Adana'da geçtiğimiz hafta kadın bir hastanın kadın doktordan randevu almasına rağmen muayene sırasında erkek sağlık çalışanlarının bulunması üzerine yaşanan tartışma, hasta mahremiyeti ve hastaların tercih haklarını yeniden gündeme getirdi. Konuya ilişkin
Adana'da geçtiğimiz hafta kadın bir hastanın kadın doktordan randevu almasına rağmen muayene sırasında erkek sağlık çalışanlarının bulunması üzerine yaşanan tartışma, hasta mahremiyeti ve hastaların tercih haklarını yeniden gündeme getirdi.
Konuya ilişkin İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Aile Danışmanı Psikolog Faruk Günaydın, hastaların özellikle muayene gibi mahremiyetin daha fazla önem taşıdığı durumlarda kendi sınırlarını belirleme hakkına sahip olduğunu ifade etti.
Günaydın, hastaların taleplerine saygı gösterilmesinin sağlık sisteminde güvenin sağlanması açısından önemli olduğunu belirtti.
Günaydın, kadın hastaların mahremiyet taleplerinin sorgulanmak yerine karşılanması gerektiğini ifade ederek, vatandaşların tercih edebileceği tamamen kadın personelden oluşan kadın hastanelerinin kurulmasını önerdi.

Psikolog Faruk Günaydın
"Hasta en başta zaten mahremiyet sınırını çizmiş"
Günaydın "Adana'da yaşanan son olaylar, tabii ki hastanelerde hasta mahremiyetine daha fazla önem verilmesi gerektiğini gösteriyor. Ne olmuştu Adana'da? Kadın bir vatandaş, kadın bir doktordan randevu alıyor. Muayene odasına gittiğinde ise kadın doktordan ziyade erkek çalışanların olduğunu görüyor ve orada haklı olarak rahatsızlığını, tepkisini dile getiriyor." dedi.
Kadın hastanın kadın doktordan randevu alarak kendi mahremiyet sınırını belirlediğini ifade eden Günaydın "Tabii burada dikkat çekmek istediğim bir husus var: Kadın vatandaş, kadın hasta en başta zaten mahremiyet sınırını çizmiş. Nasıl çizmiş? Kadın doktordan randevu talep etmiş ve kadın doktor tarafından muayene edilmeyi istemiş. Ancak sağlık çalışanları bunu uygulamak yerine maalesef kadının bu hassasiyetini suistimal ediyorlar; bu durum da tartışmaların büyümelerine yol açıyor." ifadelerini kullandı.
"Her insanın kendi beden sınırını çizme hakkı vardır"
Her bireyin kendi bedeniyle ilgili sınırları belirleme hakkına sahip olduğunu vurgulayan Günaydın "Her insanın kendi beden sınırını çizme ve beden mahremiyetinin ölçülerini belirleme hakkı vardır. Sağlık çalışanlarının da buna riayet etmesi gerekir. Hele ki muayene gibi kişilerin bedenini açtığı, özel bilgilerini anlattığı ortamlarda kadın vatandaşlarımız çok doğal olarak 'Sadece kadın doktorların beni muayene etmesini istiyorum.' diyebilir, bunu rahatlıkla ifade edebilir. Hatta muayene esnasında rahatsız olduğu bir durumla karşılaştığında 'Ben muayenemin böyle yapılmasını istemiyorum.' da diyebilir." şeklinde konuştu.
"Bu taleplerin altında birçok neden yatabilir"
Kadınların yalnızca kadın doktor tarafından muayene edilme talebinin farklı kişisel nedenleri bulunabileceğine dikkat çeken Günaydın, bu tercihlerin sorgulanmak yerine saygıyla karşılanması gerektiğini dile getirdi.
Günaydın "Kadınların bu taleplerinin altında birçok neden yatabilir: Kişinin inançları veya yetiştiği ortam etkili olabilir. Geçmişte yaşanmış olumsuz bir olay rol oynayabilir. Bireyin kendine has sınırları bulunabilir. Sağlık çalışanlarının bu nedenleri sorgulamak yerine vatandaşın taleplerini doğru bir şekilde karşılaması gerekir. Her insanın kendi beden sınırını ve beden mahremiyetini çizme hakkı mevcuttur." dedi.
"Sağlık sisteminde güven çok önemli bir husustur"
Sağlık hizmetlerinde güven unsurunun büyük önem taşıdığını belirten Günaydın "Sağlık sisteminde güven çok önemli bir husustur. İnsanlar hastaneye zaten kaygılı bir şekilde geliyorlar; mutlu ya da huzurlu gelmiyorlar. Siz oradaki hastaların mahremiyetine dikkat etmediğinizde bu durum hastaların kaygısını artırıyor. Dolayısıyla sağlık sisteminde esasen şu soru sorulmalı: 'Biz hastalarımızı nasıl rahat ve güvende hissettirebiliriz?' Çünkü karşınızda sadece bir vaka yok; kişisel fikirleri, inançları, değerleri ve sınırları olan bir birey var. Bu durum göz önünde bulundurularak bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır." ifadelerini kullandı.
