’Geleceğin Mühendisleri’ konulu söyleşiyle SUBÜ Konuşmaları’nın 86’ıncı konuşmacısı olan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Öztemel “Tepenin ötesini görebilen, hızlı değişimlere uyum sağlayabilen, dijital dünyanın iş modelle...
’Geleceğin Mühendisleri’ konulu söyleşiyle SUBÜ Konuşmaları’nın 86’ıncı konuşmacısı olan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Öztemel “Tepenin ötesini görebilen, hızlı değişimlere uyum sağlayabilen, dijital dünyanın iş modellerine ayak uydurabilen ve gelecek fırsatlarına odaklanabilen mühendisler başarılı olacaklardır” dedi.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafından düzenlenen SUBÜ Konuşmaları’nın 86’ıncı konuşmacısı, ‘Geleceğin Mühendisleri’ konulu söyleşiyle Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Öztemel oldu. Moderatörlüğünü Bilişim Teknolojileri MYO Müdürü Gökhan Atalı’nın üstlendiği söyleşide; mühendislikte dijital dönüşüm, mühendislik eğitiminin gelecekte nasıl bir değişim geçireceği ve hangi mühendislik alanlarının gelecekte daha kritik bir yol izleyeceği gibi konular üzerine konuşuldu. Programın tamamı üniversitenin YouTube kanalı SUBÜ Haber’den istenildiği zaman izlenebiliyor.
Bilginin elektrikten daha önemli olacağını belirten Prof. Dr. Ercan Öztemel, “Enerji kaynağı artık bilgidir. Bütün sistemler bilgiye dayalı olarak planlanmak ve tasarlanmak zorunda. Bunu da yapacak olanlar mühendislerdir. Dolayısıyla mühendislerin bilgiyi kullanabilme, derin bilgiye ulaşabilme ve bilgiden bilgiyi türetebilme yeteneğini geliştirmeleri gerekiyor. Bilgi yönetimi, kabiliyeti olmayan bir mühendisin başarı şansı daha zayıf olacaktır. İster gıda, ister inşaat, isterse makine mühendisi olsun, her türlü mühendisin bilişim teknolojilerinden kendisini soyutlaması söz konusu olamaz. Başarılı olmak, iş hayatında bulunmak, rekabet edebilmek için bilişim teknolojilerini iyi kavramak gerekiyor. Robot bilimi, artırılmış gerçeklik, nesnelerin interneti, eklemeli imalat gibi teknolojilerin ne anlama geldiğini, bunlarla nelerin yapılabildiğini, nelerin getirilebildiğini ve bunların diğer geleneksel yöntemlere göre üstünlüklerini anlamak ve bilmek zorundalar” dedi.
Kullanılan ürünler ve makinelerin daha zekileştirilmiş olacağını kaydeden Öztemel, “Bu ürünlerin kalitesi ve hassasiyeti çok yüksek olacak. Bu ürünleri tasarlayabilme kabiliyeti de çok önemli olacak. Çok disiplinli çalışma yeteneği olması gerekiyor. Mühendisler birbirleriyle anlaşamazlarsa o ürünlerin hassasiyet düzeyi ve kalite düzeyi istenilen seviyede olmayacaktır. Tek başına hiçbir bilim artık işimizi kurtarmayacak. Zeki bir ürün, zeki bir hizmet ortaya koyacağız. Bu da o hizmeti gerçekleştiren insanların davranışlarını modellemeyi gerektirecek. Bu nedenle yazılım yazmanın, donanım tasarlamanın ve sosyal beceriler geliştirmenin sisteme entegre edilmesi gerekebilir. Geleceğin mühendisleri, kendi mesleki olaylarını, yeteneklerini, bilgilerini ve deneyimlerini başkalarının gözüyle görebilme becerisine de sahip olmalılar” diye konuştu.
Yapay zekanın toplumu dönüştüren bir unsur olduğunu vurgulayan Öztemel, “Yapay zeka, bildiğimiz geleneksel mühendislik yöntemlerini otomatik olarak yapabiliyor. Artık mühendislik davranış modellemesine ve bilginin modellenmesine doğru gidiyor. Geleceğin mühendisleri, geleneksel yöntemlerin ötesine geçip, o yöntemlerin ortaya çıkaracağı faydayı etkin bir şekilde hayata sunmaya odaklanmalı. Bilgi mühendisleri, süreç mühendisleri, sanal modelleme uzmanları, davranış mühendisleri, performans mühendisleri gibi yeni meslekler ortaya çıkacak. Artık zekâya destek olabilecek ve yapay zekânın zekâsını artıracak mühendislere ihtiyaç duyulacak. Gelecekte öğretmen diye bir şey olacağını düşünmüyorum. Otonom hocalar olacak. Her meslek içerisinde otonom robotlar veya otonom sistemler bulunacak. Makinelerin birbirleriyle ve insanlarla konuşabilmesi için bir bilişim ortamının oluşması lazım. Mühendislik fakültelerinde bunun okutulması, sistem entegrasyonu eğitiminin de verilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Genç mühendislere tavsiyelerde bulunan Öztemel, “Mühendis arkadaşlara önerilerim şunlar: sabır, vazgeçmemek, eleştirilmekten korkmamak. Problemleri çözmek için her zaman bir alternatif yol daha vardır. Her zaman daha iyisini arayacağız. Mühendis arkadaşların ısrarcı olması, asla vazgeçmemesi ve sabırlı olması gerekiyor. Mühendisliğin temel anlayışına giderek varsayımlarla hareket etmeleri faydalı olacaktır. Her geçen gün daha iyi olmak zorundayız. Mükemmel bir sistem yok. Mükemmel sistemin peşinden gitmek diye bir şey yok. Her bulduğumuzda ondan daha mükemmelini ararız. Tepenin ötesini görebilen, hızlı değişimlere uyum sağlayabilen, dijital dünyanın iş modellerine ayak uydurabilen ve gelecek fırsatlarına odaklanabilen mühendisler başarılı olacaklardır” ifadelerini kullandı.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 2026-2027 akademik yılı GSB yurt başvurularının başladığını duyurdu. Başvurular, üniversitelerin örgün eğitim programlarına ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler ile ara sınıflarda eğitimine devam eden öğrencileri kapsı
Batman'da İLKHA muhabirine konuşan kırtasiye işletmecisi Veysi Güney, yeni sezon hazırlıklarını yaklaşık üç aydır sürdürdüklerini belirterek her bütçeye ve ihtiyaca uygun ürün çeşidine sahip olduklarını söyledi. Güney, kırtasiye alışverişlerinin güvenilir
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in imzasıyla yayımlanan "2026-2027 Eğitim ve Öğretim Yılına İlişkin İş ve İşlemler" konulu genelgede okul güvenliği, kayıt ücretleri, sınıf ve öğretmen seçimi, cep telefonu kullanımı, kıyafet uygulaması ve mezuniyet törenle
Bekiroğlu, Şehitkamil ilçesinde bu yıl yaklaşık 32 bin öğrencinin yaz Kur'an kurslarına katıldığını, öğrencilerin yaklaşık 800'ünün okul öncesi eğitim çağındaki çocuklardan oluştuğunu ifade etti. Şehitkamil İlçe Müftüsü Abdullah Bekiroğlu İLKHA muhabirine
Şanlıurfa İl Müftülüğü tarafından 2026 yılı Yaz Kur'an Kursları kapsamında kent genelinde yürütülen eğitim çalışmalarında 100 bin 612 öğrenciye ulaşılarak tüm zamanların en yüksek katılımının gerçekleştiği bildirildi. İl genelinde bin 690 cami ve 396 Kur'
İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Batman Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) Müdürü Osman Atmalar, mesleki eğitimin öğrencilerin eğitim hayatını sürdürürken aynı zamanda bir meslek öğrenmelerine ve iş hayatına hazırlanmalarına önemli katkı sunduğunu belir
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2026-ALES/2'ye ilişkin değerlendirme sürecinin tamamlandığını duyurdu. Adaylar, sınav sonuçlarını ÖSYM'nin sonuç sistemi üzerinden vatandaşlık numaraları ve aday şifreleriyle öğrenebilecek. (İLKHA)
Hasankeyf İlçe Müftülüğü tarafından düzenlenen Yaz Kur’an Kursları Kapanış Programı gerçekleştirildi. Programa Batman İl Müftüsü Ahmet Durmuş da katıldı. Yaz Kur’an kurslarına katılan öğrencilerle bir araya gelen İl Müftüsü Ahmet Durmuş, öğrencilerin Kur’
12 Eylül’ün Acı Hafızası Malatya’da Yaşatıldı
Malatya’da Minibüs Ağaca Çarptı: 2 Yaralı
03Libya'dan "Rus gemisi" iddialarına sert yalanlama
04Belçika'da havalimanında dron alarmı: Uçuşlar durma noktasına geldi
05Pütürge’nin Zengin Florasında Bal Hasadı Başladı
06Pütürge Kırmızısı üzümü pekmeze dönüşüyor
07Toprak kovanlarda yaşatılan 25 yıllık bal üretimi
Beşi̇ktaş A.ş.
Galatasaray A.ş.
Kocaeli̇spor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Corendon Alanyaspor
Trabzonspor A.ş.
Arca Çorum Fk
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Fenerbahçe A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Samsunspor A.ş.
Erzurumspor Fk
Tümosan Konyaspor
Eyüpspor
Göztepe A.ş.