MENÜ

Prof. Dr. Aysun Bay: "Çağımızın gençleri üç büyük tehdit altında; elektronik sigara, şeker ve stres"

Sağlık Turizmi Konfederasyonu ve Sağlıklı Yaşam & Proaktif Yaşam Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Aysun Bay, elektronik sigara kullanımı, yüksek şeker tüketimi ve kronik stresin gençlerin sağlığını ciddi biçimde tehdit ettiğini vurguladı.Elektronik sigaral

Yayınlanma: 02 Ekim 2025 23:14 Güncelleme: 03 Ekim 2025 11:04
Prof. Dr. Aysun Bay:  "Çağımızın gençleri üç büyük tehdit altında; elektronik sigara, şeker ve stres"
Sağlık Turizmi Konfederasyonu ve Sağlıklı Yaşam & Proaktif Yaşam Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Aysun Bay, elektronik sigara kullanımı, yüksek şeker tüketimi ve kronik stresin gençlerin sağlığını ciddi biçimde tehdit ettiğini vurguladı.
Elektronik sigaraların masum ya da zararsız olduğuna dair oluşan yanlış algının bilimsel olarak çürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Bay, elektronik sigaraların içerdiği nikotin ve kimyasalların bağımlılık oluşturduğunu, kalp-damar ve akciğer sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü’nün nikotini tek başına bir karsinojen (kanser tetikleyici) olarak tanımlamasa da, özellikle gelişim çağındaki bireylerde beyin gelişimini olumsuz etkilediğini aktaran Bay, Türkiye’de elektronik sigaranın yasak olmasına rağmen ortaokul ve lise çağındaki çocukların bu ürünlere kolayca ulaşabildiğini kaydetti.
Prof. Dr. Bay, gençleri tehdit eden bir diğer önemli unsurun şekerli içecek ve atıştırmalıklarda bulunan yüksek şeker oranı olduğunu dile getirdi. Türk Şeker’in verilerine göre Türkiye’nin dünya genelinde en fazla şeker tüketen 12’nci ülke konumunda olduğunu belirten Bay, şeker tüketiminin özellikle gençler arasında her geçen gün arttığına dikkat çekti. Oxford Üniversitesi’nden Vasanti Malik’in araştırmasını örnek veren Bay, günde 1-2 adet şekerli içecek tüketmenin bile erken ölüm riskini yüzde 14 oranında artırdığını vurguladı.
Stresin de artık tek başına güçlü bir karsinojen olarak değerlendirildiğini ifade eden Prof. Dr. Aysun Bay, kronik stresin bağışıklık sistemini zayıflattığını, hücresel düzeyde hasara yol açtığını ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığın gelişiminde doğrudan etkili olduğunu söyledi. Günümüz gençliğinin yoğun stres altında yaşadığını ve bu stresle baş etmek için şekerli ürünler ya da elektronik sigara gibi sağlıksız yöntemlere başvurduğunu belirten Bay, bu kısır döngünün gençleri daha büyük sağlık sorunlarına sürüklediğini kaydetti. Bu tehditlerin, "Sağlıklı Türkiye Yüzyılı" vizyonuna da ters düştüğünü ifade eden Prof. Dr. Bay, yeni ve daha kapsayıcı politikaların hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Sorunların çözümünün ise yalnızca yasaklarla değil, eğitim, bilinçlendirme ve önleyici sağlık hizmetleriyle mümkün olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bay, elektronik sigaralara yönelik denetimlerin artırılması, gençlere yönelik eğitimlerin yaygınlaştırılması, şekerli ürünlerle ilgili farkındalık kampanyaları düzenlenmesi ve okullarda stres yönetimi ile sağlıklı yaşam eğitimlerinin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca koruyucu hekimlik uygulamalarının toplum genelinde güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Yarınları korumanın bugünden başladığını kaydeden Prof. Dr. Aysun Bay, "Sağlık yalnızca tedaviyle değil, önleyici ve bilinçlendirici adımlarla korunur. Çocuklarımızı ve gençlerimizi bu üç büyük tehditten korumak için her türlü bilimsel, sosyal ve hukuki desteği vermeye hazırız" diye konuştu.
ETİKETLER: Prof., Dr., Aysun, Bay:, "Çağımızın
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Biber doğrarken elde oluşan yanma için etkili yöntemler

Biber doğrarken elde oluşan yanma için etkili yöntemler

Biber doğrarken elde yanmaya neden olan kapsaisin maddesi, yağda çözünen bir bileşen. Bu nedenle elleri yalnızca suyla yıkamak acıyı hafifletmiyor. Uzmanlara göre, evde uygulanabilecek bazı pratik yöntemler kapsaisinin etkisini azaltabiliyor. Yağ bazlı çö

Siirt’te ilk kez total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi

Siirt’te ilk kez total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde, daha önce diz protezi ameliyatı geçiren ve zamanla ağrı ile hareket kısıtlılığı gelişen hastaya total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi. Sol dizinden daha önce protez

Solaklık ne hastalık ne üstünlük!

Solaklık ne hastalık ne üstünlük!

Solaklığın, genetik ve gelişimsel süreçlerin etkisiyle ortaya çıkan doğal bir özellik olduğunu aktaran Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, solaklık ve beyin ilişkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Solak olmak daha zeki veya üretkem olmak anlamına gelmiyor

Ticaret Bakanlığı yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde denetimlerini artırdı

Ticaret Bakanlığı yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde denetimlerini artırdı

Ticaret Bakanlığı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı öncesinde kırtasiye, okul çantası ve okul kıyafetlerine yönelik denetimlerini yoğunlaştırdı. Güvensiz olduğu belirlenen ürünlerin piyasaya arzı yasaklanırken, ürünlerin toplatılması ve sorumlu firmalara ida

Uzmanı uyardı: Sedef hastalığı bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebiliyor

Uzmanı uyardı: Sedef hastalığı bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebiliyor

Ağustos Sedef Hastalığı Farkındalık Ayı kapsamında sedef hastalığına ilişkin bilgilendirmede bulunan Aydeniz, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hastalığın ciltte görülen belirtilerin ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Aydeniz, "

Beyin sağlığı anne karnında başlıyor!

Beyin sağlığı anne karnında başlıyor!

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Polat, dünya nöroloji otoritelerinin benimsediği yeni yaklaşım doğrultusunda, hastalıkları tedavi etmekten çok beyin sağlığını yaşam boyu korumaya odaklanan koruyucu nöroloji anlayışı ve bunun için uygulanması gereken bilims

Yozgat'ta 63 yaşındaki prostat kanseri hastası kapalı yöntemle ameliyat edildi

Yozgat'ta 63 yaşındaki prostat kanseri hastası kapalı yöntemle ameliyat edildi

Yozgat Şehir Hastanesi'nde ilk kez laparoskopik (kapalı) yöntemle prostat kanseri ameliyatı yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından 63 yaşındaki hasta, ameliyatın üçüncü gününde taburcu edildi. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Kocamanoğlu ve ekibi

Dr. Köse: Anne sütü bebeğin ihtiyacına göre hazırlanan en değerli gıdadır

Dr. Köse: Anne sütü bebeğin ihtiyacına göre hazırlanan en değerli gıdadır

1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası kapsamında anne sütünün bebek sağlığı üzerindeki hayati önemine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, doğal bir bağışıklık kaynağı olan anne sütünün bebekler için en değerli besin olduğunu belirtiyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Hal

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
7
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
7
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
6
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
6
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
6
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
5
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
4
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
4
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
4
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
4
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
3
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
3
Eyüpspor Eyüpspor
3
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
1
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
1
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
1
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
0