Sahil Park
malatya-belediye
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
04:23 Ekrem İmamoğlu’nun ‘yolsuzluk’ soruşturmasında tutukluluğa sevk yazısı orta...04:19 Ormanda iş kazası geçiren işçi yaşamını yitirdi04:01 Ekrem İmamoğlu’na ‘terör’ ve ‘yolsuzluk’ soruşturmasında tutuklama talebi03:42 İçişleri Bakanı Yerlikaya: "Saraçhane’de bu gece yapılan gösterilerde bir p...03:30 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "terör ve yolsuzluk" soruşturma...03:15 İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik terö...03:10 İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik terö...03:07 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: "Bu gece İstanbul Büyükşehir Belediyesi soru...03:07 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: "Bu gece İstanbul Büyükşehir Belediyesi soru...02:41 Ekrem İmamoğlu’nun ‘yolsuzluk’ soruşturmasında savcılığa verdiği ifade orta...02:23 Düzce’de ev yangını: Aleveler geceyi aydınlattı02:16 Aliağa Helvacı, Bornova Yeşilova ile berabere kaldı02:16 Ekrem İmamoğlu’nun terör soruşturması kapsamında savcılıkta verdiği ifade o...02:12 Ekrem İmamoğlu’nun ‘terör’ soruşturmasında Savcılığa verdiği ifade ortaya ç...02:05 İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkanı Ekrem İmamoğlu’nayönelik terör...01:37 Ankara’da döner bıçaklı kavga kamerada01:35 Öğrenciler Ramazan’ın maneviyatını teravih buluşmasında yaşadı01:33 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş: "Yaşlanan bir nüfus...01:14 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ’terör’ soruşturmas...01:03 MHP Genel Sekreteri Büyükataman: "Terörsüz Türkiye hedefi milletimizin dest...
Sağlık 13 Şubat 2025 - 09:34 Yorum: 0

Omurilik pili ve mesane pili birleşti: Tek ameliyatla iki tedavi

Tıp teknolojilerinde yaşanan son gelişmelerle omurilik pili ve mesane pili, tek ameliyatla hastalara uygulanabiliyor. Beyin ve Sinir Cerrahı Doç. Dr. Mustafa Kılıç, yöntemin omurilik felçli hastaların tedavisi için de büyük bir gelişme oldu...

Omurilik pili ve mesane pili birleşti: Tek ameliyatla iki tedavi

Tıp teknolojilerinde yaşanan son gelişmelerle omurilik pili ve mesane pili, tek ameliyatla hastalara uygulanabiliyor. Beyin ve Sinir Cerrahı Doç. Dr. Mustafa Kılıç, yöntemin omurilik felçli hastaların tedavisi için de büyük bir gelişme olduğunu ifade etti.
BHT Clinic İstanbul Tema Hastanesi’nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Doç. Dr. Mustafa Kılıç, mesane pili ve omurilik pili ameliyatlarında yaşanan gelişmelere değinerek, bu iki pilin tek ameliyatla vücuda takılabildiğini belirtti. Böylece, idrar, büyük abdest kaçırma gibi rahatsızlıklar ile nöropatik ağrılar ve vasküler problemlerin tek ameliyatla çözülebildiğini vurguladı.
"Tümör ya da prostat, pil tedavisine engel"
Mesane pilinin en çok idrar ve büyük abdest kaçırma problemi olan hastalara uygulandığını belirten Doç. Dr. Kılıç, "Mesane pili, halk arasında çok iyi bilinmemekte. En çok uyguladığımız hasta grubumuz idrar ve büyük abdest kaçıranlar. Bunun yanında intersistit dediğimiz kronik pelvik enfeksiyonları ve pelvik ağrısı gibi hastalıklarda uygulayabiliyoruz. Mesane pilini lokal anestezi altında kapalı yöntemle yerleştiriyoruz. Ameliyattan sonra hastalarımızın pil programlama ve ayarlama aşamaları oluyor" dedi. Kılıç, sinirleri uyararak tedaviyi sağlayan mesane pilinin uygulanabilmesi için mesanede veya genital bölgede tümör ya da prostat bulunmaması gerektiğini belirtti.
"Yüzde 50’nin üzerinde sonuçlar başarılıdır"
Ameliyatının yaklaşık 1 buçuk saat sürdüğünü belirten Doç. Dr. Kılıç, "Burada hasta iyi seçilmeli, hasta kriterleri çok önemli. Özellikle tüm tedavilerin denenmiş olması gerekiyor. Artık yapacak bir şey yoksa hasta idrar ve büyük abdest kaçırıyorsa ya da kronik kabızlığı varsa ve hiçbir şekilde çözümlenemiyorsa, kronik enfeksiyonlar geçiriyor ve çözümlenemiyorsa mesane pilini konsey kararıyla uyguluyoruz. Yüzde 50’nin üzerinde sonuçlar bizim için başarılı sayılıyor. Çok daha fazla fayda gördüğümüz hastalarımız da oluyor fakat buradaki kriter hastanın hayat kalitesini yüzde 50’nin üzerinde artırmak. Hastalığı tamamen ortadan kaldırmasa bile bazı hastalarda yüzde 50, bazılarında yüzde 70-80 oranlarında hastanın hayat kalitesini artırıyor" dedi.

Nöropatik ağrıların çözümü omuriliği pili
Omurilik pilinin uygulama alanlarına da değinen Doç. Dr. Kılıç, "Omurilik pili doktorlar arasında da endikasyon konusunda en çok konuşulan konulardan biri. Omurilik pilini en çok nöropatik ağrılarda uyguluyoruz. Bu ağrılar, diyabete bağlı olabilir, sinir hasarına bağlı olabilir ya da hasta omurga ameliyatı olmuştur, buna bağlı gelişen nöropatik ağrılarda omurilik pili tedavisini uygulamaktayız. Fantom ağrılar, vasküler patolojiler, bacaklarda damarsal patolojilere bağlı oluşan yaralarda ya da damarsal problemlerde de yine omurilik pili uygulayabiliyoruz" diye konuştu.
Omurilik felci hastaların tedavisinde omurilik pilinin büyük önem taşıdığını belirten Doç. Dr. Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Nöropatik ağrı ya da bacaklarında beslenme problemleri varsa, omurilik tedavisi uygulanabilir. Bu tedavi ile birlikte hem damarsal olarak hastaların beslenmeleri artacaktır hem nöropatik ağrılarına faydası olacaktır. Bazı hastalarımızda fizik tedavi teşviki vererek fonksiyon olarak iyileşmeler gözlemleyebiliyoruz. Bu yüzden, bu tedavileri omurilik felçlisi hastalarda çok dikkatli uygulamak gerekiyor. Total kesi hastalarında uygulamıyoruz. Aşağıya sinir iletimi tamamen koptuğu için pek uygulamak istemiyoruz. Bunun haricindeki omurilik yaralanmalarında omuriliği tedavisi uygulayabiliriz."
Kök hücre tedavisiyle birlikte olumlu sonuçlar veriyor
Son çalışmalarla iki pilin tek ameliyatla uygulanabildiğini belirten Doç. Dr. Kılıç, "Bu tedavinin yanında Bakanlık onaylı mezenkimal kök hücrelerde bazen uygulanabiliyor. Bunların birçoğu çalışma aşamasında ve güncel konular. Yeni çıkan pillerle birlikte, mesane piliyle omurilik pilini tek tedavide uygulayabiliyoruz. Mesela hasta omurilik felci hastası, hastanın şiddetli nöropatik ağrıları, vasküler problemleri aynı zamanda idrar ve büyük abdest kaçırma sorunu varsa, bu hastalarda iki ameliyatı tek pille yapabiliyoruz. En güncel uygulama bu. Uygun hastalarda, omurilik felçli hastalarda uygulanabilir. Bu tedaviyi uyguladığımızda hasta direkt ayağa kalkacak diye bir şey maalesef söz konusu değil. Hastaya sağlayabileceğimiz artılar var ve amacımız bunların olması" dedi.
Ameliyattan sonra pil ayarlarının yapıldığını ve hastanın yıllık kontrollere gelmesi gerektiğini belirten Kılıç, şarjsız pillerin ömrünün 5 yıl, şarjlı pillerin 20-25 yıl olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Mustafa Kılıç, iki pilin birleştirilerek uygulanmasının ekonomik açıdan da hastalara avantaj sağladığını belirtti.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber