NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna’nın savaşı kaybetmesi durumunda NATO’nun caydırıcılığını yeniden tesis etmesinin trilyonlara mal olabileceğini söyledi.NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, İsviçre’nin Davos kasabasında devam eden D...
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna’nın savaşı kaybetmesi durumunda NATO’nun caydırıcılığını yeniden tesis etmesinin trilyonlara mal olabileceğini söyledi.
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, İsviçre’nin Davos kasabasında devam eden Dünya Ekonomik Forumu (WEF) çerçevesinde gerçekleştirilen Ukrayna konulu panelde konuştu. Moderatörlüğünü gazeteci Fareed Zakaria’nın üstlendiği ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Letonya Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics, Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, Belçika Başbakanı Alexander de Croo ve Ukrayna Başbakan Yardımcısı Yulia Svyrydenko’nun da konuşmacı olarak katıldığı panelde Rutte, NATO ülkelerine savunma harcamalarını artırma çağrısında bulundu.
Ukrayna’ya destek sağlayan ülkelerin bu desteği artırmaları gerektiğini vurgulayan Rutte, “Savaşın seyrini değiştirmemiz gerekiyor. Cephe hattı yanlış yönde ilerliyor” dedi.
Batı ülkelerinin 21. asırda bir ülkenin diğerini işgal ederek sömürgeleştirmesine izin veremeyeceğini söyleyen Rutte, “O günler geride kaldı ve bu durumun böyle kalmasını sağlamalıyız. İkincisi, Çin, Kuzey Kore, İran ve Rusya bu konuda hep birlikte çalışıyor ve bu durum, bu çatışmanın sadece Avrupa’ya özgü olmadığını, küresel bir mesele olduğunu ve söz konusu olanın jeopolitik bir çatışma olduğunun kanıtıdır” dedi.
Ukrayna’da Rusya’nın zafer kazanmasının sonuçlarının Ukrayna’nın çok ötesinde etki oluşturacağına ve dünyanın en büyük askeri ittifakı NATO’nun gücünü ve güvenilirliğini zayıflatacağına dikkat çeken Rutte, “Eğer Ukrayna kaybederse, NATO’nun caydırıcılığını yeniden tesis etmek için ödememiz gerekecek bedel, halihazırda savunma harcamalarını ve sanayi üretimini artırmamız için harcamayı düşündüğümüzden çok, çok daha yüksek bir bedel olacak. Bu milyarlarla değil, trilyonlarla ölçülecek bir ilave bedel olacak” şeklinde konuştu.
Amerikan silahlarını Avrupa finanse edecek
Rutte ayrıca ABD’nin yeni Başkan Donald Trump yönetimi altında Ukrayna’ya silah desteğini devam ettirmesi halinde, bunu Avrupalıların finanse etmeye hazır olduğundan kesinlikle emin olduğunu söyledi. Rutte, “Ukrayna konusunda ABD’nin sürece dahil olmaya devam etmesi ve barış müzakereleri başladığında Ukrayna’nın güçlü bir konumda olmasını sağlamak için elinden gelenin en iyisini yapmaya devam etmesi gerekiyor. Ancak Avrupalılara şunu söyleyebilirim, yeni Trump yönetimi, Ukrayna’ya savunma sanayisi açısından yardım sağlamaya devam etme konusunda istekli olursa, Avrupalılar bunun finansmanını üstlenecektir. Bundan tamamen eminim. Bunu yapmaya istekli olmalıyız çünkü şu anda ABD, Avrupa’dan daha fazla ödeme yapıyor ve Trump, bu husustaki tepkilerinde haklı. Tamam, bu küresel bir çatışma ancak her şeye rağmen Ukrayna, ABD’ye değil Avrupa’ya daha yakın” dedi.
“Rusya’ya yeni yaptırımlar faydalı olabilir”
NATO Genel Sekreteri Rutte, Dünya Ekonomik Forumu marjında Amerikan CNBC televizyonuna açıklamalarda bulundu. Rusya’yı Ukrayna’daki savaşı sona erdirmemesi durumunda yüksek düzeyli yaptırımlar ve ilave gümrük vergisi ile karşılaşabileceği konusunda uyaran Trump’ın tavrını öven Rutte, “Trump’ın Rusya’ya daha fazla yaptırım uygulama konusundaki tavrından çok, çok mutlu oldum. Rus ekonomisinin son derece kötü durumda olduğunu biliyoruz ve yaptırımların faydası olacaktır” dedi.
NATO Genel Sekreteri, Avrupa’nın da Rusya’ya yaptırımları artırarak Rus ekonomisini etkileme ve Rusya’nın savaş bütçesini azaltma çabası içerisine girmesini umut ettiğini söyledi.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ
Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme
Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ
İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo
İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi
ABD'den Tel Aviv'e: Sizi koruyan silahların çoğunu biz sağladık
Belçika kullanmadığı savaş uçaklarını Ukrayna'ya bağışlayacak
03Avrupa’nın birçok bölgesinde “Süper tropik gece” alarmı
04Muğla'da durdurulan otomobilde 5 kilogram skunk ele geçirildi
05Hakkari’de 2 kilogram skunk ele geçirildi: 4 tutuklama
06Bakan Memişoğlu: 2026'nın sonunda hekim dışı personel alımı planlıyoruz
07Muğla açıklarında 32 düzensiz göçmen kurtarıldı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük