MENÜ

Milli Eğitim Bakanı Özer: "Cumhuriyet tarihinde ilk kez okullaşma oranı yüzde 95’in üzerine çıkmıştır"

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer Diyarbakır'da Temel Eğitimde 10.000 Okul Projesinin kapanış törenine katıldı.

Yayınlanma: 16 Mayıs 2024 20:30 Güncelleme: 16 Mayıs 2024 20:30
Milli Eğitim Bakanı Özer: "Cumhuriyet tarihinde ilk kez okullaşma oranı yüzde 95’in üzerine çıkmıştır"

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer Diyarbakır'da Temel Eğitimde 10.000 Okul Projesinin kapanış törenine katıldı. Bakan Özer, programda yaptığı açıklamada, "Son yirmi yılda eğitimin tüm kademelerinde, cumhuriyet tarihinde ilk kez okullaşma oranı yüzde 95'in üzerine çıkmıştır. Yani son yirmi yıl, beşeri sermayenin en verimli bir şekilde değerlendirildiği bir döneme tekabül etmektedir" dedi.

Millî Eğitim Bakanlığınca okullar arası başarı ve imkan farklılıklarını azaltmak ve eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek amacıyla hayata geçirilen "Temel Eğitimde 10.000 Okul Projesi" tamamlandı. Toplam 3 milyar liralık bütçe ayrılan projenin kapanış töreni, Bakan Mahmut Özer'in katılımıyla Diyarbakır'da gerçekleştirildi.

Kapanış törenine Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in yanı sıra Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Mehdi Eker, bakan yardımcıları, bakanlık bürokratları, UNICEF temsilcileri, 81 ilin millî eğitim müdürleri, okul yöneticileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Program, Diyarbakır'daki özel öğrencilerden oluşan "Özel Sesler Korusu'nun verdiği mini konserle başladı.

Bakan Mahmut Özer, törende yaptığı konuşmada, "Özel Sesler Korosu'nun verdiği konserin salondaki herkesi duygusal bir yolculuğa çıkardığını ifade ederek "O yüreği büyük özel yavrularımıza, gençlerimize, çocuklarımıza şükranlarımı arz ediyorum. İnşallah, bizler de onlara bir sürpriz yapacağız ve onları İstanbul'a davet edeceğiz. İstanbul'da 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde onlarla birlikte o günü kutlayacağız." şeklinde konuştu.

Özer, yakın zamanda şehit olan Ayşenur Alkan ve tüm şehit öğretmenleri rahmetle andı. Özer, "Yakın zamanda şehit verdiğimiz Ayşenur Alkan, Arzu öğretmenimizi ve tüm şehit öğretmenlerimizi rahmetle anıyorum. Özellikle en son kaybetmiş olduğumuz Ayşenur öğretmenimiz gerçekten tüm Türkiye'ye öğretmenlerin ne kadar fedakar olduğunu gösterdi. Tüm öğrencilerini hain roket saldırısında sığınağa götürdükten sonra acaba bir öğrenci geride kaldı mı diye sınıfa tekrar giderken hayatını kaybetti. Ayşenur öğretmenimizi minnetle anıyoruz" diye konuştu.

Bir ülkenin en kalıcı sermayesinin beşeri sermaye olduğunu anımsatan Özer, beşeri sermayenin niteliğini artırmada en önemli enstrümanın da eğitim olduğunu söyledi. Özer, şöyle devam etti:

"2000'li yıllara geldiğimiz zaman Türkiye'deki resim hiç de iç açıcı değildi çünkü o yıllarda Türkiye'de beş yaştaki okullaşma oranını sadece yüzde 11 idi. Orta öğretimdeki okullaşma oranı sadece yüzde 44 idi. Yüksek öğretimdeki net okullaşma ise sadece yüzde 14 idi. Yani ilkokul hariç tüm kademelerde okullaşma oranları yüzde 50'nin altındaydı. OECD ülkeleri, yani bizim rekabet etmiş olduğumuz ülkelere baktığımız zaman o ülkelerin, eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranlarını 1950'li, 1960'lı yıllarda yüzde 90'ın üzerine çıkardığını görüyoruz. İşte son 20 yılda Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tüm Türkiye'de bölge, şehir, ilçe ayrımı gözetilmeksizin yapılan seferberlik sonucunda, yirmi yıl gibi kısa sürede beş yaştaki okullaşma oranları yüzde 11'den yüzde 98'e, orta öğretimdeki yani liselerdeki okullaşma oranları yüzde 44'ten yüzde 95'e, ilkokuldaki okullaşma oranı yüzde 99'un üzerine, ortaokuldaki okullaşma oranı yüzde 99'un üzerine ulaşmıştır. Son yirmi yılda eğitimin tüm kademelerinde, cumhuriyet tarihinde ilk kez okullaşma oranı yüzde 95'in üzerine çıkmıştır. Yani son yirmi yıl, beşeri sermayenin en verimli bir şekilde değerlendirildiği bir döneme tekabül etmektedir".

Özer, okullaşma oranlarındaki yükselişin yanı sıra üniversiteye girişteki katsayı uygulaması ile başörtüsü yasağı gibi antidemokratik uygulamaların kaldırıldığının ve seçmeli derslerin önemli ölçüde çeşitlendirildiğinin de altını çizerek eğitimde son yirmi yılda bir devrim yaşandığını, aynı zamanda eğitim sisteminin toplumun demokratik taleplerine duyarlı hale geldiğini ve eğitimde sosyal politikaların uygulandığını vurguladı.

"Ekonomik imkanı olmayan çocuklar için somut adımlar atıldı"

Ekonomik imkanı olmayan ailelerin çocuklarının eğitime devam edebilmesi için şartlı olarak verilen yardımın on dokuz yıldan beri devam ettiğini anımsatan Özer, "Taşımalı eğitim imkanı sunuluyor, bir buçuk milyon öğrencimiz şu anda eğitim sisteminde ücretsiz yemek yiyor. Pansiyon, burs gibi eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için çok sayıda sosyal politika bu dönemde uygulamaya kondu. Tüm gelişmelerin mimarı, her zaman eğitime bütçeden en büyük payı ayıran, eğitime her zaman pozitif ayrımcılık yapan Cumhurbaşkanımızdır. Buradan, Diyarbakır'dan kendilerine şükranlarımızı arz ediyoruz. Bizler de Millî Eğitim Bakanlığı olarak gelinen noktada eğitimimizi çok daha iyi noktalara taşımak, kalitesini arttırmak için üç noktaya ağırlık verdik. İlk olarak eğitimde fırsat eşitliğinin güçlendirilmesine önem veriliyor. Bunun için iki ana odak noktamız oldu. Birincisi okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılmasıydı. Okul öncesi eğitim, okullar arası başarı farklarının kaynaklandığı yerdir" şeklinde konuştu.

Özer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Düşünün 2000'li yıllarda beş yaştaki okullaşma oranı yüzde 11, yani yüzde 89'un okul öncesi eğitime erişimi yok. Okul öncesi eğitime erişenle erişmeyen arasındaki fark ne zaman ortaya çıkmakta. Okul başladığı zaman ortaya çıkmakta. Eğer eğitim sistemi bu farkı telafi edemezse o zaman avantaj, daha fazla avantajı, daha fazla dezavantajı üretmekte ve başarı farkını müthiş bir şekilde artırmakta. İşte eğitim sistemimiz aslında yıllardan beri bu okul öncesi eğitimdeki erişim kısıtlılığından çekiyordu. 6 Ağustos 2021'de tüm Türkiye'de 2 bin 782 bağımsız anaokulu vardı. Biz bu projeyi başlattığımız zaman, 3 bin anaokulunu bir senede yapmak üzere yola çıktık ve Emine Erdoğan hanımefendinin himayesinde projemizi başlattık. Amacımız neydi, üç yaşındaki okullaşma oranlarını, dört yaş okullaşma oranlarını mümkün olduğu kadar ortalamasını yaklaştırmak. Beş yaş okullaşma oranını ise mümkünse yüzde 100'e ulaştırmak. Bu sabah rakamları aldım. Bir sene içinde 2 bin 321 bağımsız anaokulu yapmışız. 16 bin 100 ana sınıfı yapmışız. Normalde beş ana sınıfı, bir anaokuluna tekabül eder. Dolayısıyla 16 bin 100 ana sınıfı, 3 bin 220 bağımsız anaokuluna tekabül etmektedir. 2 bin 321'i de buna ilave ettiğimiz zaman, bir yıl gibi kısa sürede 5 bin 541 bağımsız anaokulu kapasitesi oluşturmuşuz. Millî Eğitim Bakanlığının yılda elliyle yedi arasında anaokulu yaptığı bir geçmişe baktığınız zaman gerçekten bu bir devrimdir. Devrimin yansımalarını rakamlardan da görüyoruz. Üç yaştaki okullaşma oranı yüzde 9'dan yüzde 16'ya, dört yaştaki okullaşma oranı yüzde 16'dan yüzde 37'ye, beş yaştaki okullaşma oranı yüzde 65'ten bir senede yüzde 98'e ulaştı. İşte bu mevcut yatırımlar, inşallah, devam edecek".

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Milyonlarca aday YKS sonuçlarını bekliyor: Gözler 22 Temmuz’da

Milyonlarca aday YKS sonuçlarını bekliyor: Gözler 22 Temmuz’da

20-21 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen sınavın sonuçları, adaylar tarafından ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresi kullanılarak görüntülenebilecek. Sonuçların açıklanmasının ardından ÖSYM, Yükseköğretim Programları v

İmam hatipli LGS şampiyonlarına umre hediyesi

İmam hatipli LGS şampiyonlarına umre hediyesi

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sonuçlarına göre Türkiye genelindeki imam hatip ortaokullarından 31 öğrenci tam puan alarak Türkiye şampiyonu oldu. Türkiye'nin 17 ilinden 500 tam puan alan öğrenciler, İstanbul'da düzenlenen "Tercih

İmam Hatip Demir: Yaz Kur'an kursları çocukların manevi ve ahlaki gelişimine katkı sağlıyor

İmam Hatip Demir: Yaz Kur'an kursları çocukların manevi ve ahlaki gelişimine katkı sağlıyor

Okulların yaz tatiline girmesiyle birlikte camilerde düzenlenen Yaz Kur'an kursları yoğun katılımla devam ediyor. İzmir'in Konak ilçesi Zeytinlik Mahallesi'nde bulunan Hacı Bayram Camii'nde de çocuklar hem dini eğitim alıyor hem de çeşitli sosyal etkinlik

MEB yönetici ve öğretmenlerine yönelik yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi

MEB yönetici ve öğretmenlerine yönelik yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan "Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar" kapsamında, öğretmen kökenli bazı yönetici kadrolarının özel hizmet tazminatı oranları artırıldı. D

LGS'de 31 imam hatipli şampiyon oldu

LGS'de 31 imam hatipli şampiyon oldu

Türkiye genelinde yapılan merkezi sınava katılarak puanla öğrenci alan liselere kaydolmak isteyen öğrencilerden 452 öğrenci sınavda tam puan aldı. Bu öğrencilerden 31'ini ise imam hatip ortaokulu öğrencileri oluşturuyor. 15 ilden şampiyon çıktı İmam hati

LGS'den 500 tam puan alan Arslanhan: Bir imam hatipli olarak bu başarıyı elde ettiğim için çok mutlu ve gururluyum

LGS'den 500 tam puan alan Arslanhan: Bir imam hatipli olarak bu başarıyı elde ettiğim için çok mutlu ve gururluyum

Milyonlarca öğrencinin lise hayali kurarak girdiği LGS'nin sonuçları açıklandı. Sınava giren öğrenciler arasında yer alan Mardinli Mehmet Efe Arslanhan, 500 tam puan alarak Türkiye birincileri arasında yer aldı. İmam hatip ortaokulu öğrencisi olan Mehmet

Batman'dan LGS'de çifte Türkiye birinciliği

Batman'dan LGS'de çifte Türkiye birinciliği

13 Haziran tarihinde gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre Batman'dan iki öğrenci, 500 tam puan alarak Türkiye birinciliği elde etti. Türkiye birincisi olan öğrencilerden biri Fatih

LGS sonuçları açıklandı

LGS sonuçları açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), LGS merkezi sınav sonuçlarının adayların erişimine sunulduğunu duyurdu. 8. sınıf öğrencileri, sınav sonuçlarını Milli Eğitim Bakanlığının internet sitesi üzerinden görüntüleyebiliyor. SINAV SONUCUNU SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN (

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30