MENÜ

Polonya Dışişleri Bakanı Sikorski: "Ukrayna’daki savaş tamamen Avrupa tarafından finanse ediliyor"

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı savaşında ayakta kalabilmesi için Avrupa’nın katkılarının ABD’nin katkılarından çok daha fazla olduğunu ifade ederek, "Şu anda Ukrayna’daki savaş bütünüyle Avrupa tarafından finanse ed

Yayınlanma: 05 Şubat 2026 15:55 Güncelleme: 05 Şubat 2026 14:56
Polonya Dışişleri Bakanı Sikorski: "Ukrayna’daki savaş tamamen Avrupa tarafından finanse ediliyor"
Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı savaşında ayakta kalabilmesi için Avrupa’nın katkılarının ABD’nin katkılarından çok daha fazla olduğunu ifade ederek, "Şu anda Ukrayna’daki savaş bütünüyle Avrupa tarafından finanse ediliyor" dedi.
Polonya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, Kritik Mineraller Bakanlar Toplantısı’na katılmak üzere gerçekleştirdiği Washington ziyareti çerçevesinde ABD medyasına açıklamalarda bulundu. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının Polonya açısından "varoluşsal tehdit" arz ettiğini vurgulayan Sikorski, "Kendimizi Rusya’nın tehdidi altında hissediyoruz. Rusya, bizimle savaşmış, işgal etmiş ve yaklaşık 100 yıl boyunca ülkemizi haritadan silmiş bir ülke. Bu nedenle de bize bir tehdit yönelttiklerinde buna inanıyoruz" dedi.
Rusya’nın sivil altyapıyı hedef alarak savaş suçu işlediğini vurgulayan Sikorski, "Ben de bizzat, Ukrayna’daki görüntülerde gördüğünüz o komünist toplu konutlardan birinde büyüdüm. Burada söz konusu olan müstakil evler değil. Bu yerler, bölgesel elektrik ve bölgesel ısıtma sistemlerine dayanır. Siz bu tesisleri vurduğunuzda oradaki yüksek apartmanlar ve siteler elektriksiz, ısıtmasız ve susuz kalır. Hatta patlamamaları için radyatörlerdeki suyu bile boşaltmak zorunda kalırsınız. Bu evler yaşanamaz hale geliyor. Ruslar, kendi halklarından olduğunu savundukları insanlara bunu yapıyor" dedi.

"Savaş bütünüyle Avrupa tarafından finanse ediliyor"
Ukrayna’nın ayakta tutulması çabasına Avrupa’nın katkılarının ABD’nin katkılarından çok daha fazla olduğunu vurgulayan Sikorski, "Şu anda Ukrayna’daki savaş bütünüyle Avrupa tarafından finanse ediliyor. ABD’nin sunduğu finansman, geçtiğimiz yıl ocak ayında sona erdi. Yaklaşık 200 milyar euro harcadık ve Ukrayna’yı önümüzdeki 2 yıl boyunca desteklemek için 90 milyar daha tahsis ettik" diye konuştu.
Sikorski, "ABD biraz istihbarat sağlıyor. Ayrıca ABD ile ortak yaptırımlar uyguluyoruz ve bu önemli. Halihazırda da ABD’nin diplomatik bir angajmanı söz konusu ve bunun başarılı olmasını umut ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Rus istihbaratının birçok liderin aleyhinde şantaj malzemesine sahip olduğu iddiası
Polonya Başbakanı Donald Tusk’ın ABD’li pedofili suçlusu Jeffrey Epstein’in Rus istihbarat servisleriyle bağlantısının araştırılacağına ilişkin açıklaması sorulan Sikorski, "Bu yönde İngiliz basınında çıkan haberler var. Ayrıca bana aktarılan bilgilere göre bu canavarın korkunç faaliyetleri için Polonyalı çocukları devşirmeye çalıştığına dair bilgiler bulunuyor. Dolayısıyla Polonya vatandaşları zarar görmüşse elbette soruşturma yürütülür" dedi.
Başbakan Tusk’ın Rus istihbaratının bugün aktif görevde olan birçok lider hakkında şantaj malzemesine sahip olduğu açıklamasının kiminle ilgili olabileceğine ilişkin soruya Sikorski, "Burada söz konusu olan şey bal tuzakları. Bu, klasik bir KGB (Sovyetler Birliği’nin istihbarat ve gizli servisi) taktiğidir. Görünüşe göre çok sayıda korkunç şantaj malzemesi üretilmiş. Dolayısıyla evet, bu meselenin soruşturulması gerekiyor" cevabını verdi.

