Malatya İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karaca ile öğrencisi Mohamad Frih Alhasan Alweis, ağır vakum gaz yağından (HVGO) yüzde 80’in üzerinde dönüşüm sağlayarak benzin ve di...
Malatya İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karaca ile öğrencisi Mohamad Frih Alhasan Alweis, ağır vakum gaz yağından (HVGO) yüzde 80’in üzerinde dönüşüm sağlayarak benzin ve dizel gibi ekonomik değeri yüksek olan daha hafif ürünler elde etmeyi başardı.
İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karaca ve yüksek lisans öğrencisi Mohamad Frih Alhasan Alweis 3 yıl süren bir araştırmanın ardından petrol endüstrisine yönelik önemli katkı sağlayacak bir çalışmaya imza attı.
Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş (TÜPRAŞ) Kırıkkale Rafinerisi’nden temin edilen HVGO numuneleri üzerinde deneysel çalışmalar gerçekleştiren Prof. Dr. Karaca ve Alweis, yenilikçi bir yöntemle petrol rafinerisinin en ağır fraksiyonlarından biri olan ve oda sıcaklığında katı fazda bulunan Ağır Vakum Gaz Yağı’ndan (HVGO) yüzde 80’inin üzerinde dönüşüm sağlayarak benzin ve dizel gibi ekonomik değeri yüksek olan daha hafif ürünler elde etmeyi başardı.
Patent başvurusunda da bulunan projeye dair değerlendirmelerde bulunan yüksek lisans öğrencisi Mohamad Frih Alhasan Alweis proje kapsamında elde edilen ürünlerin 3 yıl gibi süren bir çalışma sonrasında ortaya çıktığını kaydetti.
“Petrol atığını değerli ürünlere dönüştürmeyi başardık"
Geliştirilen yöntem ile dünyadaki ağır petrol rezervlerinin daha etkin bir şekilde değerlendirilebileceğini kaydeden, Prof. Dr. Hüseyin Karaca, “Petrol rafinerisi atıkları olan ağır vakum gaz yağını geliştirdiğimiz yen bir yöntemle daha uygun koşullarda hafif ürünler olarak tanımlanan benzin ve dizel gibi ürünlere dönüştürdük. Projede kullanılan katalizör türü ve reaktör türü dikkate alınarak mevcut yöntemlere göre dönüşüm ve maliyet açısından daha iyi bir sonuç elde ettiğimizi belirtmek istiyorum. Günümüze bakıldığında petrol rezervleri hem ülkemizde hem de dünyada azalmakta ve 40-45 yıl sonra tükeneceği tahmin ediliyor. Bu kapsamda mevcut petrol rezervlerinin değerli ürünlere dönüştürülmesinin çok önemli olduğunun belirtmek istiyorum. Projede elde ettiğimiz ürünlere bakıldığında biz burada petrol atığını değerli ürünlere dönüştürülmesini başardık. Sonuçta elde edilen ürünler pilot ölçekte ve ticari uygulamada etkin bir şekilde kullanılabilecek düzeyde” diye konuştu.

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Almanya: Savaş uçağı konusunda çeşitli aktörlerle görüşüyoruz
ABD, İran'a karşı saldırılara başladı: Liman kentleri vuruluyor
03Bingöl'de taziye dönüşü trafik kazası: 4 yaralı
04Anamur'da orman yangınlarına karşı alınacak tedbirler değerlendirildi
05Tokat'ta otomobil ile minibüs çarpıştı: 5 yaralı
06Uşak'ta 25 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı
07Antalya'da asayiş uygulamalarında 765 aranan şahıs yakalandı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük