MENÜ

Otizmle ilgili çarpıcı açıklama: Gelecek yıllardaki sayı korkutuyor

Özel gereksinimli çocuklara farkındalık oluşturmak için bu kez onlarla en çok vakit geçiren annelere özel bir eğitim programı hazırlandı.

Yayınlanma: 16 Mayıs 2024 20:30 Güncelleme: 18 Ağustos 2025 21:58
Otizmle ilgili çarpıcı açıklama: Gelecek yıllardaki sayı korkutuyor

Özel gereksinimli çocuklara farkındalık oluşturmak için bu kez onlarla en çok vakit geçiren annelere özel bir eğitim programı hazırlandı. Eğitimde özel çocukların her geçen gün sayısının arttığına dikkat çeken Uzman Çocuk Gelişimcisi ve Eğitimcisi Hediye Zarin Karaarslan, gelecekte her 10 çocuktan 1'inin otizmli olabileceğini söyleyerek, "Her geçen gün sayının artması bizleri çok korkutuyor" dedi.

Otizmli, zihinsel yetersizliği, öğrenme güçlü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi özel gereksinimi olan çocukların annelerini desteklemek adına Altınbaş Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Merkezi (TOKAMER) ve Rehapedia Eğitim Kurumlarının işbirliği ile bir sosyal sorumluluk projesine imza atıldı. Proje çerçevesinde nöroçeşitliliği olan çocuğa sahip anneler için 3 haftalık bir eğitim programı hazırlandı. Her hafta farklı bir konunun işleneceği eğitim programının ilk haftasında stres yönetimi ele alındı. İlerleyen haftalarda aile içi destek konusunun da işleneceği programa 100 anne katıldı.

İstatistikler korkutuyor

Nöroçeşitliliği olan çocukların Türkiye'deki net sayısının belirsiz olduğuna dikkat çeken Uzman Çocuk Gelişimcisi ve Eğitimcisi Hediye Zarin Karaaslan, tanılama grubuna girmeyen çok sayıda çocuğun olduğunu belirtti. Her geçen gün sayının artığını vurgulayan Karaarslan, "Otizm inanılmaz derecede artmakta. Bu noktada gelecek yıllardaki sayı bizleri çok korkutuyor. Bundan 15-20 yıl sonra belki her 10 çocuktan 1'inin otizmli olduğunu söyleyeceğiz. Şu anki istatistikler bunu gösteriyor. 2020 yılında ABD de yapılan araştırmada Otizmin 54/1 olduğu tespit edildi" " dedi.

Anne ve babaların kaygı ve streslerinin doğrudan çocuğun gelişimini engellediğini belirten Hediye Zarin Karaarslan, hedeflerinin anne ve babaların kaygılarının ne olduğunun farkına varmalarını sağlamak olarak yorumladı. Karaarslan, "Kazanılacak farkındalıkla ebeveynlerimiz bu konuda rahatlayabilecekler. Bizler de süreç içerisinde çocukla daha rahat ilerlemiş olacağız" şeklinde konuştu.

"Anneler çok yorgun, korkuları çok fazla"

Eğitim programından da bahseden Karaarslan, "Çocuğun en çok vakit geçirdiği anne babaya özel bir program hazırladık. Sahada yapmış olduğumuz gözlemler de annelerin çok yorgun olduklarını gösteriyor. Korkuları çok fazla. Her gün "Benden sonra çocuğuma ne olacak" korkusu ile iç içeler. Bununla beraber bir sürü eğitim ve yöntem var. Bunların hepsini çocuğuna bir şeklide vermeye çalışıyorlar. Maddi-manevi ciddi mücadeleler veriyorlar. Anne ve babaların bu kaygısı yapmış olduğumuz seanslara dahi direkt yansıyor. Çocuğun gelişimini ve eğitimini doğrudan ekiliyor" diye konuştu.

"En ufak bir şüphede dahi bir uzmandan destek alın"

Özel çocukların eğitiminin erken yaşta başlamasının gelişimleri için çok önemli olduğunu kaydeden Karaarslan, çocuk üzerinde hissedilen en ufak bir şüphede uzman desteği alınması noktasında ebeveynleri uyardı. Şüphelerin peşine düşülmediğinde bazı semptomların artabildiğine dikkat çeken Karaarslan, "Erken müdahaleyle ortadan kaldırabileceğimiz durumların çok daha uzun sürmesine neden olabiliyor. Bu noktada erken tanı, erken müdahale, doğru yöntem ve doğru uzmanlarla çalışmak son derece önemli" şeklinde konuştu.

"Anne uzman işbirliğine ihtiyaç var"

Eğitim programını hazırlayan Altınbaş Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi, Psikolog Esra Gül Koçyiğit, özel gereksinimli çocuk sahibi olan ailelerin normal çocuklara sahip olan ailelere göre hem sosyoekonomik hem de ailevi işlevsellikler anlamında biraz daha fazla kaygı ve stres yaşadıklarını belirterek, "Aile içerisinde birbirleriyle olan iletişimleri noktasında stres ve kaygı işlevselliklerini olumsuz etkiliyor. Bu çocukların bakımında anneler daha fazla rol üstleniyor. Bizler de annelerin üzerlerindeki yükü biraz da olsa hafifletmek üzere bu eğitim programını hazırladık. Stresle ve kaygıyla başa çıkabilmeleri, çocuklarına daha fazla fayda sağlamaları ve daha pozitif bir aile ortamının olması için katkıda bulunmak istedik. Çünkü bu tip aileler uzaman işbirliğine ihtiyaç duyuyor" dedi.

"Stresi nasıl yöneteceklerini anlattık"

Stres yönetiminden de bahseden Psikolog Esra Gül Koçyiğit, "Stres vücudumuzda gerçekten olumsuz etkilere neden oluyor. Bakış açımızı olumsuzlaştırıyor. Sürekli gergin olmak çocukla iletişimi de etkiliyor. Eğitimimizde stresin, kaygının, endişenin ne olduğuyla ilgili bilgi verdik. Bu konudaki farkındalıklarını artırmak istedik. Hangi belirtilerin kaygı yaşadığımızı gösterdiğini paylaştık. Çünkü ne olduğunu bildiğimiz sorunlarla daha kolay mücadele edebiliriz. Yaşanan kaygı ve stresi tamamen yok edemeyiz ancak var olan kaygıyı yönetebiliriz. Nefes ve kas gevşeme egzersizleri ile ilgili bilgi aktardık. Bunları hayatlarına dahil ettiklerinde en azından stresle biraz olsun barışık ve kontrolü ellerine almış olacaklardır" şeklinde konuştu.

Programda eğitim alan annelerden biri olan Zeynep Gökmen, 10 ve 7 yaşlarında özel gereksinimli iki çocuğu olduğunu belirterek, tecrübesini şu ifadelerle paylaştı:

"Özel çocuk nedir bilmezken hocalarımızın sayesinde ve azmimle çok şey öğrendim. Anne tecrübeli olunca çocuklarla çok yol katediyor. Ancak anne olarak bu süreçte fiziksel ve ruhsal anlamda yıpranıyoruz. Çocuklarımızın biraz daha topluma katılmasını, onlara hor bakılmamasını istiyoruz. Bizleri anlamlarını ve anlayış göstermelerini bekliyoruz. Bu tarz programların da farkındalık oluşturması adına çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Annelerin çocuğun gelişimi için eğitimli ve bilinçli olmaları önemli. Bu eğitim programları bunu sağlıyor."

