanat okulunda eğitimi süren Ada Yeşilyurt ve Sude Şeran sokakta atıkları görüp esinlenerek israfı önlemek için bir proje yapmak istedi. Danışman Öğretmeni Sedat Altaş'tan yardım alan öğrenciler, farklı meyvelerin arta kalan malzemelerinden karışım yaparak, enzim projesini geliştirdi. Projeyle yarışmaya katılan öğrenciler finale kaldı. Elazığ Fırat Üniversitesi Çok Amaçlı Spor Salonunda 13'üncü TÜBİTAK ortaokul öğrencileri araştırma projeleri final yarışmasında yer alan öğrenciler, ürettikleri temizlik malzemesi, parfüm ve gübrelerle derece yapmak istiyor.

Projenin amacını insanların hızlı ve bilinçsiz bir şekilde tüketimi sonucunda ortada bıraktıkları atıkları geri değil ileri dönüştürmek olduğunu belirten öğrencilerden Sude Şeran, "Enzim sayesinde birçok ürün elde edebiliriz. Ben ve ortağım Antalya'da yerlerde turunçların olduğunu gördük. Bu bizi çok üzdü. Bu konuya bir el attık. Nasıl buna engel oluruz diye araştırmalar yaptık. Bu bilgileri danışman hocamızla paylaştık ve bir projeye dönüştürmeye karar verdik" dedi.

Enzimin içerisindeki malzemeye göre kullanım alanlarının değiştiğini dile getiren öğrencilerden Ada Yeşilyurt, "Turunç enzimi temizlikte kullanılmakta aynı zamanda parfüm yapılmaktadır. Bu parfüm güzel kokması ile beraber haşerelerin size yaklaşmasına engel olmaktadır. Çöp enzimi çöpten olduğu için bitkilerin daha uzun ve iyi büyümesini sağlıyor. Muz enzimi tarımda ve temizlikte kullanılabiliyor. İçerisindeki potasyumdan dolayı gübre olarak kullanılmaktadır. Burada her şeyi geri dönüştürmeyi amaçladığımız için kağıtları da geri dönüştürdük. Blenderden kağıtları, enzimle geçirerek bir hamur elde ettik. Buna fesleğen tohumu koyduk. Şekillendikten sonra kuruttuk ve bu gübreleri elde ettik. Bunları ektiğiniz zaman kağıt gübre olarak geri dönüşmüş oluyor" ifadelerini kullandı.

Antalya'da turunçların atık bir şekilde her tarafta göründüğünü ifade eden danışman öğretmeni Sedat Altaş, "Turunçların sadece kabuğundan reçel yapılmaktadır. Öğrencilerimizle bu israfı nasıl önleyebiliriz diye düşündük. Enzim yapalım dedik. Enzim 90 günlük süreçte bir bir fermantasyon sürecidir. Enzimde 10 birim su 3 birim bitki atığı 1 milim pancar melası kullanıyoruz. Evde kullanılan her türlü evsel atık ile yapılabileceğini gördük.Temizlikten tarıma kadar bitki koruyucu olarak bile kullanıla bilir. Hem kendi kurumumuzun hem de çocukların kendi yaşam alanlarında kullanılmaktadır. Hazır alma kendin yap sloganıyla yola çıktık. Bitkilerin yüzde 40 geri dönüşümü var. Bu dönüşümü bu şekilde değerlendirebiliriz" diye konuştu.

Meyve artıkları, temizlik malzemesi oldu

Meyve artıkları, temizlik malzemesi oldu

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber