MENÜ

Putin: "Dondurulan Rus varlıklarından 1 milyar doları Gazze Barış Kurulu’na tahsis edebiliriz"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze Barış Kurulu’na katılma davetinin değerlendirileceğini belirterek, "Barış Kurulu’nun yapısına ve çalışmalarına katılma konusuna karar vermeden önce bile, Rusya’nın Filistin halkıyla ol

Yayınlanma: 22 Ocak 2026 10:17 Güncelleme: 22 Ocak 2026 12:25
Putin: "Dondurulan Rus varlıklarından 1 milyar doları Gazze Barış Kurulu’na tahsis edebiliriz"
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze Barış Kurulu’na katılma davetinin değerlendirileceğini belirterek, "Barış Kurulu’nun yapısına ve çalışmalarına katılma konusuna karar vermeden önce bile, Rusya’nın Filistin halkıyla olan özel ilişkilerini göz önünde bulundurarak, önceki ABD yönetimi döneminde dondurulmuş Rus varlıklarından 1 milyar ABD dolarını Barış Kurulu’na tahsis edebiliriz" açıklamasında bulundu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleriyle gerçekleştirdiği çevrimiçi toplantıda, küresel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze Barış Kurulu’na katılması için kendisine davet gönderdiğini hatırlatan Putin, "Bu çerçevede, öncelikle önerisi için ABD Başkanı’na teşekkür etmek isterim. Uluslararası istikrarı güçlendirmeyi amaçlayan her türlü çabayı her zaman destekledik ve desteklemeye devam ediyoruz" dedi.
ABD yönetiminin Ukrayna krizine çözüm bulma çabalarına katkısını da memnuniyetle karşıladıklarını aktaran Vladimir Putin, "Barış Konseyi’ne katılımımıza gelince; Rusya Dışişleri Bakanlığı, gelen belgeleri incelemek ve bu konuda stratejik ortaklarımızla istişarelerde bulunmak üzere görevlendirilmiştir. Ancak bu süreçten sonra bize iletilen davete bir yanıt verebileceğiz" ifadelerini kullandı.

Putin uzun vadeli çözüm vurgusu yaptı
Gazze Barış Kurulu’na katılım teklifinin Orta Doğu’daki çözüm süreci, Filistin halkının karşı karşıya olduğu acil sorunlara çözüm bulunması ve Gazze Şeridi’ndeki vahim insani durumun düzeltilmesi ile ilgili olduğunu vurgulayan Rusya Devlet Başkanı Putin, "Bu çerçevede ana noktanın altını çizmek isterim: Temel mesele, tüm sürecin, ilgili BM kararlarına dayanarak Filistin-İsrail çatışmasının uzun vadeli çözümüne katkıda bulunmasıdır" şeklinde konuştu.

"Dondurulan varlıklarımız savaş sonrası restorasyon için de kullanılabilir"
Gazze Barış Kurulu’na katılma davetinin değerlendirileceğini yineleyen Rus lider, "Barış Kurulu’nun yapısına ve çalışmalarına katılma konusuna karar vermeden önce bile, Rusya’nın Filistin halkıyla olan özel ilişkilerini göz önünde bulundurarak, önceki ABD yönetimi döneminde dondurulmuş Rus varlıklarından 1 milyar ABD dolarını Barış Kurulu’na tahsis edebiliriz" diye konuştu.
Dondurulan Rus varlıklarının kalan kısmının Rusya-Ukrayna savaşı sonrası restorasyon çalışmaları için kullanılabileceğini belirten Vladimir Putin, "Bunlar, Rusya ile Ukrayna arasında bir barış anlaşması imzalandıktan sonra çatışmalardan etkilenen bölgelerin restorasyonu için kullanılabilir. Bu ihtimal de ABD yönetimi temsilcileriyle müzakere edilmektedir" dedi.

"ABD, Alaska’yı bizden 7,2 milyon ABD dolarına satın almıştı"
Grönland konusundaki gelişmelerin Rusya’yı ilgilendirmediğini belirten Putin, "Ancak ABD ile benzer meseleleri çözme konusunda deneyimimiz var. 1867’de Rusya, Alaska’yı ABD’ye sattı. Hafızam beni yanıltmıyorsa, Alaska’nın yüzölçümü yaklaşık 1 milyon 717 bin kilometrekare, hatta biraz daha fazladır. ABD, Alaska’yı bizden 7,2 milyon ABD dolarına satın almıştı" hatırlatmasında bulundu.

"Grönland’ın fiyatı 1 milyar dolara yakın"
Grönland’ın Alaska’dan çok daha büyük olduğuna dikkat çeken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Grönland’ın yüzölçümü ise sanıyorum 2 milyon 166 bin kilometrekareden biraz fazla. Yani aradaki fark kabaca 449-450 bin kilometrekaredir. Eğer bunu ABD’nin Alaska’yı satın alma maliyetiyle kıyaslarsak, Grönland’ın fiyatı 200-250 milyon ABD doları civarında olurdu" dedi. O dönemin altın fiyatlarıyla kıyaslandığında bu rakamın 1 milyar dolara yakın olacağını belirten Putin, "Ancak bence ABD bu tutarın da altından kalkabilir" ifadelerini kullandı.

"Danimarka ve ABD, Grönland benzeri deneyimlere sahip"
Danimarka ve ABD’nin Grönland konusuna benzer deneyimlerinin olduğunu aktaran Rusya devlet başkanı, "Yanılmıyorsam 1917’de Danimarka satmış, ABD de Virgin Adaları’nı satın almıştı. Yani böyle bir tecrübe de mevcut. Bu arada, Danimarka Grönland’ı her zaman bir koloni olarak gördü ve acımasız olmasa da oldukça sert davrandı. Ancak bu ayrı bir konudur ve mevcut tartışmayla pek ilgisi yoktur. Her halükarda, bu bizi kesinlikle ilgilendirmiyor. Kendi aralarında halledeceklerini düşünüyorum" diye konuştu.
ETİKETLER: Putin:, "Dondurulan, Rus, varlıklarından, milyar
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
73
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
32
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
32
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
31
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
29
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
27