MENÜ

Novus "Sosyal Medya ve Gerçeklik Algısı" Çalıştayı

İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde, Şehit Batuhan Ergin Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından düzenlenen Novus "Sosyal Medya ve Gerçeklik Algısı" Çalıştayı, sosyal medyanın bireyler üzerindeki etkilerini ele almak amacıyla gerçekleştirildi. Çalıştayda, sos

Yayınlanma: 01 Aralık 2025 13:44 Güncelleme: 02 Aralık 2025 06:41
Novus "Sosyal Medya ve Gerçeklik Algısı" Çalıştayı
İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde, Şehit Batuhan Ergin Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından düzenlenen Novus "Sosyal Medya ve Gerçeklik Algısı" Çalıştayı, sosyal medyanın bireyler üzerindeki etkilerini ele almak amacıyla gerçekleştirildi. Çalıştayda, sosyal medya ve dijital dünyadaki etik sorunlardan, gençlerin psikolojik sağlığına kadar pek çok önemli konu masaya yatırıldı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bülent Tansel, çalıştayın ilk gününde "Sosyal Medyanın Gerçeklik Algısının Psikolojik Etkileri" üzerine kapsamlı bir seminer sundu. Dr. Öğr. Üyesi Tansel, gerçekleştirdiği seminerde özellikle ergenlik dönemindeki bireylerde sosyal medyanın özgüven, beden algısı, yalnızlık gibi psikolojik etkilerini ele aldı. Sosyal medyanın görünüş ve başarı odaklı yapısının, gençlerin psikolojik sağlığını nasıl olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Tansel, "Sosyal medyanın idealize edilmiş yaşam tarzları, gençlerin gerçeklik algısını sarsıyor ve onları kendi yaşamlarıyla karşılaştırarak kaygıya itiyor" ifadeleriyle, bireylerin dijital dünyada daha bilinçli olmaları gerektiğinin altını çizdi.
Seminerin sonunda Şehit Batuhan Ergin Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bülent Tansel’e plaket takdim edildi.

Algı ve etik komiteleri: Dijital dünyada sorunlar ve çözümler
Şehit Batuhan Ergin Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından düzenlenen çalıştayda yer alan farklı komiteler, sosyal medyanın çeşitli yönlerini tartışarak çözüm önerileri geliştirdi. Etik Komitesi, dijital etik, mahremiyet ihlalleri ve dijital zorbalık gibi sorunları gündeme getirerek, katılımcılara sosyal medyada daha güvenli bir ortam oluşturmanın yollarını sundu. Komite, "Dijital ayak izi", "gizlilik" ve "veri güvenliği" gibi başlıklar altında interaktif tartışmalar gerçekleştirdi.
Algı Komitesi ise sosyal medyanın bireylerin görünüş ve beden algısı üzerindeki etkilerini ele aldı. "Sosyal medya ve gerçeklik algısı arasındaki farklar, bireylerin sosyal ilişkilerinde ve özsaygılarında büyük değişimlere yol açıyor" şeklinde vurgulandı.
Dijital Temizlik Komitesi, dijital ortamda güvenliğin sağlanması ve sahte hesapların etkileri üzerine önerilerde bulundu. Komite, dijital temizlik alışkanlığının toplumsal ölçekte nasıl fark oluşturabileceğini tartıştı.

İnfluencer kültürü ve sanal gerçeklik
Şehit Batuhan Ergin Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından İGÜ’de düzenlenen çalıştayın 2. oturumu, 30 Kasım Pazar günü gerçekleşti. Bu oturumda konuk olan Sosyal Medya İçerik Üreticileri Fatma Abak ve Burcu Bayazıt, yaptıkları konuşmada sosyal medyanın "sahne arkası"na dair önemli içgörüler paylaştı. Abak ve Bayazıt, sosyal medya fenomenlerinin oluşturdukları "persona"ları ve bu kimliklerin gerçek hayatla ne derece örtüştüğünü kapsamlı bir şekilde ele aldı.
Fatma Abak, influencer kültürünün gençlerin gerçeklik algısını nasıl etkilediğini vurgularken; Burcu Bayazıt, içerik üretiminin görünmeyen emek ve süreçlerine dikkat çekerek takipçilerin bu dünyada daha bilinçli bir konumda durması gerektiğini ifade etti.

Kaygı ve ifade özgürlüğü: Gençlerin dijital dönüşümü
Şehit Batuhan Ergin Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından İGÜ’de düzenlenen çalıştayın 2. gününde Kaygı Komitesi kapsamında, sosyal medyanın bireylerde nasıl kaygı ve endişe oluşturduğu tartışıldı. Sosyal medya ile sürekli bağlantıda olmanın, özellikle ergenlik dönemindeki bireylerde, yalnızlık, yetersizlik hissi ve akademik kaygıları artırabileceği vurgulandı. Çalıştayda, "FOMO" (Fear of Missing Out - Bir şeyleri kaçırma korkusu) ve sosyal medyada onaylanma ihtiyacı üzerine kapsamlı bir tartışma gerçekleştirildi.
İfade Özgürlüğü Komitesi ise dijital dünyada ifade özgürlüğünün sınırlarını ele aldı. Gençlerin sosyal medyada özgürce düşünce ve görüşlerini ifade edebilme hakkını savunurken, aynı zamanda toplumda ifade özgürlüğünün sorumluluk gerektirdiğine dair dikkat çekici tespitlerde bulundu.

