MENÜ

Morca Mağarası’nın keşfi yarım kaldı

Mersin’in Anamur ilçesinde bulunan ve Taşeli Mağaralarının Araştırılması Projesi kapsamında Anadolu Speleoloji Grubu Derneği (ASPEG) ve beraberindeki yerli yabancı mağaracılar tarafından 2012 yılında keşfedilen Türkiye’nin 3. en derin mağar...

Yayınlanma: 03 Eylül 2024 14:34 Güncelleme: 01 Eylül 2025 06:59
Morca Mağarası’nın keşfi yarım kaldı

Mersin’in Anamur ilçesinde bulunan ve Taşeli Mağaralarının Araştırılması Projesi kapsamında Anadolu Speleoloji Grubu Derneği (ASPEG) ve beraberindeki yerli yabancı mağaracılar tarafından 2012 yılında keşfedilen Türkiye’nin 3. en derin mağarası Morca Mağarası’nın derinliklerindeki sır keşfedilmeyi bekliyor. Mağarada yeni bir geçit bulmak ve haritasını çıkarmak için keşif gezisine katılan 13 kişilik ekibin arasında yer alan profesyonel mağaracı ABD’li Mark Dickey’in, 2 Eylül 2023 tarihinde bin 200 metre derinlikte mide rahatsızlığı geçirmesi nedeniyle keşif çalışmaları yarıda kaldı.
Mersin’in Anamur ilçesi Sugözü Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Morca Mağarası, Türkiye’nin en derin mağaralarından Çukurpınar Mağarasının doğusunda, Taşeli adı verilen Orta Toros Dağlarının arasında 2012 yılında keşfedildi. Keşfi gerçekleştiren ASPEG üyeleri, 2018 yılında mağarada 919 metre derinliğe kadar indi.
2019 yazında Türkiye, Bulgaristan, Lübnan ve ABD’den 31 mağaracı, Morca Mağarasını keşfetmek için mevcut derinlikte 30 gün geçirdi. Ekip 2018 yılında bırakılan 919 metreye ulaştıktan sonra mağarayı araştırmaya devam etti ve 1210 metreye ulaştı.

2 Eylül 2023’te 13 kişilik dağcılık ekibi keşif için tekrar mağaraya girdi
Morca Mağarası’nın sırlarını keşfetmek isteyen bilim insanları, geçen yıl tekrar mağarada çalışma başlattı. Aralarında yabancı mağara bilimcilerinin de olduğu 13 kişilik dağcılık grubu keşif için 1276 metre derinlikteki Morca Mağarası’na indi. Ancak 4 ABD, 4 Türk, 4 Romanya ve 1 Macaristan vatandaşından oluşan, aralarında nişanlısı Jessica Van Ord’un da olduğu ekibe liderlik yapan profesyonel mağaracı ABD’li Mark Dickey, 2 Eylül’de bin 200 metre derinlikte mide rahatsızlığı geçirdi.
Dickey’in ekip arkadaşlarından biri yetkililere ulaşarak yardım istedi. Bu sırada Dickey’in nişanlısı Jessica ile diğer ekip arkadaşları, yardım gelene kadar müdahalelerde bulundu. 3 Eylül’de telefonla ulaşan ekip arkadaşı, yetkililerden yardım talebinde bulundu. Yardım çağrısı üzerine bölgeye AFAD, AKUT ve UMKE ekipleri sevk edildi.

9 gün sonra kurtarıldı
Ekipler kurtarma çalışması için titizlikle hazırlanırken, ABD’li dağcı Mark Dickey’in sağlık durumu, yaklaşık 1040 metre derinlikte yapılan ilaç tedavisi ve kan nakliyle iyiye gitti. Doktorların hastanın sedyeyle taşınabilir olduğuna karar vermesi üzerine tahliye çalışmasına başlandı. Ekipler tarafından sedye ile ilk olarak 700 metre derinlikte oluşturulan kampa götürülen Dickey, burada bir süre dinlendirildi. Bazı dar geçitlerin genişletilmesinin ardından kurtarma ekipleri, Dickey’in bulunduğu sedyeyi 500 metre derinlikteki diğer kampa ulaştırdı. Kademe kademe sedye ile taşınarak mağaranın girişine kadar getiren Dickey, 9 gün sonra, 12 Eylül tarihinde zorlu dar geçitlerin ardından mağaradan güvenli bir şekilde çıkarıldı.
8 ülkeden 196 personelin yoğun çalışmaları sonrası mağaranın farklı katmanlarında oluşturulan kamplar üzerinden 7 aşamada gerçekleştirilen tahliye işlemi ile kurtarılan Dickey, helikopter ile getirildiği Mersin Şehir Hastanesi’ndeki tedavisinin ardından 17 Eylül tarihinde taburcu edildi.

Keşif yarıda kaldı
ABD’li dağcı Dickey’in rahatsızlığı dolayısıyla Morca Mağarası’ndaki keşif tamamlanamazken, Dickey, hastanedeki tedavisi sonrası yaptığı açıklamada, özverili kurtarma çalışmalarından dolayı Türk hükümetine teşekkür etti. Mağaraya girme nedenini de anlatan Dickey, "Türkiye mağaracılar organizasyonu tarafından yürütülen bir keşifti aslında. Bu mağara keşfinin yapılmasının en önemli sebebi bilim. Çünkü mağaralar insanların girmediği, insanların ulaşmadığı yerlerdir. Dolayısıyla oradan alınan örnekler, orada yaşayan canlılar bilim için çok önemli bir keşif oluyor. Aldığımız örneklerin bilime faydası oluyor" dedi.

"Morca Mağarası’na yeniden girmeyi çok isterim"
İnsanların başına hayatın her alanında bir şeyin gelebileceğini söyleyen Dickey, "Baktığınız zaman mağaracılık birçok spor içinde daha güvenli diyebiliriz. Dolayısıyla devam edeceğim. Morca Mağarası’na da yeniden girmeyi çok isterim. Amacım oraya geri girip yarıda bıraktığım keşfi tamamlamak. Mağaranın en alt tarafında bir gölet var. Orayı geçmek istiyorum. Amacım o gölün karşısına geçmek" diye konuştu.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Kuzular belirti göstermeden bir anda telef oluyor

Kuzular belirti göstermeden bir anda telef oluyor

Erzincan’da 2 haftada 50’den fazla yeni doğan kuzu, besicilerin adını koyamadıkları hastalık nedeniyle telef oldu.Kemah ilçesine bağlı Oğuz köyünde hayvancılıkla uğraşan Orhan Küçükkaya, son 2 hafta içerisinde 50’den fazla yeni doğan kuzusunun aniden öldü

Yüksekova’da çocukların sular altında kalan yollarda şeker mesaisi

Yüksekova’da çocukların sular altında kalan yollarda şeker mesaisi

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde etkili olan yağışlardan dolayı göle dönen sokalarda çocuklar, paçalarını sıvayıp suyun içerisinden geçerek bayram şekeri toplamaya çalıştı.İlçe genelinde etkisini sürdüren sağanak ve kar erimeleri, özellikle Cumhuriyet Maha

ESMİAD’dan anlamlı bayram ziyareti

ESMİAD’dan anlamlı bayram ziyareti

Eskişehir Müteşebbis İş İnsanları Derneği (ESMİAD), Ramazan Bayramı dolayısıyla huzurevi ziyareti gerçekleştirdi.Yönetim kurulu üyeleri ve dernek üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen ziyarette, huzurevi sakinleriyle yakından ilgilenilerek bayramın mane

Akdeniz’e akan sel suları Kızkalesi çevresini kahverengiye bürüdü

Akdeniz’e akan sel suları Kızkalesi çevresini kahverengiye bürüdü

Mersin’de 3 gündür devam eden yağışlar etkisini sürdürürken derelere akan sel suları turizm merkezi Kızkalesi’ni hem çamura hem de kahverengiye bürüdü.Türkiye’nin önemli turizm noktalarından Mersin’de yağışlar 3 gündür aralıklarla etkili oluyor. İl merke

Milletvekili Bozgeyik, Bozgeyik ailesi bayramlaşma törenine katıldı

Milletvekili Bozgeyik, Bozgeyik ailesi bayramlaşma törenine katıldı

AK Parti Gaziantep Milletvekili Bünyamin Bozgeyik, farklı köy, ilçe ve şehirlerde yaşayan Bozgeyik ailesi bayramlaşma törenine katıldı.Gaziantep’in en kalabalık ailelerinden birisi olan Bozgeyik ailesinin mensupları, Ramazan Bayramı nedeniyle düzenlenen b

Kaymakam Serin, şehit aileleri ve gazilerin bayramını kutladı

Kaymakam Serin, şehit aileleri ve gazilerin bayramını kutladı

Siirt’in Kurtalan ilçesinde Kaymakam Samet Serin, Ramazan Bayramı dolayısıyla şehit ailesi ve gaziyi ziyaret etti, güvenlik güçlerinin bayramını kutladı.Kurtalan Kaymakamı Samet Serin, Ramazan Bayramı vesilesiyle şehit polis memuru Hakan Çetinkol’un ailes

Huzurevi sakinleri bayramda unutulmadı

Huzurevi sakinleri bayramda unutulmadı

Sivrihisar Kaymakamı Hüseyin Sayın, Ramazan Bayramı dolayısıyla Nasreddin Hoca Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezini ziyaret edip, yaşlı vatandaşlarla bir araya geldi.İlçe protokolünün de katıldığı ziyarette, huzurevi sakinlerinin bayramlarını

Ardahan’da İl Genel Meclisi üyelerinin kayak keyfi

Ardahan’da İl Genel Meclisi üyelerinin kayak keyfi

Ardahan Valisi Mehmet Fatih Çiçekli İl genel meclis üyeleri ile birlikte Yalnızçam kayak tesislerinde kayak yaptı. Bölgenin tanıtılması adına yapılan kayak öğrenme ve yapma etkinliği renkli görüntüleri sahne olduArdahan Valisi Mehmet Fatih Çiçekli önderli

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 04:59
Güneş 06:21
Öğle 12:39
İkindi 16:05
Akşam 18:47
Yatsı 20:03

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
64
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
60
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
60
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
52
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
43
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
43
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
35
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
33
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
33
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
31
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
30
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
30
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
25
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
25
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
24
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
17