MENÜ

OMÜ Rektörü Fatma Aydın: "Dermatoloji modern tıbbın en hızlı gelişen alanlarından biri"

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, Türk Dermatoloji Derneği tarafından düzenlenen 33. Ulusal Dermatoloji Kongresi’nde onursal başkan olarak yer aldı. Prof. Dr. Aydın, dermatolojinin modern tıbbın en hızlı gelişen alanlarından

Yayınlanma: 26 Ekim 2025 13:16 Güncelleme: 27 Ekim 2025 07:20
OMÜ Rektörü Fatma Aydın: "Dermatoloji modern tıbbın en hızlı gelişen alanlarından biri"
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, Türk Dermatoloji Derneği tarafından düzenlenen 33. Ulusal Dermatoloji Kongresi’nde onursal başkan olarak yer aldı. Prof. Dr. Aydın, dermatolojinin modern tıbbın en hızlı gelişen alanlarından biri olduğunu söyledi.
Antalya’da gerçekleştirilen kongre, OMÜ Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı’nın ev sahipliğinde yapıldı. Dermatoloji alanında görev yapan çok sayıda akademisyen, hekim ve araştırmacının katılımıyla düzenlenen kongrede bilimsel oturumların yanı sıra güncel tıbbi gelişmelerin tartışıldığı paneller de yoğun ilgi gördü. Etkinlik kapsamında dermatoloji alanındaki güncel bilimsel gelişmeler, yenilikçi tedavi yaklaşımları ve multidisipliner uygulamalar ele alındı. Alanında uzman katılımcılar bilgi ve deneyimlerini paylaşarak bilimsel etkileşime katkı sundu.

"Zaman insanlığın en tesirli eğitmenidir"
Kongrenin açılışında konuşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, bilimin sürekli yenilenmesi gerektiğini vurgulayarak "Bildiğiniz gibi zaman insanlığın en tesirli eğitmenidir, bilimsel birikimin zenginleşmesi mesleki tecrübenin derinleşmesi için zamanın kazanımlarıyla desteklenmeleri şarttır" dedi.
Prof. Dr. Aydın, çağın hızla değişen dinamiklerine dikkat çekerek, "Vakit olgusunun hükmünü hız ile icra ettiği günümüzde bilgiyi güncellemek ve yeniliklere uyum sağlamak artık bir tercih değil zorunluluk hâline gelmiştir. Zira zamanın akışı içinde kendini yenileyemeyen bilgi yetersiz sıfatıyla anılmaktan kurtulamayacaktır" ifadelerini kullandı.

"Dermatoloji modern tıbbın en hızlı gelişen alanlarından biri"
Geçen yıl düzenlenen 32. kongreden bu yana dermatoloji alanında büyük ilerlemeler kaydedildiğini hatırlatan Aydın "Genetik ve immünolojideki gelişmeler, dijital tıp uygulamaları, biyoteknolojik yenilikler ve estetik dermatolojiye artan ilgiyle birlikte disiplinimiz önemli bir ivme kazanmıştır" diye konuştu.
Rektör Aydın, dermatolojinin çağdaş tıp içindeki rolüne vurgu yaparak "İmmünolojik hastalıkların patogenezine ilişkin moleküler düzeydeki yeni bulgular, deri mikrobiyotasına yönelik araştırmalar, biyobelirteçler, gelişmiş görüntüleme sistemleri, büyük veri ve yapay zekâ destekli tanı-tedavi uygulamaları dermatolojinin klasik sınırlarını yeniden tanımlamaktadır. Derin öğrenme algoritmaları, mobil uygulamalar ve teledermatoloji modelleri artık günlük pratiğimizin ayrılmaz bir parçası hâline gelmiştir" ifadelerini kullandı.

"Sağlıkta adaletin ve eşitliğin güçlenmesi anlamına geliyor"
Teknolojik dönüşümün sağlık hizmetlerinde eşitliği güçlendirdiğini belirten Prof. Dr. Aydın, "Bir zamanlar yalnızca büyük merkezlerde erişilebilen uzman görüşleri bugün ülkemizin en uzak noktalarındaki hastalara birkaç saniye içinde ulaşabilmektedir. Bu durum yalnızca teknolojik bir ilerleme değil sağlıkta adaletin erişilebilirliğin ve eşitliğin güçlenmesi anlamına gelmektedir" dedi.
Aydın ayrıca kişiselleştirilmiş tıbbın yükselişiyle birlikte dermatolojinin geleceğin tıbbına yön verdiğini vurgulayarak, "Genetik profiller ve biyobelirteçler sayesinde her hasta için tek tip değil bireye özgü çözümler geliştirilebilmektedir. Bu noktada insanı merkeze alan bilimin değeri bir kez daha ortaya çıkmaktadır" şeklinde konuştu.

"Çevresel sürdürülebilirlik çağdaş dermatolojinin sorumluluk alanıdır"
İklim değişikliği, UV maruziyeti ve çevresel toksinlerin artışı karşısında dermatolojinin sorumluluk alanlarının genişlediğini belirten Rektör Aydın, "Artık yalnızca hastalıklarla değil çevresel sürdürülebilirlikle de ilgilenmek zorundayız. Deri kanserlerinin önlenmesi, güneşten korunma bilincinin artırılması ve kozmetik ürünlerin çevresel etkileri gibi halk sağlığı boyutları da çağdaş dermatolojinin sorumluluk alanına girmektedir" ifadelerine yer verdi.

"Kongreler mesleki dayanışmayı güçlendiriyor"
Kongrelerin mesleki iletişim, tecrübe aktarımı ve bilimsel iş birliği açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Aydın, "Ulusal Dermatoloji Kongreleri, Türk Dermatoloji Derneği’nin geleneğinde özel bir yere sahiptir. Her oturum yeni bir fikre, her karşılaşma yeni bir paydaşlığa köprü olacaktır. Hedefimiz kongremizin yalnızca bilimsel bir etkinlik değil aynı zamanda güçlü bir topluluk ruhunun yansıması olmasıdır" şeklinde konuştu.
Kongrenin başarıyla tamamlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Prof. Dr. Fatma Aydın, kongrenin ülke tıbbına önemli katkılar sağlayacağına inandığını da sözlerine ekledi.
ETİKETLER: OMÜ, Rektörü, Fatma, Aydın:, "Dermatoloji
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Cizre’de pansiyonlu okullarda yeni eğitim dönemi değerlendirildi

Cizre’de pansiyonlu okullarda yeni eğitim dönemi değerlendirildi

Şube Müdürü Ahmet Gümüş başkanlığında düzenlenen toplantıda, okul pansiyonlarının genel durumu, öğrencilere sunulan imkânlar ve yürütülen hizmetlerin niteliği kapsamlı şekilde ele alındı. Toplantıda pansiyonlarda uygulanan hijyen ve güvenlik standartları,

ÖSYM 2026 MEB AGS puan hesaplamalarını güncelleyecek

ÖSYM 2026 MEB AGS puan hesaplamalarını güncelleyecek

ÖSYM’den yapılan açıklamada, 80 sorudan oluşan AGS Testindeki 6 alt testin soru ağırlıklarının hesaplama aşamasında 2025 yılına ait ağırlıklar üzerinden değerlendirildiğinin tespit edildiği belirtildi. Adayların sınavda 80 soru üzerinden elde ettiği topla

2026-MEB-AGS sonuçları erişime açıldı

2026-MEB-AGS sonuçları erişime açıldı

ÖSYM tarafından yapılan duyuruda, 2026 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ile 2026 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi'nin (ÖABT) değerlendirme işlemlerinin tamamlandığı bildirildi. Adaylar, sınav sonuçlarını T.C. kimlik numaraları ve aday şifrelerini kullanarak ÖSYM'

Yurt başvuruları başladı

Yurt başvuruları başladı

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 2026-2027 akademik yılı GSB yurt başvurularının başladığını duyurdu. Başvurular, üniversitelerin örgün eğitim programlarına ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler ile ara sınıflarda eğitimine devam eden öğrencileri kapsı

Kırtasiyelerde yeni sezon heyecanı

Kırtasiyelerde yeni sezon heyecanı

Batman'da İLKHA muhabirine konuşan kırtasiye işletmecisi Veysi Güney, yeni sezon hazırlıklarını yaklaşık üç aydır sürdürdüklerini belirterek her bütçeye ve ihtiyaca uygun ürün çeşidine sahip olduklarını söyledi. Güney, kırtasiye alışverişlerinin güvenilir

MEB, yeni eğitim yılı öncesi genelge yayımlandı

MEB, yeni eğitim yılı öncesi genelge yayımlandı

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in imzasıyla yayımlanan "2026-2027 Eğitim ve Öğretim Yılına İlişkin İş ve İşlemler" konulu genelgede okul güvenliği, kayıt ücretleri, sınıf ve öğretmen seçimi, cep telefonu kullanımı, kıyafet uygulaması ve mezuniyet törenle

Müftü Bekiroğlu: Yaz Kur'an kursları çocuklarımızın iman ve ahlakını güçlendiriyor

Müftü Bekiroğlu: Yaz Kur'an kursları çocuklarımızın iman ve ahlakını güçlendiriyor

Bekiroğlu, Şehitkamil ilçesinde bu yıl yaklaşık 32 bin öğrencinin yaz Kur'an kurslarına katıldığını, öğrencilerin yaklaşık 800'ünün okul öncesi eğitim çağındaki çocuklardan oluştuğunu ifade etti. Şehitkamil İlçe Müftüsü Abdullah Bekiroğlu İLKHA muhabirine

Şanlıurfa'da Yaz Kur'an Kurslarında 100 bin 612 öğrenciye ulaşıldı

Şanlıurfa'da Yaz Kur'an Kurslarında 100 bin 612 öğrenciye ulaşıldı

Şanlıurfa İl Müftülüğü tarafından 2026 yılı Yaz Kur'an Kursları kapsamında kent genelinde yürütülen eğitim çalışmalarında 100 bin 612 öğrenciye ulaşılarak tüm zamanların en yüksek katılımının gerçekleştiği bildirildi. İl genelinde bin 690 cami ve 396 Kur'

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
13
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
12
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
10
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
9
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
9
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
9
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
8
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
7
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
7
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
7
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
7
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
6
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
4
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
4
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
3
Eyüpspor Eyüpspor
3
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
2