Dijital okuryazarlık: Geleceğe yatırım
Çalıştayda yer alan tüm komitelerin ortak amacı, gençler arasında dijital okuryazarlık ve eleştirel düşünme becerilerini güçlendirmekti. Sosyal medyanın tehlikeli yönlerini fark edebilmek ve doğru bilgiyi yanlış içerikten ayırt etmek, katılımcılara kazandırılan en önemli yetkinlikler arasında yer aldı. Bunun yanı sıra, dijital dünyada karşılaşılan sahte içeriklere karşı nasıl bir tutum sergilenmesi gerektiğine dair önemli bilgiler paylaşıldı.

İGÜ’de bilinçli dijital vatandaşlık
İstanbul Gelişim Üniversitesi, dijital dünyada sağlıklı bireyler yetiştirmek amacıyla gerçekleştirilen bu etkinliklere ev sahipliği yaparak, toplumsal sorumluluğunu bir kez daha yerine getirdi. Üniversite, gençlerin sosyal medya ile olan ilişkilerini daha bilinçli ve sorumlu bir şekilde yönetmelerini sağlamayı hedefliyor. Novus "Sosyal Medya ve Gerçeklik Algısı" Çalıştayı, sosyal medyanın toplumsal, psikolojik ve etik boyutlarını tartışan, geleceği şekillendirecek fikirlerin ortaya çıktığı önemli bir etkinlik olarak hafızalarda kaldı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde düzenlenen bu çalıştay, gençlerin dijital dünyada karşılaştığı sorunlara çözümler geliştirmek adına çok önemli bir adım oldu. Bu tür etkinliklerin, gelecekte dijital vatandaşlık bilinci oluşturarak toplumun her kesiminde farkındalık oluşturması hedefleniyor.
ETİKETLER: Novus, "Sosyal, Medya, Gerçeklik, Algısı"
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

İzmir’de 1 milyar lirayı aşan yatırımla 20 yeni okul eğitime açıldı

İzmir’de 1 milyar lirayı aşan yatırımla 20 yeni okul eğitime açıldı

İzmir’de Karabağlar, Konak ve Bornova ilçelerinde yapımı tamamlanan 20 yeni eğitim yuvası, düzenlenen toplu törenle öğrencilerin hizmetine sunuldu. Toplu açılış törenine Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Bilal Macit de katıldı.Bornova Tevfik İleri Ortaokulund

Erzincan’da acil durumlara yönelik eğitim düzenlendi

Erzincan’da acil durumlara yönelik eğitim düzenlendi

Erzincan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinasyonunda, bölgede yaşanabilecek olası acil durumlara hazırlık kapsamında eğitim programı gerçekleştirildi.Farklı kurumlardan paydaşların katılımıyla düzenlenen eğitimde, koordineli çalışma, olay yeri yöneti

Erzincan’da eğitim ve dayanışma vurgusu

Erzincan’da eğitim ve dayanışma vurgusu

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, İl Millî Eğitim Müdürü Hacı Ömer Kartal ile birlikte Erzincan Hürriyet Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret ederek öğretmenlerle bir araya geldi.Ziyarette öğretmenlerle bir süre sohbet eden Aydoğdu, öğretmenleri

Muş’ta "Çocukla Etkili İletişim" eğitimi verildi

Muş’ta "Çocukla Etkili İletişim" eğitimi verildi

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün hizmet içi eğitim programı kapsamında Dr. Öğretim Üyesi Semih Uçar personelle buluştu.Muş Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen hizmet içi eğitimler kapsamında, "Çocukla Etkili İletişim" konu

Yüksekova’da 62. Kütüphane Haftası etkinliklerle başladı

Yüksekova’da 62. Kütüphane Haftası etkinliklerle başladı

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 62. Kütüphane Haftası, "İyileştiren Kütüphaneler" temasıyla düzenlenen tören ve çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.Yüksekova İlçe Halk Kütüphanesi Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen programla start alan kutlamalar

Bala Hatun Yurdu’nda afet tatbikatı

Bala Hatun Yurdu’nda afet tatbikatı

Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) Eskişehir Yurtları bünyesinde hizmet veren Bala Hatun Yurdu’nda, muhtemel afet durumlarına karşı hazırlıklı olmak amacıyla kapsamlı bir "Afet Farkındalık Eğitimi" ve tatbikatı gerçekleştirildi.Eğitim programı çerçevesinde u

Devlet himayesindeki çocuklar başarılarıyla gururlandırıyor

Devlet himayesindeki çocuklar başarılarıyla gururlandırıyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın koruma ve bakım hizmetlerinden yararlanan çocuklar, eğitim ve spor alanındaki başarılarıyla dikkat çekmeye devam ediyor.Sivas Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi’ne bağlı çocuk evlerinde kalan 10-13 yaş arasındaki 6 ço

TOGÜ’nün akreditasyon başarısı büyüyerek 26’ya ulaştı

TOGÜ’nün akreditasyon başarısı büyüyerek 26’ya ulaştı

Yükseköğretim Kalite Kurulu ile Sosyal Beşerî ve Temel Bilimler Akreditasyon ve Rating Derneği süreçleri kapsamında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Maliye Bölümü’nün akredite edilmesiyle üniversitedeki akredite program sayısı 26’ya yükseldi.Yükseköğretim

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 04:06
Güneş 05:35
Öğle 12:30
İkindi 16:14
Akşam 19:16
Yatsı 20:39

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
71
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
67
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
65
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
55
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
48
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
48
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
42
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
37
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
36
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
33
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
31
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
28
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
25
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
25
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
23
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
20