MENÜ

Prof. Dr. Tülek: “HIV pozitif ve AIDS’li kişilerin dışlanmaması, hastalığın önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunu bilmek önemli”

HIV virüsü ve Edinsel İmmün Yetmezlik Sendromu'nun (AIDS) tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve buna yakalananların dışlanmaması gerektiğini söyleyen...

Yayınlanma: 16 Mayıs 2024 20:30 Güncelleme: 02 Eylül 2025 07:50
Prof. Dr. Tülek: “HIV pozitif ve AIDS’li kişilerin dışlanmaması, hastalığın önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunu bilmek önemli”

HIV virüsü ve Edinsel İmmün Yetmezlik Sendromu'nun (AIDS) tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve buna yakalananların dışlanmaması gerektiğini söyleyen Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Necla Tülek, "Bizde halen dışlama görüyoruz. Ya da toplum bulaş yolunu iyi bilmiyor. Biraz daha bulaş yolları hakkında bilgi vermek, dışlamamak, bunun tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalık olduğunu bilmek önemli" dedi.

Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı, Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Necla Tülek, Edinsel İmmün Yetmezlik Sendromu (AIDS) ile ilgili İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı değerlendirmede, HIV (Human Immunodeficiency Virus/İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) nedeniyle yaşanılan hastalıklarda farkındalığın önemli olduğuna dikkati çekti.

Gelinen noktada HIV/AIDS'te ilk tanımlama olan 1981 yılından daha iyi durumda olunduğunu belirten Prof. Dr. Tülek, tanıda çok önemli testler geliştirildiğini ve bu sayede daha erken tanı konulabildiğini ifade etti.

AIDS tedavisinde ilerleme kaydedildiğini dile getiren Tülek, "Güzel testler var, bunun yanında tedavide çok büyük aşama sağlandı. Günde nerdeyse 1 bazen 2 ilaç kullanarak en azından kür sağlanmasa bile hastaların tedavisi sağlanabiliyor ve erken tanı, erken tedaviyle HIV pozitif olan bir kişi diğer kişiler gibi sağlıklı bir yaşam sürebiliyor ve tabii ki önerilere uyması koşuluyla. Buraya gelmiş durumdayız, bu sevindirici" diye konuştu.

"Günlük tespit edilen vaka dünyada 4 bine kadar inmiş durumda"

Prof. Dr. Tülek, korona virüsün ortaya çıkmasıyla birlikte AIDS hastalığından kaynaklı yaşamını yitirenlerin sayısının arttığını belirterek, "Dünyada ilk günlere göre vakalarda azalma var. Daha önceden günde 15 000 bin civarı yeni vakalar tespit edilirken bu sayı günde 4 bine kadar inmiş durumda tüm dünyada. Ama tabi bunlar tespit edilen, testleri ve tedavileri yapılabilen vakalar olarak böyle bir gelişme sağlandı. Buna rağmen geçtiğimiz yıl bir buçuk milyon kişi enfekte oldu dünyada. 600 binden fazla kişi AIDS nedeniyle yaşamını kaybetti ve bazı bölgelerde maalesef bir artış var ve korona virüsün de araya girmesi bu durumu etkiledi" ifadelerini kullandı.

Tülek, korona virüsle birlikte Orda Doğu, Kuzey Afrika, Doğu Avrupa ve Latin Amerika'da yaşayan insanların sağlık kuruluşlarına gidemeyişinden dolayı vakalarda artış yaşandığını aktardı.

"Riskli cinsel ilişki ya da partnerinde sorunlar olan kişilerin mutlaka test olması lazım"

HIV/AIDS durumunda hastalığın tespiti noktasında test merkezlerinin daha da çoğalması gerektiğine vurgu yapan Tülek, şunları kaydetti:

"Riskli cinsel ilişkiyi, anneden bebeğe geçişi, kan yoluyla bulaşı biliyoruz ama kan yoluyla bulaşa karşı önlemler alınmış durumda. Anneler için de çoğunlukla tarama programları var. Onlar daha kontrollü gidebiliyor ama riskli cinsel ilişki ya da partnerinde sorunlar olan kişilerin mutlaka test olması lazım. Test merkezlerini genişletmemiz lazım. Şu an her yerde test yapılabilir ama pozitif olan kişilerin toplumda biraz damgalanması, ayrımcılık olması teste gidişi engelliyor. Bazı belediyeler bu hizmetleri verebiliyor aslında. İsteyen kişi gidip kimliğini söylemeden test yaptırabiliyor. Bunun farkında olmayan çok kişi var. Bu tür merkezlerin biraz genişletilmesi gerekiyor. Bunların danışmanlıkla birlikte verilmesi lazım."

AIDS'in sosyal yolla bulaşmadığını, insanların bu konuda duyarlı olması gerektiğini dile getiren Tülek, "Halen çoğu kişi pozitif olduğunun farkında değil ya da gizlemek zorunda kalıyor. Bundan dolayı o kişiyle yakın olanların anlaması mümkün olmuyor. Bu hastalığın sosyal bulaşımı yok. Bunu topluma açıklamak gerekiyor. Pozitif kişiler sosyal ilişkilerle bunları bulaştırmaz" açıklamasını yaptı.

"AIDS'i dışlamamak ve bunun tedavi edilebilir hastalık olduğunu bilmek önemli"

Prof. Dr. Tülek, AIDS hastalığının Türkiye'deki yansımalarını şöyle anlattı:

"İlk olgun tespitinden bu yana Sağlık Bakanlığının verilerine göre 30 binin üzerinde hasta geçen senenin sonunda çıkan veriler. 3 bine yakın kişi de AIDS nedeniyle yaşamını kaybetmiş durumda. Son yıllara baktığımızda 2010'lu yıllardan itibaren ülkemizde bir artış görüldü ama korona virüsün araya girmesiyle rakamların biraz daha düştüğünü görüyoruz. Bizde halen dışlama görüyoruz. Ya da toplum bulaş yolunu iyi bilmiyor. Biraz daha bulaş yolları hakkında bilgi vermek, dışlamamak ve bunun tedavi edilebilir hastalık olduğunu bilmek önemli."

Atılım Üniversitesinden 1 Aralık Dünya AIDS Günü etkinliği

Öte yandan Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Necla Tülek öncülüğünde, üniversitedeki Kadriye Zaim Konferans Salonu'nda 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla farkındalık etkinliği düzenlendi. Etkinlik, tıp fakültesi öğrencilerinin AIDS konusundaki farkındalığının artması ve böylece toplum bazında genel bir duyarlılık oluşturulması amaçlanarak gerçekleştirildi.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Şanlıurfa'da sedef hastalarına biyolojik tedavi umudu

Şanlıurfa'da sedef hastalarına biyolojik tedavi umudu

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cildiye Kliniği Uzmanı Dr. Emre Bayındır, toplumda yaygın görülen sedef hastalığı ve güncel tedavi yöntemleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Sedef hastalığının kronik bir deri hastalığı olduğ

Kendi doğal mutsuzluğunuzu, başkalarının yapay mutluluğuyla kıyaslamayın

Kendi doğal mutsuzluğunuzu, başkalarının yapay mutluluğuyla kıyaslamayın

Aydın, mutsuzluk ile depresyon arasındaki farklar ile depresyonun belirtileri, risk faktörleri ve ne zaman profesyonel destek alınması gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu. Depresyon, mevsimin tamamen değişmesi gibidir; artık hava hep karanlık, hep so

Felç riski taşıyan hasta Siirt'te yapılan şah damarı ameliyatıyla sağlığına kavuştu

Felç riski taşıyan hasta Siirt'te yapılan şah damarı ameliyatıyla sağlığına kavuştu

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'ne başvuran Ali Belge'nin yapılan tetkiklerinde, beyni besleyen ana damarlardan birinin tamamen, diğerinin ise yüzde 90 oranında tıkalı olduğu belirlendi. Doktorlar tarafından yapılan değ

Bakanlıktan sıcak hava uyarısı: Günde 3 litreye yakın su tüketin

Bakanlıktan sıcak hava uyarısı: Günde 3 litreye yakın su tüketin

Sağlık Bakanlığı, yaz aylarında artan sıcaklık ve nem nedeniyle vücut ısısının yükseldiğini, buna bağlı olarak terleme ile birlikte sıvı ve mineral kayıplarının yaşanabildiğini belirterek vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Bakanlık, sıcak havaların e

Bugünün yalnızlığı, insanlar arasında insansız kalma hali!

Bugünün yalnızlığı, insanlar arasında insansız kalma hali!

Yalnızlık artık yalnızca bireyin iç dünyasında yaşadığı bir duygu değil; kentleşmeden dijitalleşmeye, bireyselleşmeden çalışma yaşamına kadar uzanan çok boyutlu bir toplumsal sorun olarak değerlendiriliyor. Yapay zeka araçlarının insanların duygusal boşlu

Erken müdahale anne ve bebeği hayata bağladı

Erken müdahale anne ve bebeği hayata bağladı

Çetin, anne ve bebek sağlığını korumaya yönelik yürütülen koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerinin önemine dikkat çekti. Sağlık Bakanlığının temel hedeflerinden birinin, gebelik dönemi ve doğum sürecinde anne-bebek sağlığı açısından daha verimli, etkin

Dr. Ergün'den aşırı sıcaklık uyarısı: Sıcak çarpması organ hasarına kadar ilerleyebilir

Dr. Ergün'den aşırı sıcaklık uyarısı: Sıcak çarpması organ hasarına kadar ilerleyebilir

Yaz aylarında etkisini artıran aşırı sıcaklar, özellikle risk grubundaki vatandaşlar için ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Emin Ergün, aşırı sıcakların

Prof. Dr. Ebu Zeyd: Gazze'de bir doktor ölürken dünya neden susuyor?

Prof. Dr. Ebu Zeyd: Gazze'de bir doktor ölürken dünya neden susuyor?

Mardin Artuklu Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Vasfi Aşur Ebu Zeyd, Gazze'de mesleğini yalnızca bir iş değil, insanlığa karşı ahlaki bir sorumluluk olarak gören doktor Husam Ebu Safiyye hakkında önemli hususlara dikkat çe

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30