"Avrupa Lejyonu" önerisi
Kısa süre önce gündeme getirdiği "Avrupa Lejyonu" ile ilgili soru üzerine Sikorski, "NATO, Putin aleyhinde caydırıcılık oluşturmak gibi ciddi görevler için gerekli. Fakat daha alt düzeyden acil durumlar da söz konusu. Sizin (ABD’nin) güney sınırınız olduğu gibi bizim de güney sınırımız var. Akdeniz’in diğer ucunda, Libya’da bir avuç savaş lordu ve Rus paralı askerleri mevcut. Kendilerine kulağa hoş gelecek bir ifadeyle ’Afrika Kolordusu’ diyorlar. Savunmasız olmamamız ve her defasında bu gibi tehditlerle başa çıkabilmek için ABD’yi yardıma çağırmamamız gerekiyor" dedi.
Avrupa’nın güney sınırındaki göç akınlarını kontrol edebilmek için küçük bir Avrupa gücü konuşlandırabilmesi ve limanları güvenlik altına alabilmesi gerektiğini vurgulayan Sikorski, "Afrika’da zaten operasyonlar yaptık ve örneğin Afrika Boynuzu’nda korsanları vurduk. Burada sadece bunu bir düzene oturtmaktan ve kalıcı bir hale getirmekten bahsediyorum, ki düşük çaplı tehditler için hazır durumda olabilelim" ifadelerini kullandı.
ETİKETLER: Polonya, Dışişleri, Bakanı, Sikorski:, "Ukrayna’daki
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran ile yapılacak görüşmelerin yeri konusunda halen çalıştıklarını belirterek, İran ile görüşmelerin anlamlı bir noktaya ulaşabilmesi için bunun balistik füze konusunu da içermesi gerektiği

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran ile yapılacak görüşmelerin yeri konusunda halen çalıştıklarını belirterek, İran ile görüşmelerin anlamlı bir noktaya ulaşabilmesi için bunun balistik füze konusunu da içermesi gerektiği

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran ile yapılacak görüşmelerin yeri konusunda halen çalıştıklarını belirterek, İran ile görüşmelerin anlamlı bir noktaya ulaşabilmesi için bunun balistik füze konusunu da içermesi gerektiğini ifade etti.

Emine Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi’nin eşi Entissar Amer ile bir araya geldi

Emine Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi’nin eşi Entissar Amer ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin eşi Entissar Amer ile bir araya geldi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Mısır’a düzenlediği resmi ziyarette eşlik eden Emine Erdoğan, temaslarda bulund

İran-ABD müzakerelerinin adresi Maskat oldu

İran-ABD müzakerelerinin adresi Maskat oldu

İran ile ABD arasında 6 Şubat Cuma günü yapılması öngörülen dolaylı müzakerelerin, Umman’ın başkenti Maskat’ta gerçekleştirilmesi kesinlik kazandı. Görüşmelerin gündeminin nükleer dosya ve İran’a yönelik yaptırımların kaldırılmasıyla sınırlı olacağı bildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran’a yönelik dış müdahalenin bölge için risk teşkil edeceğini belirterek, taraflara diyalog çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran’a yönelik dış müdahalenin bölge için risk teşkil edeceğini belirterek, taraflara diyalog çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran’a yönelik dış müdahalenin bölge için risk teşkil edeceğini belirterek, taraflara diyalog çağrısında bulundu.

Ataşehir’de halk buluşmalarının altıncısı düzenlendi

Ataşehir’de halk buluşmalarının altıncısı düzenlendi

Ataşehir Belediyesi’nin "Söz Sizde Çözüm Bizde" halk buluşmalarının altıncısı düzenlendi. Randevusuz olarak gerçekleştirilen halk buluşmasına Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, başkan yardımcıları ve ilgili birim müdürleri katıldı.Vatandaş ile be

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız: "Umut hakkı konusunda uzlaştık."

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız: "Umut hakkı konusunda uzlaştık."

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız: "Umut hakkı konusunda uzlaştık."

Terörsüz Türkiye Komisyonu raporuna ilişkin açıklama

Terörsüz Türkiye Komisyonu raporuna ilişkin açıklama

TBMM Başkanlığı terörsüz Türkiye Komisyonu’na ilişkin açıklama yaptı.Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:" Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Numan Kurtulmuş, Millî Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun rapor çalışmaları kapsamında siyasi

Somali Savunma Bakanı: "Türkiye, Somali ordusuna destek için F-16 savaş uçakları konuşlandırdı"

Somali Savunma Bakanı: "Türkiye, Somali ordusuna destek için F-16 savaş uçakları konuşlandırdı"

Somali Savunma Bakanı Ahmed Moalim Fiqi, Türkiye’nin Somali ordusuna destek için ülkeye F-16 savaş uçaklarını konuşlandırdığını belirtti.Somali Savunma Bakanı Ahmed Moalim Fiqi, başkent Mogadişu’daki Savunma Bakanlığı karargahında göreve başlama töreninde

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
49
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
46
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
42
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
39
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
36
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
30
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
30
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
25
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
24
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
22
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
22
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
20
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
20
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
19
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
18
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
16
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
15
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
9