Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Şahinkanat, prostatın sadece yaşlı erkekleri etkilediği düşüncesinin yanlış olduğunu belirterek, "İleri yaşlarda daha sık görülse de genç erkekleri de etkileyebilir" dedi.Tüm hastalıklarda olduğu gibi pr...
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Şahinkanat, prostatın sadece yaşlı erkekleri etkilediği düşüncesinin yanlış olduğunu belirterek, "İleri yaşlarda daha sık görülse de genç erkekleri de etkileyebilir" dedi.
Tüm hastalıklarda olduğu gibi prostat hastalıkları hakkında da doğru bilgilere sahip olmak, erken teşhis ve etkili tedavi yönünden büyük önem taşıyor. Medline Adana Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Şahinkanat, prostat hastalıkları hakkında toplumda yanlış bilinen inanışlar hakkında bilgiler verdi.
Prof. Dr. Şahinkanat, prostatın sadece yaşlı erkekleri etkilediği düşüncesinin yanlış olduğunu belirterek, "Prostat hastalıkları genellikle ileri yaşlarda daha sık görülse de genç erkekleri de etkileyebilir. Özellikle prostatit (prostat iltihabı), 30-50 yaş arasındaki erkeklerde yaygındır. Ayrıca genetik yatkınlık, sağlıksız beslenme ve çevresel faktörler, genç yaşlarda da prostat sorunlarına yol açabilir. İyi huylu prostat büyümesi (BPH), erkeklerin yarısında yaşla birlikte görülen doğal bir süreçtir ve kanserle doğrudan bir bağlantısı yoktur. Ancak hem BPH hem de prostat kanseri benzer belirtiler gösterebilir, bu nedenle düzenli kontrollerle farkın belirlenmesi gerekir. Hayat boyu prostat kanseri erkeklerde en sık rastlanan kanserdir. Aile öyküsü olan erkeklerde ise prostat kanseri riski daha yüksektir ve daha erken yaşlarda (40 yaş üzeri) görülür. Yaş, beslenme alışkanlıkları, hormon seviyeleri ve çevresel faktörler bu konuda önemli rol oynar" dedi.
Prostat Spesifik Antijen (PSA) testi, prostat kanseri riskini değerlendirmede kullanılan önemli bir başlangıç test olduğunu kaydeden Şahinkanat, "Ancak tek başına kesin bir tanı koymaz. PSA seviyesi, enfeksiyon, iyi huylu prostat büyümesi cinsel boşalma (24 saat içerisindeki) veya diğer prostat hastalıkları nedeniyle de yükselebilir. Kesin tanı ise sadece prostat biyopsisi ile konur. Prostat kanseri erken evrelerde belirti vermeyecektir. İleri evrelerde idrar yapmada zorluk, kemik ağrıları ve kanlı idrar gibi belirtiler görülebilir. Bu yüzden belirti olmasa bile 50 yaşından sonra (Aile öyküsü varsa 40-45 yaşından itibaren) düzenli kontroller yapılmalıdır" diye konuştu.
Prostat hastalıklarının cinsel yaşamı tamamen bitirdiğini düşüncesinin yanlış olduğunu ifade eden Şahinkanat, "Prostat hastalıkları cinsel işlevleri etkileyebilir ancak bu bir kural değildir. Özellikle erken teşhis ve uygun tedavi ile cinsel yaşamı sürdürebilmek mümkündür. Cerrahi müdahale veya bazı ilaçlar geçici ya da kalıcı etkiler oluşturabilir, ancak bu durum kişiden kişiye değişir. Prostat kanseri tedavi seçenekleri hastalığın evresine, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna göre değişir. Erken evre kanserlerde aktif izlem, radyoterapi veya odaklanmış tedaviler gibi farklı yöntemler tercih edilebilir. Ameliyat, her hasta için zorunlu değildir. Herşeyin fazlasının zararlı olabileceği unutulmamalıdır. Su içmek genel sağlık için oldukça faydalıdır ancak tek başına prostat hastalıklarını önlemez. Sağlıklı bir beslenme tarzı benimsemek, düzenli egzersiz ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan kaçınmak, prostat sağlığı için daha etkili yöntemlerdir. Prostat hastalıkları sadece idrarla ilgili belirtiler göstermez. İyi huylu prostat büyümesi zamanında tedavi edilmez ise böbrek yetmezliğine neden olabilir. Özellikle prostat kanseri, ilerleyen evrelerde sırt ve kemik ağrıları, yorgunluk ve kilo kaybı gibi belirtiler de gösterebilir" dedi.
Prof. Dr. Tayfun Şahinkanat, prostat muayenesinin acı verici olmadığının altını çizerek, "Prostatın parmakla muayenesi kısa süren, ciddi bir ağrıya yol açmayan ve hayati önem taşıyan bir kontroldür. Dijital rektal muayene (Parmakla yapılan muayene) veya kan testleri sayesinde erken teşhis mümkündür, bu yüzden bu kontrolleri ertelememek gerekir" dedi.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde, daha önce diz protezi ameliyatı geçiren ve zamanla ağrı ile hareket kısıtlılığı gelişen hastaya total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi. Sol dizinden daha önce protez
Solaklığın, genetik ve gelişimsel süreçlerin etkisiyle ortaya çıkan doğal bir özellik olduğunu aktaran Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, solaklık ve beyin ilişkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Solak olmak daha zeki veya üretkem olmak anlamına gelmiyor
Ticaret Bakanlığı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı öncesinde kırtasiye, okul çantası ve okul kıyafetlerine yönelik denetimlerini yoğunlaştırdı. Güvensiz olduğu belirlenen ürünlerin piyasaya arzı yasaklanırken, ürünlerin toplatılması ve sorumlu firmalara ida
Ağustos Sedef Hastalığı Farkındalık Ayı kapsamında sedef hastalığına ilişkin bilgilendirmede bulunan Aydeniz, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hastalığın ciltte görülen belirtilerin ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Aydeniz, "
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Polat, dünya nöroloji otoritelerinin benimsediği yeni yaklaşım doğrultusunda, hastalıkları tedavi etmekten çok beyin sağlığını yaşam boyu korumaya odaklanan koruyucu nöroloji anlayışı ve bunun için uygulanması gereken bilims
Yozgat Şehir Hastanesi'nde ilk kez laparoskopik (kapalı) yöntemle prostat kanseri ameliyatı yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından 63 yaşındaki hasta, ameliyatın üçüncü gününde taburcu edildi. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Kocamanoğlu ve ekibi
1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası kapsamında anne sütünün bebek sağlığı üzerindeki hayati önemine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, doğal bir bağışıklık kaynağı olan anne sütünün bebekler için en değerli besin olduğunu belirtiyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Hal
Güneş, Türkiye'de emzirme oranının yaklaşık yüzde 65 seviyesinde kaldığını belirterek, annelerin yanlış yönlendirmeler ve toplumsal baskılar nedeniyle emzirmeyi erken bırakabildiğine dikkat çekti. "1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası" dolayısıyla açıklamala
ABD Lark Adası'na saldırdı, İran sert tepki gösterdi
Manş Denizi’nde balıkçı teknesi battı: 2 kayıp
03Elazığ'da otomobil ve motosiklet çarpıştı: 5 yaralı
04Giresun'da sağanak yağışlara karşı tedbirler değerlendirildi
05İran'dan ABD'ye misilleme: Ürdün'deki iki askeri üs hedef alındı
06Hürmüz'de hakimiyet savaşı: ABD kontrol iddiasını yineliyor, İran geri adım atmıyor
07ABD'den İran'a ekonomik kuşatma: Bankalara yönelik yeni yaptırımlar geliyor
Galatasaray A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Fenerbahçe A.ş.
Kocaeli̇spor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Trabzonspor A.ş.
Samsunspor A.ş.
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Beşi̇ktaş A.ş.
Eyüpspor
Arca Çorum Fk
Göztepe A.ş.
Erzurumspor Fk
Tümosan Konyaspor