MENÜ

Opr. Dr. Tüfekçi "Erkekler iyi huylu prostat büyümesiyle yaş ilerledikçe sık karşılaşır"

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı’nda görev yapan Opr. Dr. Ahmet Tüfekçi, iyi huylu prostat büyümesinin (BPH-Benign Prostat Hiperplazisi) erkeklerin yaş ilerledikçe sık karşılaştığı bir sağlık durumu olduğunu söyledi.Opr. Dr. Tüfekçi,

Yayınlanma: 12 Aralık 2025 12:06 Güncelleme: 12 Aralık 2025 12:16
Opr. Dr. Tüfekçi "Erkekler iyi huylu prostat büyümesiyle yaş ilerledikçe sık karşılaşır"
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı’nda görev yapan Opr. Dr. Ahmet Tüfekçi, iyi huylu prostat büyümesinin (BPH-Benign Prostat Hiperplazisi) erkeklerin yaş ilerledikçe sık karşılaştığı bir sağlık durumu olduğunu söyledi.
Opr. Dr. Tüfekçi, "BPH, prostat kanserinden tamamen farklı bir hastalık olup, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkilemektedir" dedi.
İdrar kesesinin hemen altında yer alan prostatın, idrar kanalını (Üretra) çevreleyen bir bez olduğunu kaydeden Opr. Dr. Tüfekçi, "BPH, bu bezin hücrelerinin çoğalarak büyümesi ve idrar kanalına baskı yaparak idrar yapma ile ilgili şikayetlere neden olan bir hastalıktır" şeklinde konuştu.
Opr. Dr. Tüfekçi, BPH’nin belirtilerini açıklayarak, "Sık İdrara Çıkma: Özellikle gece uykudan uyandıran sık idrara çıkma ihtiyacı. Ani Sıkışma Hissi: Aniden gelen ve ertelemesi zor olan idrara çıkma isteği. Zayıf İdrar Akımı: İdrar yapmaya başlama zorluğu, idrar akımının incelmesi ve yavaşlaması. İdrarı Kesik Kesik Yapma: İdrarı yaparken durarak, yeniden başlama durumu olması. Tam Boşaltamama Hissi: İdrar kesesinin tamamen boşalmadığı hissi. Bu belirtiler çoğunlukla 50 yaşından sonra başlar, yaşla birlikte görülme sıklığı artar" ifadelerine yer verdi.
"BPH tanısı, genellikle bir üroloji uzmanı tarafından yapılan muayene ve çeşitli tetkikler ile konulur. Hastanın şikayetlerinin dinlenmesi ve rektal yolla yapılan parmakla prostat muayenesi tanı koyma açısından oldukça önemlidir" diyen Opr. Dr. Tüfekçi,"Kan testi ile Prostat Spesifik Antijen (PSA) seviyesi ölçülür. Bu test hem BPH hem de prostat kanseri için önemli olup 50 yaş üzerindeki her erkekte yapılması önerilmektedir. Tam idrar tahlili yapılarak, idrar yolu enfeksiyonu veya idrarda kan olup olmadığının kontrolü mutlaka yapılmalıdır. Yine üroflowmetri adı verilen işeme testi ile idrar akım hızı ölçülerek var olan prostat büyümesinin idrar yapmayı ne derecede etkilediği değerlendirilmelidir" dedi.
BPH tedavisinin, semptomların şiddetine ve hastanın genel sağlık durumuna göre kişiye özgü planlanması gerektiğini belirten Opr. Dr. Tüfekçi, tedaviye yönelik, "Hafif belirtileri olan hastalarda, yaşam tarzı değişiklikleri (Sıvı alımını ayarlama, diüretik etki yapan maddelerin alımını azaltma, bazı besin maddelerinin tüketimini azaltma vs.) önerilerek ve düzenli kontrollerle durumlarını takip ederek yönetilebilmektedir. Bu düzenlemelere rağmen şikayetlerinde gerileme olmayan ya da şikayetleri orta-şiddetli düzeyde olan hastalarda öncelikli olarak ilaç tedavileri uygulanmaktadır. İlaç tedavisinin yetersiz kalması, sürekli idrar yolu enfeksiyonu ya da idrarda kanama olması, BPH’ye eşlik eden bir mesane taşı varlığı veya hastanın ilaçlardan kurtulma isteğinin olması durumunda ise minimal invaziv yöntemler ile uygulanan cerrahi tedaviler gündeme gelmektedir. Burada önemli olan cerrahi tedavilere karar verme zamanlamasının doğru olmasıdır. İlaçlar ile yeterince kontrol altına alınamadığı zaman, BPH’ye bağlı idrar yapamama durumu ilerleyen aşamalarda idrar kesesinin de yapısının bozarak bazı semptomların geri dönüşsüz olmasına neden olabilmektedir. Günümüzde iyi huylu prostat büyümesi için uygulanan en sık minimal invaziv cerrahi yöntemler; transuretral insizyon (TUİP), bipolar transuretral rezeksiyon prostat (TUR- P), holmium Lazer Prostat (HoLEP) ve thulium lazer prostat (ThuLEP) tedavileri olup yine daha az sıklıkta uygulanan çeşitli cerrahi yöntemler de mevcuttur. Bu tedaviler arasından seçim yaparken detaylı bir hasta değerlendirmesi ve büyümüş prostatın hacmi önemli rol oynamaktadır" şeklinde konuştu.
BPH’nin, tedavi edilmediğinde zamanla daha ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğine dikkat çeken Opr. Dr. Tüfekçi, hastaların yaşayabileceği sağlık sorunlarına yönelik, "Hastalarda idrarı hiç yapamamaya bağlı sonda takılma ihtiyacı gelişebilir. Uzun süreli mesanenin tam boşalamaması durumunda idrar içerisindeki minerallerin birikimi sonucu mesane taşı oluşabilir. Yine bu duruma bağlı olarak sık idrar yolu enfeksiyonu ve idrarda kanama atakları ortaya çıkabilir. İdrar kesesinin sürekli bir zorluk ile karşılaşmasından ötürü yapısı bozulabilir ve bu durum bir süre sonra şikayetlerin geri dönüşümsüz olmasına sebep olabilir. Hatta ilerleyen süreçte idrar kesesinde biriken idrarın geriye doğru böbreklere baskı yapması sonucunda böbrek fonksiyonlarında bozulmaya dahi sebep olabilmektedir" diye konuştu.
50 yaş ve üzerindeki her erkeğin, belirti olsun veya olmasın, düzenli bir şekilde üroloji hekimine başvurmasının ve prostat kontrollerini yaptırmasının önemine değinen Opr. Dr. Tüfekçi, erken tanı ve uygun tedavinin, BPH’nin neden olabileceği ciddi komplikasyonları önlemek adına önemli olduğunu söyledi.
ETİKETLER: Opr., Dr., Tüfekçi, "Erkekler, iyi
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Karatay’da sağlık yatırımları devam ediyor