Mahremiyetin sağlık hizmetinin önünde bir engel olarak görülmemesi gerektiğini ifade eden Günaydın "Mahremiyet, tedavi olurken bir geciktirici değil; aksine güvenin oluşması için en temel unsurlardan biridir." diye konuştu.

"Hiç kimsenin kişisel mahremiyet sınırını başkasının ölçüsü belirleyemez"
Sosyal medyada kadın hastanın talebine yönelik yapılan bazı yorumlara da değinen Günaydın "Sosyal medyada da konuyla ilgili 'Çok gereksiz bir hassasiyet', 'Abartı', 'Gericilik' tarzında hadsizce ve olumsuz yorumlar yapıldı. Burada şunu bilmek gerekiyor: Hiç kimsenin kişisel mahremiyet sınırını başkasının ölçüsü belirleyemez." dedi.
Mahremiyet algısının kişiden kişiye değişebileceğini ifade eden Günaydın "Bugün benim için mahrem olan bir şey, bu hassasiyete sahip olmayan insanlar için mahrem olmayabilir. Benim için önemli olan bir durum, başkası için önem taşımayabilir." şeklinde konuştu.
"Tamamı kadın personelden oluşan kadın hastanelerinin inşasına başlanmalı"
Hasta mahremiyeti konusunda tercih hakkının vatandaşa sunulması gerektiğini belirten Günaydın, son olarak şunları söyledi:
"Aslında bunun çözüm önerisi de çok net: Sağlık Bakanlığının artık tamamı kadın personelden oluşan kadın hastanelerinin inşasına başlaması gerekiyor. Bu tercih hakkı vatandaşa verilmelidir. İsteyen, sadece kadın personelin çalıştığı hastanelere başvurabilmelidir. Bu imkân sağlandığında, toplumda çok büyük bir karşılık bulacağını hep beraber göreceğiz." (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Rusya'nın Ukrayna-Polonya sınırında düzenlediği tren saldırısının ardında Avrupalıları bölmeye yönelik bir strateji olduğunu ileri sürdü. Barrot, Finlandiya'da düzenlenen Avrupa Arktik Zirvesi marjında yaptığı değ
Arama kurtarma kurumu, pazar günü erken saatlerde kötü hava koşulları nedeniyle Java Denizi'nde alabora olan bir Endonezya yolcu gemisinde en az 6 kişinin hayatını kaybettiğini ve 129 kişinin hala kayıp olduğunu bildirdi. Kurum, ekiplerin Virgo Transport
İl Emniyet Müdürlüğünce, İzmit'te 'makas atarak ilerlediği' görüntüleri basına yansıyan araç sürücüsüne yönelik işlem yapıldı. Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, yazılı ve görsel basında yer alan haberler üzerine Trafik Denetleme Şube Müdürlüğ
Hürmüz Boğazı'ndaki geçişlerin düzenlenmesi amacıyla İran tarafından kurulan "Fars Körfezi Su Yolu İdaresi" Hürmüz Boğazı’ndaki gemi ihlallerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Açıklamada, Hürmüz Boğazı'ndaki ihlalleri nedeniyle 77 geminin yaptırım listesi
ABD Başkanı Trump, sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulundu. Paylaşımında Trump, "Ukrayna, Rus enerji hedeflerini vurmamayı kabul etti. Rusya da aynı şeyi yapmayı kabul etti. Dünya genelindeki dizel fiyatı artışının asıl nedeni İran değil
Avusturya'nın başkenti Viyana'da devam eden UAEA 70. Genel Konferansı'nda, Grossi'nin yanı sıra ABD Enerji Bakanı Chris Wright ve Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom Genel Müdürü Aleksey Lihaçev konuşma yaptı. Grossi, Nükleer Silahların Yayılması
İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirine konuşan Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği Genel Başkanı ve Yol Güvenliği Uzmanı Vedat Şahin, eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte okul servislerinde güvenlik tedbirlerinin eksiksiz uygulanmasının önemine
Görüşmenin ardından yayınlanan ortak açıklamada, iki bakan, ülkelerin uzun süredir devam eden ortaklıklarını derinleştirmeyi ve güçlü, güvenli ve rekabetçi bir Avrupa'ya birlikte katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirtti. Anita Orban, Macaristan Başbaka
Fransa’dan tren saldırısına dair çarpıcı açıklama: Saldırının ardında Avrupalıları bölmeye yönelik bir strateji var
Drone denetiminde yakalanan ehliyetsiz sürücüye 240 bin lira ceza
03Fransa'da çocuklara sanal medya yasağı
04Gaziantep'te 4 tüfek ve 57 captagon hap ele geçirildi: 4 gözaltı
05Gaziantep'te 3 kilogram metamfetamin ele geçirildi
06Motorin fiyatlarında yeni zam: Doğu illerinde 100 liraya dayandı
07Muş merkezli 4 ilde bahis operasyonu: 2 milyar liralık para hareketliliği tespit edildi
Galatasaray A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Kocaeli̇spor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Corendon Alanyaspor
Trabzonspor A.ş.
Arca Çorum Fk
Fenerbahçe A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Samsunspor A.ş.
Erzurumspor Fk
Tümosan Konyaspor
Eyüpspor
Göztepe A.ş.