Nöroçeşitliliğe sahip çocukların da sanatla ilgilenebildiğini göstermek adına çocukların kendi yapmış oldukları resimler programın son gününde sergilenecek.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Dr. Öğr. Üyesi Oral: İki dillilik, çocuklarda konuşma gecikmesinin gerekçesi olarak görülmemeli

Dr. Öğr. Üyesi Oral: İki dillilik, çocuklarda konuşma gecikmesinin gerekçesi olarak görülmemeli

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Seçil Aydın Oral, çocuklarda dil ve konuşma gelişimine ilişkin yaygın inanışları değerlendirerek, ailelerin dikkat etmesi gereken belirtileri ve günlük yaşamda uygulayabilecekleri destekleyici yöntemleri anlat

Erkeklerde prostat kanseri riski hangi yaşta artıyor? Uzmanından önemli uyarılar

Erkeklerde prostat kanseri riski hangi yaşta artıyor? Uzmanından önemli uyarılar

Batman'da özel bir hastanede görev yapan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ekrem Yıldırak, İLKHA muhabirine verdiği röportajında, prostat hastalıkları, prostat büyümesi ile prostat kanseri arasındaki farklar, risk faktörleri ve erken teşhisin önemi hakkında değerlen

ChatGPT’nin tıbbi tavsiyesi hastanelik etti

ChatGPT’nin tıbbi tavsiyesi hastanelik etti

39 yaşındaki David Rosenthal isimli kullanıcı, platformu başlangıçta şiir yazmak için kullandığını ancak kısa sürede bağımlı hale geldiğini belirtti. Şikâyet dilekçesine göre ChatGPT, Rosenthal’ın dikkat eksikliği ve depresyon ilaçlarının etkileşimleri ko

Siirt’te akciğer kanseri ameliyatında bir ilk: Hasta 4 günde taburcu edildi

Siirt’te akciğer kanseri ameliyatında bir ilk: Hasta 4 günde taburcu edildi

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniğinde, akciğer kanseri tedavisinde önemli bir operasyona imza atıldı. Kentte ilk kez uygulanan kapalı yöntemle akciğer lobunun çıkarılması ameliyatı, Op. Dr. İslam Aktürk ve Op. Dr. Alper Süer taraf

Diyarbakır’da 60 yataklı yoğun bakım ünitesi hizmete girdi

Diyarbakır’da 60 yataklı yoğun bakım ünitesi hizmete girdi

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde yapımı tamamlanan 60 yataklı 3'üncü basamak erişkin yoğun bakım ünitesi, tüm yataklarının devreye alınmasıyla hasta kabulüne başladı. Daha önce 10 yatakla hizmet vermeye başlayan ünitenin k

Şırnak’ta cerrahi eksikliği nedeniyle genç hasta Diyarbakır'a sevk edildi

Şırnak’ta cerrahi eksikliği nedeniyle genç hasta Diyarbakır'a sevk edildi

Şırnak’ın Silopi ilçesinde trafik kazası geçiren 20 yaşındaki Ramazan B’nin kafa, yüz ve boyun bölgesinde kırıklar oluştu. Silopi Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan gencin, iddiaya göre gerekli cerrahi malzemelerin eksik olması nedeniyle ameliyata

Şanlıurfa'da robotik cerrahi dönemi başlıyor: İlk ameliyatlar yarın yapılacak

Şanlıurfa'da robotik cerrahi dönemi başlıyor: İlk ameliyatlar yarın yapılacak

Şanlıurfa'da Harran Üniversitesi Hastanesi bünyesinde kurulum ve hazırlık çalışmaları tamamlanan robotik cerrahi sistemi, hasta tedavisinde kullanılmaya hazırlanıyor. Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu'nun girişimleriyle hastaney

Egzamada psikolojik yük de göz ardı edilmemeli!

Egzamada psikolojik yük de göz ardı edilmemeli!

Klinik Psikolog İpek Erol, egzamanın görünür belirtilerinin sosyal ilişkiler ve günlük yaşam üzerindeki etkileri hakkında açıklamalarda bulundu. Egzamanın etkisi yalnızca ciltle sınırlı kalmıyor! Egzamanın çoğu zaman kaşıntı, kuruluk ve ciltteki görünür d

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:30
Güneş 06:53
Öğle 12:15
İkindi 15:03
Akşam 17:28
Yatsı 18:46

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
28
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
23
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
22
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
20
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
19
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
19
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
17
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
16
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
15
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
14
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
11
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
11
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
8
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
7
Eyüpspor Eyüpspor
3