MENÜ

Örtü altı üretim üssü Antalya’da, 2022-2023 hal sezonu açıldı

Türkiye'nin en önemli örtü altı üretim merkezi Antalya'da, Büyükşehir Belediyesi Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hal'inde 2022-2023 sezonu dualarla açıldı.

Yayınlanma: 16 Mayıs 2024 20:29 Güncelleme: 16 Mayıs 2024 20:29
Örtü altı üretim üssü Antalya’da, 2022-2023 hal sezonu açıldı

Türkiye'nin en önemli örtü altı üretim merkezi Antalya'da, Büyükşehir Belediyesi Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hal'inde 2022-2023 sezonu dualarla açıldı. Türkiye'nin örtü altı üretiminin yüzde 67'sinin Antalya'dan karşılandığını belirten Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, "Bunun kıymetini bilmeliyiz" dedi.

Hal kompleksi içinde gerçekleştirilen açılış programında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 19 ilçe ve 913 mahallede kimseyi ötekileştirmeden vatandaşların dertlerine derman için yola çıktıklarını hatırlattı.

Pandemi sürecinde Antalya'nın turizminin ve tarımım kısa sürede toparlandığını ifade eden Başkan Böcek, "Ülke ekonomisine sektörün katkısı fazla olmuştur. Bende bir Kovid geçirdim. Önce Allah'ın sonra sağlık çalışanların yardımı ve dualarla, yıkılmadık ayaktayız dimdik. Allah'ım baba bu ikinci canı verdi. Bütün vatandaşlarımızın herkesin emrinde olmak gece gündüz demeden çalışmak boynumun borcudur" diye konuştu.

"Belediye olarak destek veriyoruz"

Dünyaya Antalya'dan sebze meyve ihracatında önemli bir noktada olduklarını hatırlatan Başkan Böcek, " Yüzde 67 ile yine örtü altı sebze üretiminde ilk sıradayız. Bunun kıymetini bilmeliyiz. Biz hiçbir zaman ne siyasi nede bir gelecek kaygısıyla dönemi kurtarma için bir konuşma yapmadım. Büyükşehir belediyesi olarak yerelden kalkınmayla ilgili sulama kooperatifi, GES ve dijital tarımla ilgili katkılar yapıyoruz. Fide dağıtımı yapıyoruz, hayvan desteği veriyoruz. Sulama kooperatif sayımız 51'di şimdi 55'e ulaştırıyoruz. Büyükşehir olarak 51 sulama kooperatifin enerji giderinin yüzde 80'ini karşılıyoruz. 51 sulama kooperatifinin yüzde 80 enerji parasını ödüyoruz, ödemeye devam edeceğiz" dedi.

"Önlemler alınacak"

Yeni dönemde hal noktasında da üzerlerine düşeni yapacaklarını kaydeden Başkan Muhittin Böcek, "Halimiz işlem hacmiyle ilk sırada, İstanbul ikinci sırada yer alıyor. Önümüzdeki süreçte biz Antalya'da tüm hallerimizi kamera sistemiyle donatıyoruz. Hallerdeki asayiş olaylarının önüne hep birlikte geçeceğiz. Hal sezonunun bereketli ve bol kazançlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

"Çiftçinin ayakta kalmasının önemi"

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, sebze meyvenin çok önemli olduğunu ve üretimden tüketime kadar bir zinciri oluşturduklarını ifade etti. Bu halka içinde üreticinin çok önemli olduğuna değinen Tavşan, "Üretim olmadan bu işi sürdürmek mümkün değil. Onların kıymetini bilerek, ayakta kalmalarını mutlaka sağlamalıyız. Girdi maliyetleri son yıllarda ciddi şekilde artıyor. Bu maliyetler üretici için yatırım için önemli bir risk oluşturuyor. Buna bir çare bulmamız gerekir. Bizim önerimiz belirlenen ürünlerde mutlaka taban fiyatına benzer şekilde maliyet artı kar marjı ile orayı sağlama almak gerekir. Sonrasında borsa fiyatlarından istifade edebilerek bu işin sürdürmelerini sağlamamız gerekir" dedi.

"Fiyat farkı"

Gündemdeki üretim ile tüketim arasında fiyat farklılığına da değinen Tavşan, "Her nedense bunun bir kısmı doğru bir kısmı abartılı bir şekilde çok fazla gündemde tutuluyor. Bunun için önerimiz mutlaka bir takip sisteminin oluşması, üretimden tüketime kadar. Bizim mesleğimiz bir kanunla yapılıyor. Ondan dolayı takip sistemiyle ürün nereden geliyor, nereye gidiyor, kim alıyor, kim satıyor, belirli ürünlerin fotoğrafını ortaya koymalıyız. Bunu yapmalıyız ki tartışmalar sona ersin. Mutlaka standartların sağlanması gerekir. Neti mukayese ettiğimizi bilmeliyiz. Antalya'nın domatesi çok iyi ama her yerin domatesi aynı değil, örnek olarak veriyorum. Bunun belki esası coğrafi coğrafi işaret ama onu sağlayamasak ta bölgesel tescilli markayı hem üreticinin hem tüccarların istifade edeceği şekilde ortaya koymalıyız" ifadelerine yer verdi.

Hallerin üretim ile tüketim arasındaki çakışmayı sağlayarak doğru fiyatın oluşmasını sağladığını aktaran Tavşan, hal dışında bu işin fiyatının oluşması yarınlarda herkese zarar vereceğini belirtti.

Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze Meyve Komisyoncular Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz, Antalya'nın turizmin yanında tarımında başkenti olduğunun altını çizdi. Antalya'nın ülke tarımın en önemli sevk ve idare merkezlerinden olduğunu ifade eden Yılmaz, "Halimiz, Balkanların, Avrupa ve Rusya'nın pazar ihtiyacını gören ülke ekonomisini döviz sağlayan en büyük üretici halidir" dedi.

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, ülkenin kalkınmasının temelinde tarımın yattığını belirterek, çiftçinin desteklenmesinin önemli olduğunun altını çizdi.

Programa; Başkan Muhittin Böcek'in yanı sıra, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO)Başkanı Ali Bahar, Antalya Ticaret Borsası(ATB) Başkanı Ali Bahar, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği(AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, siyasi partilerin il başkanları, komisyoncular ve çok sayıda üretici katıldı.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Türkiye'nin ekim ayı ihracatı 25,9 milyar dolara yükseldi

Türkiye'nin ekim ayı ihracatı 25,9 milyar dolara yükseldi

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan ekim ayı dış ticaret verilerine göre, mal ihracatı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 8,1 artışla 25 milyar 885 milyon dolar oldu. Bu rakam, ekim ayları içerisinde kaydedilen en yüksek ihracat değeri olurken, aylık

Merkez Bankasının rezervleri 162,2 milyar dolara geriledi

Merkez Bankasının rezervleri 162,2 milyar dolara geriledi

TCMB, haftalık para ve banka istatistiklerini yayımladı. Verilere göre, 23 Ekim itibarıyla Merkez Bankasının brüt döviz rezervleri, 3 milyar 103 milyon dolarlık düşüşle 59 milyar 45 milyon dolara geriledi. Söz konusu rezervler, 16 Ekim haftasında 62 milya

Ekim ayı enflasyonu yarın açıklanacak: Kira zam oranları netleşecek

Ekim ayı enflasyonu yarın açıklanacak: Kira zam oranları netleşecek

TÜİK, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) verilerini 3 Kasım Salı günü saat 10.00'da kamuoyuyla paylaşacak. Açıklanacak rakamlar, fiyat artışlarının seyrine ilişkin önemli göstergeler sunarken kiracıların kasım ayında

Bot ve mont satışları için esnafın gözü soğuk havalarda

Bot ve mont satışları için esnafın gözü soğuk havalarda

İLKHA muhabirine konuşan giyim ve ayakkabı esnafı, kış sezonuna yönelik hazırlıklarını, ürün çeşitlerini, fiyat değişimlerini ve sezon beklentilerini değerlendirdi. Giyim esnafı, mont, kaban, kazak ve kışlık pantolon gibi ürünleri erkenden müşterilerin hi

Akaryakıtta tarihi eşik: Motorin tekrar 100 lirayı aştı!

Akaryakıtta tarihi eşik: Motorin tekrar 100 lirayı aştı!

Akaryakıt fiyatlarında yaşanan yeni artış dalgası, gece yarısından itibaren pompa fiyatlarına yansıdı. ÖTV kaynaklı düzenleme doğrultusunda benzinin litre fiyatına 4 lira 15 kuruş, motorinin litre fiyatına ise 3 lira 60 kuruş zam yapıldı. Yapılan zammın a

Ticaret Bakanlığından 9 ayda 11,7 milyar TL'lik ek tahakkuk ve ceza kararı

Ticaret Bakanlığından 9 ayda 11,7 milyar TL'lik ek tahakkuk ve ceza kararı

Bakanlıktan yapılan açıklamada, dış ticaret işlemlerinde vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi, gümrük mevzuatına uygunluğun sağlanması ve dürüst ticaret yapan firmaların haklarının korunması amacıyla kontrollerin sürdürüldüğü belirtildi. Ticaret Araştırmala

Eskişehir'de 10 bin 670 ürün denetlendi: 619 bin 788 lira idari para cezası

Eskişehir'de 10 bin 670 ürün denetlendi: 619 bin 788 lira idari para cezası

Ticaret İl Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, ekim ayında kent merkezi ve ilçelerde gerçekleştirilen denetimlerde, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında 208 firmada 10 bin 360 ürün kontrol edildi. Haksız fiyat artışları da denetl

Dolar 50 lira sınırına dayandı

Dolar 50 lira sınırına dayandı

Dolar kuru, 30 Ekim Cuma günü 50 lira sınırına yakın seyrini sürdürdü. Güne 49,8834 liradan başlayan dolar, işlemler sırasında 49,9540 liraya kadar yükseldi. Kur, sabah saatlerinde 49,9472 lira seviyesinden alıcı buldu. Küresel piyasalarda dolar endeksi g

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:30
Güneş 06:53
Öğle 12:15
İkindi 15:03
Akşam 17:28
Yatsı 18:46

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
28
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
23
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
22
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
20
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
19
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
19
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
17
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
16
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
15
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
14
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
11
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
11
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
8
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
7
Eyüpspor Eyüpspor
3