14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek 28. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçimi için seçmenlerin bu adımlara...
14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek 28. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçimi için seçmenlerin bu adımlara dikkat etmesi gerekecek.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlık binasında temsili olarak kapalı oy verme kabinleri kuruldu ve oy verme süreci uygulamalı gösterildi. Bu kapsamda 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek 28. Dönem TBMM genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçimi için dikkat edilmesi gereken noktalar neler?
Oy verme süresi
14 Mayıs Pazar günü, Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci oylamaya kalması durumunda ise 28 Mayıs 2023 Pazar günü oy verme süresi tüm yurtta 08.00 - 17.00 saatleri arasında olacak. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek. Yüksek Seçim Kurulunun belirlediği bitiş saatinden sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.
Oy verme sırası
Oy verme günü sandık başına gelen seçmenler, sandık kurulu önüne kurul başkanı tarafından sıra ile birer birer alınacak. Gebeler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını verebilecek. Yaşlıların da bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilecek. Bu seçmenlere yardım eden seçmenin de öncelikle oy kullanmasına izin verilecek. Görevlendirilen güvenlik güçlerinin de bekletilmeden oy kullanmalarına imkan sağlanacak.
Seçmenin kimliğinin tespitinin yapılması
Sandık başına gelen seçmen; Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak. Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli olmayacak. Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart olacak.
Oy verme işlemi esnasında neler olacak?
Görevli üye tarafından seçmenin adı sandık seçmen listesinde bulunduktan sonra, seçmene oy kullandırılacak. Başkan, kanuna uygun biçimde hazırlanmış ve mühürlenmiş oy zarfı ile birleşik oy pusulasını, hiçbir tarafında herhangi bir işaret bulunmadığını ve arkasının sandık kurulu mührü ile mühürlü olduğunu, kurul üyelerine, müşahitlere ve seçmene gösterdikten sonra "TERCİH" veya "EVET" mührünü seçmene vererek kapalı oy verme yerini gösterecek.
Başkan tarafından seçmene kapalı oy verme yerine girmeden önce: Birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle "TERCİH" veya "EVET" mührünü basması, "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında herhangi bir yerine imza atmaması veya işaret koymaması, aksi halde oyunun geçersiz sayılacağı, birleşik oy pusulasını düzgün bir şekilde katlayıp zarfa koyması ve yapıştırması gerektiği, açıklanacak. Seçmene, cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesinin yasak olduğu ve cezasının bulunduğu, bu tür cihazlar varsa oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere bırakılması gerektiği söylenecek.
Birleşik oy pusulaları verildikten sonra hata veya başka bir neden ileri sürülerek yeni bir birleşik oy pusulası verilemeyecek. Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi oy pusulaları aynı zarfa koyulacak.
Zarf ve birleşik oy pusulasını alan seçmenin oyunu kullanmadan önce danışmak veya görüşmek amacı ile başka bir yere gitmesine veya sandık çevresinde başka bir kimse ile görüşmesine izin verilmeyecek.
Engelli seçmenlerin oy kullanması
Sandık kurulu başkanı tarafından görme engelli seçmenlere Yüksek Seçim Kurulunca oy pusulalarına uygun olarak hazırlanan şablon ile oylarını kullanabilecekleri hatırlatılacak. Talep etmeleri halinde oy pusulası sandık kurulu başkanı, akrabalarından biri, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımıyla şablona yerleştirilmek suretiyle oylarını kullanabilecekler.
Görme engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık çevresinde bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilecek. Bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemeyecek. Sandık kurulu başkanı veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremeyecek ve oy kullanma sırasında yardım edemeyecek.
Okuma - yazma bilmeyen seçmenlerin oy kullanmaları
Okuma - yazma bilmeyen seçmenlere, oylarını kullanmaları konusunda başkaları tarafından sandık çevresinde yardım edilemeyecek. Okuma - yazma bilmeyen seçmen, sorduğu ve istediği takdirde sandık kurulu başkanı, sadece birleşik oy pusulaları üzerinde bulunan cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti ve ittifakların işaretlerinden hangisinin hangi aday veya partiye ait olduğunu ve tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti ve ittifakların diğer bölüme taşırmamak suretiyle "TERCİH" veya "EVET" mührünü basması ve birleşik oy pusulalarını katlayıp sarı renkli zarfa koyarak ağzını yapıştırması gerektiğini anlatacak. Okuma - yazma bilmeyen seçmenlere oy verme sırasında yardım etmek amacıyla oy verme yerine kendisinden başka kimse giremeyecek.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
BC Wildfire Service'ten yapılan açıklamaya göre, Summerland'ın yaklaşık 15 kilometre batısında başlayan Bald Range yangını, cumartesi sabahı itibarıyla yaklaşık 5 bin hektarlık alana yayıldı ve kontrol altına alınamadı. Yangının tehdit ettiği Summerland b
Yangın ihbarının ardından bölgeye sevk edilen ekipler, alevleri kontrol altına almak için çalışma başlattı. Yangına bir helikopter, 4 arazöz, bir su tankeri, 2 hizmet aracı ve 31 personel ile müdahale ediliyor. Ekiplerin yangını kontrol altına alma çalış
Kaza, Afyonkarahisar-Antalya kara yolu üzeri Kızılören ilçesi girişinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, bölgede yaşanan anız yangını nedeniyle kara yolunu yoğun duman kapladı. Görüş mesafesinin azalması üzerine sürücülerin kontrolü kaybetmesi sonu
Rehber Radyo Televizyon A.Ş. tarafından yapılan açıklamada, 2008 yılında hizmete alınan Türksat 3A uydusunun tasarım ve teknolojik ömrünün sonuna yaklaşması nedeniyle uyduda bulunan yayınların 15 Ağustos’u 16 Ağustos’a bağlayan gece taşınacağı belirtildi.
Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince il merkezinde uyuşturucu madde imal ve satışı ile kullanımının önlenmesine yönelik operasyonlar gerçekleştirildi. Operasyonlarda 3 şahıs hakkında uyuşturucu madde imal ve satışı, 5 şahıs hakkında ise uyuşturucu mad
HAMAS yöneticilerinden Mahmud Merdavi, Batı Şeria'daki Filistinlilerin evlerinin yıkılması ve zorla yerinden edilmesine ilişkin açıklamasında, özellikle Beytüllahim'in kuzeybatısındaki Velce köyünde yaşananların, işgalcilerin Filistin halkının direnişini
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, teknoloji odaklı girişimlerin küresel ölçekte büyümesini desteklemek amacıyla yeni bir destek programının hayata geçirildiğini duyurdu. Kacır'ın açıklamasına göre, KOSGEB tarafından uygulamaya alınan COP31 Od
Uşak Emniyet Müdürlüğü ekiplerince aranan şahısların yakalanmasına yönelik 1-31 Temmuz tarihleri arasında çalışma gerçekleştirildi. Çalışmalar kapsamında çeşitli suçlardan haklarında 5 ile 22 yıl arasında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 84 şahıs yakaland
Gaziantep'te 4,5 büyüklüğünde deprem
ABD'de et yiyen bakteri alarmı: 5 kişi hayatını kaybetti
03Büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de yayımlandı
04Öğrenci affına ilişkin düzenlemeyi içeren kanun yürürlüğe girdi
05Brezilya'yı hortum vurdu: Ülkede her seviyede alarm verildi
06Filistin Konvoyu'nun bu geceki durağı Diyarbakır oldu
07Malatya’da Kültür Sanat Dolu 9 Gün Başladı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük