MENÜ

Polonya Dışişleri Bakanı Rau: "Polonya ve Baltık ülkeleri, Rusya’ya yönelik yaptırımların genişletilmesi konusunda hemfikir"

Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, Polonya ve Baltık ülkelerinin Rus emperyalizmi karşısında 2008 yılında olduğu gibi birlikte hareket etmek zorunda...

Yayınlanma: 16 Mayıs 2024 20:32 Güncelleme: 03 Eylül 2025 08:55
Polonya Dışişleri Bakanı Rau: "Polonya ve Baltık ülkeleri, Rusya’ya yönelik yaptırımların genişletilmesi konusunda hemfikir"

Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, Polonya ve Baltık ülkelerinin Rus emperyalizmi karşısında 2008 yılında olduğu gibi birlikte hareket etmek zorunda olduklarını belirterek, "Polonya ve Baltık ülkeleri, Rusya'ya yönelik yaptırımların genişletilmesi konusunda hemfikir" dedi.

Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ve Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, Letonya'nın başkenti Riga'da bir araya geldi. NATO ve Avrupa Birliği (AB) bünyesinde ortak hareket etme, Rusya'ya yönelik yaptırımlar ile Ukrayna'ya destek konularının ele alındığı görüşmede Bakanlar, 4 ülke arasındaki işbirliğini daha da sıkılaştırmak amacıyla bir deklarasyon imzaladı. Deklarasyonda 4 ülkenin 20. yüzyılda on yıllar boyunca revizyonist totaliter rejimler tarafından ağır baskı ve saldırıya uğramak gibi benzer tarihi deneyimi olduğu belirtilirken, söz konusu ortak geçmiş nedeniyle potansiyel tehditler karşısında benzer anlayışa sahip oldukları, güvenliklerini güçlendirmek, bağımsızlıklarını ve toprak bütünlüklerini korumak konusunda aynı derecede kararlı oldukları ifade edildi.

Söz konusu 4 ülkenin bölgedeki güvenlik tehditlerine karşı savunma ve caydırıcılık için gerekli eylemler konusunda benzer bir vizyonu paylaştığı kaydedilen deklarasyonda, birlikte hibrit saldırılara karşı koymak, savunma ve caydırıcılığı sağlamak, sınırları korumak, Ukrayna'yı desteklemek gibi ortak amacı olan pek çok inisiyatif oluşturdukları hatırlatıldı. "Ukrayna'ya siyasi, askeri, mali ve insani yardımın devam etmesinin büyük öneminin altını bir kez daha çizmeyi arzu ediyoruz" ifadelerine yer verilen deklarasyonda, yeri doldurulamaz sıkı transatlantik bağların rolü nedeniyle NATO bünyesindeki işbirliğinin bölgede güvenliğin temeli olduğuna vurgu yapıldı.

"Gürcistan'ın işgalini protesto etmek için Ukrayna, Polonya ve Baltık ülkelerinin liderleri Tiflis'e gitmişti"

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Polonya Dışişleri Bakanı Rau ise, Polonya ve Baltık ülkelerinin Rus emperyalizmi karşısında birlikte hareket etmek zorunda olduğunu söyledi. Geçtiğimiz sene şubat ayından bu yana Avrupa'da her ülkenin dış politikasının Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin gölgesinde kaldığını belirten Rau, Polonya ve Baltık ülkelerinin geçmişte totaliter ve emperyalist Rusya'nın kurbanı olmak gibi ortak bir deneyime sahip olduğunu ifade etti. Söz konusu deneyimin kendilerine Rus emperyalizmine karşı çok güçlü bir sorumluluk ve dayanışma duygusu verdiğini vurgulayan Rau, "2008 yılında Rusya'nın Gürcistan'ı işgalini protesto etmek için Ukrayna, Polonya ve Baltık ülkelerinin liderleri Tiflis'e gitmişti. Onların bu tutumu Rus askerleri ve tanklarının Tiflis'in 30 km kuzeyinde durmasını, Tiflis'e girmemelerini sağlamıştı. Şimdi 2008 yılında yaptıkları gibi güçlerimizi birleştirmeliyiz" dedi.

Felsefelerinin Ukrayna'yı mümkün olan en güçlü şekilde ve en uzun süre desteklemek olduğunu ifade eden Rau, Polonya ve Baltık ülkeleri olarak Rusya'ya yönelik yaptırımların sürekli olarak genişletilmesi konusunda da hemfikir olduklarını belirtti.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı
Letonya, Rusya sınırına inşa ettiği 280 kilometrelik çiti tamamladı

Letonya, Rusya sınırına inşa ettiği 280 kilometrelik çiti tamamladı

Letonya, Rusya sınırı boyunca uzanan 280 kilometre uzunluğundaki metal çitin inşasını, 10 yıl sonra tamamladı.Letonya, Rusya sınırına çit inşa etti. Letonya Devlet Mülkleri Ajansı (VNI), Avrupa Birliği’nin doğu sınırında güvenliği güçlendirmeye yönelik en

AK Parti Odunpazarı İlçe Yürütme Kurulu belli oldu

AK Parti Odunpazarı İlçe Yürütme Kurulu belli oldu

AK Parti Eskişehir Odunpazarı İlçe Başkanlığı’nın yeni Yürütme Kurulu Listesi açıklandı.Odunpazarı İlçe Başkanı Mustafa Kemal Bandırma başkanlığında oluşturan listede şu isimler yer aldı:"Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanı: Gökhan Elmas, Teşkilat Başkanı: Ser

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko’dan 22 mahkuma af

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko’dan 22 mahkuma af

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, yeni yıl öncesinde 15’i kadın 22 mahkumun affedilmesine ilişkin bir kararname imzaladı.Belarus’ta mahkumlara yeni yıl müjdesi geldi. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, yeni yıl öncesinde 15’i kadın 2

DEM Parti Abdullah Öcalan’ın mesajını paylaştı: "10 Mart Mutabakatı’nın uygulanması, süreci rahatlatacak ve hızlandıracaktır"

DEM Parti Abdullah Öcalan’ın mesajını paylaştı: "10 Mart Mutabakatı’nın uygulanması, süreci rahatlatacak ve hızlandıracaktır"

DEM Parti Abdullah Öcalan’ın mesajını paylaştı.DEM Parti Abdullah Öcalan’ın ‘Yeni yıl savaşın değil barışın yılı olsun’ mesajını paylaştı. Öcalan şunları kaydetti:"Yeni bir yıla girerken, geçtiğimiz yüzyıl boyunca emperyalist saldırılar ile iç içe gelişen

AK Partili Sağır’dan, işçiler maaş krizi yaşarken tatile çıkan Başkan Duman’a tepki

AK Partili Sağır’dan, işçiler maaş krizi yaşarken tatile çıkan Başkan Duman’a tepki

AK Parti Buca İlçe Başkanı Cihangir Sağır, belediye işçileri maaşlarını alamadıkları için grevdeyken Buca Belediye Başkanı Görkem Duman’ın yurt dışına tatile çıkmasını eleştirerek, ’’İşçi grevdeyken tatil yapılır mı? Belediye kilitlenmişken valiz toplanır

Başkan İhsan Kurnaz: "2025’te önemli işlere imza attık"

Başkan İhsan Kurnaz: "2025’te önemli işlere imza attık"

Samsun’un İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, 2025 yılında İlkadım ve İlkadım’da yaşayan vatandaşlar için önemli proje ve hizmetlere imza atıldığını söyledi.İlkadım Belediyesi, 2025 yılında hayata geçirdiği belediyecilik hizmetleriyle; sosyal belediyec

Feke Belediye Başkanı Özen:" Hizmette ayrım yapmadan hareket ediyoruz"

Feke Belediye Başkanı Özen:" Hizmette ayrım yapmadan hareket ediyoruz"

Adana’nın Feke İlçesi Belediye Başkanı Cömert Özen, "Hizmette merkez-kırsal ayrımı yapmadan hareket ediyoruz" dedi.Feke Belediye Başkanı Cömert Özen, ilçede hayata geçirilen hizmet ve yatırımlara ilişkin genel bir değerlendirmede bulundu. Özen, altyapıdan

Başkan Dal "Saimbeyli için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz"

Başkan Dal "Saimbeyli için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz"

Adana’nın Saimbeyli İlçesi Belediye Başkanı Mahmut Dal," Saimbeyli’mizin her mahallesine dokunmaya, vatandaşlarımızın huzur ve refahı için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz" dedi.Saimbeyli Belediyesi ekiplerinin, ilçenin dört bir yanında yaşam standar

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
42
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
39
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
35
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
32
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
29
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
25
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
23
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
23
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
23
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
21
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
18
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
18
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
17
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
15
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
15
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
15
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
13
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
9