Karatay’da sağlık yatırımları devam ediyor

Konya’nın merkez Karatay ilçe Belediyesi, ilçeye yeni bir sağlık merkezi daha kazandırıyor. Yediler Mahallesi’ne hizmet verecek Şerife-Hasan Kurşunel Aile Sağlığı Merkezi’nin protokolü Konya İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yusuf Yavuz, Karatay Belediye Başkanı

Kışın bu gıdaları yiyin rahat uyuyun

Kışın bu gıdaları yiyin rahat uyuyun

Acıbadem Kayseri Hastanesi Diyetisyeni Burcu Akbeyaz Özger, kışın melatonin içeren gıdaların uykuya yardımcı olacağını söyleyerek, "Bunlara örnek verecek olursak vişne veya vişne suyu. Bunlar melatonin en yüksek olan meyvelerden birisidir. Bir diğeri cevi

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi yeni binası için ilk adım atıldı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi yeni binası için ilk adım atıldı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Dünya Bankası Fonu ile yerinde yeniden inşa edilecek.Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde proje süreçlerini değerlendirmek üzere; EÜ Rektörü Prof. Dr.

Bağışıklığı güçlü olması, iyi besinlerden geçiyor

Bağışıklığı güçlü olması, iyi besinlerden geçiyor

Kış mevsiminde havaların soğuması ve gün ışığının azalmasıyla birlikte bağışıklık sisteminin daha da önem kazandığını ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, "Bu dönemde hastalıklara yakalanmamak için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak g

Demirköy’de gıda işletmelerine sıkı denetim

Demirköy’de gıda işletmelerine sıkı denetim

Kırklareli’nin Demirköy ilçesinde gıda işletmelerine yönelik yapılan denetimler devam ediyor.Demirköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli, ilçede faaliyet gösteren gıda işletmelerinde ilgili mevzuat çerçevesinde düzenli olarak gıda denetimlerin

Sinanbey’in yeni aile sağlık merkezi yükseliyor

Sinanbey’in yeni aile sağlık merkezi yükseliyor

Sinanbey Mahallesinde arsa tahsisi İnegöl Belediyesi tarafından yapılan, inşaat çalışmaları ise hayırsever Selçuk Armağan tarafından gerçekleştirilen Öznur-Selçuk Armağan Aile Sağlığı Merkezinin Şubat ayında hizmete girmesi hedefleniyor. Merkezden 8 bin d

39 yaşındaki şahsın ölümünde ’doktor ihmali’ iddiası

39 yaşındaki şahsın ölümünde ’doktor ihmali’ iddiası

Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde 39 yaşındaki Yunus Çınar, iddiaya göre kendisini tedavi eden doktorun 12 parmak bağırsağını kesmesi sonucu hayatını kaybetti. Acılı anne ve eş, olayla ilgili suç duyurusunda bulundu.Yaşananlarla ilgili konuşan Yunus Çınar’ı

Gaziantep’te kadın hasta, kadavradan yapılan böbrek nakli ile sağlığına kavuştu

Gaziantep’te kadın hasta, kadavradan yapılan böbrek nakli ile sağlığına kavuştu

Gaziantep’te 15 yıldır böbrek rahatsızlığı olan, 3 yıldır böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gören 50 yaşındaki Arzu Öztürk, kadavradan yapılan başarılı böbrek nakliyle yeniden sağlığına kavuştu. Gaziantep Şehir Hastanesi’nde gerçekleştirilen nakil, hasta

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:59
Güneş 07:27
Öğle 12:25
İkindi 14:53
Akşam 17:13
Yatsı 18:36

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
36
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
34
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
33
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
26
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
25
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
25
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
23
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
19
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
17
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
17
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
16
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
15
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
15
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
14
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
14
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
13
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
13
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
8