MENÜ

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: "Orta Doğu’nun yakın zamanda sakinleşeceğini düşünmüyorum"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 15. Orta Doğu Konferansı’nda yaptığı konuşmada, "Orta Doğu, küresel süreçlerin merkezinde yer alıyor. Hatta başka kıtalarda başlayan birçok süreç, ülkelerin çıkarlarının çatışması nedeniyle Orta Doğu’ya taşınıyor. Ne

Yayınlanma: 09 Şubat 2026 15:26 Güncelleme: 10 Şubat 2026 07:20
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: "Orta Doğu’nun yakın zamanda sakinleşeceğini düşünmüyorum"
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 15. Orta Doğu Konferansı’nda yaptığı konuşmada, "Orta Doğu, küresel süreçlerin merkezinde yer alıyor. Hatta başka kıtalarda başlayan birçok süreç, ülkelerin çıkarlarının çatışması nedeniyle Orta Doğu’ya taşınıyor. Ne yazık ki, hepimizin bildiği çok sayıda girişime rağmen, mevcut aşamada bölgenin yakın zamanda sakinleşeceğini düşünmüyorum" dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Valday Uluslararası Tartışma Kulübü’nün ev sahipliğinde düzenlenen 15. Orta Doğu Konferansı’na katıldı. Konferansta konuşan Lavrov, iç ve dış politikaya değindi. Orta Doğu’da birçok ülkenin çıkarlarının çatıştığını belirten Sergey Lavrov, "Orta Doğu, küresel süreçlerin merkezinde yer alıyor. Hatta başka kıtalarda başlayan birçok süreç, ülkelerin çıkarlarının çatışması nedeniyle Orta Doğu’ya taşınıyor. Ne yazık ki, hepimizin bildiği çok sayıda girişime rağmen, mevcut aşamada bölgenin yakın zamanda sakinleşeceğini düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.
Rus bakan, Arap Baharı olarak adlandırılan halk ayaklanmalarının hemen ardından birçok girişimin ortaya çıktığına değinerek, "Batı, 2011 yılında hoşuna gitmeyen rejimleri parçalamaya karar verdi. O günden bu yana, siyaset bilimcileri ve barışa samimiyetle katkı sunmak isteyenleri rahatlatacak herhangi bir eğilim görmedik" dedi.

"Kolektif yapının, çatışmanın gerçek kök nedenlerini ele almasını gerçekten isterim"
ABD Başkanı Donald Trump’ın girişimiyle kurulan Barış Kurulu’nun yetkilerinin hala net olmadığına vurgu yapan Sergey Lavrov, "Barış Kurulu kuruldu. Bu kurula bağlı bir yapı oluşturuldu. Filistinli teknokratlardan oluşan bir yürütme yapısı da buna dahil. Ancak bu yapıların fiili yetkilerinin ne olduğu hala bilinmiyor" şeklinde konuşarak, Rusya’nın bu konuların netleşmesini umduğunu belirtti.
Barış Kurulu’nun Orta Doğu’daki çatışmanın temel nedenlerine odaklanması gerektiğini söyleyen Rusya Devlet Başkanı Sergey Lavrov, "Başkan Trump’ın girişimiyle kurulan bu kolektif yapının, çatışmanın gerçek kök nedenlerini ele almasını gerçekten isterim" ifadelerini kullandı. Lavrov, bunun İsrail’i de kapsaması gerektiğini ve iki devletli çözümün tehlikede olduğunu söyledi.

"İran ile Körfez İşbirliği Konseyi arasındaki ilişkilerin tam anlamıyla normalleşmesini kesinlikle istiyoruz"
Rusya’nın İran ile Körfez İşbirliği Konseyi arasındaki ilişkilerin tamamen normalleşmesini istediğini de kaydeden Rus Bakan Lavrov, "İran konusunda, İran ile Körfez İşbirliği Konseyi arasındaki ilişkilerin tam anlamıyla normalleşmesini kesinlikle istiyoruz" dedi. Rusya dışişleri bakanı, Suudi Arabistan ve İran’ın diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmesinin ardından bunun için uygun şartların oluştuğunu belirtti. İran çevresindeki krizin askeri yollarla çözülemeyeceğini vurgulayan Lavrov, barışçıl bir çözüm çağrısı yaptı.
İran çevresindeki sorunların barışçıl yollarla çözülmesini gerektiğinin altını çizen Sergey Lavrov, "Burada mutlaka barışçıl bir çözüm olmalıdır. Filistin örneğinde olduğu gibi, bazı taraflar güç kullanmaya ve rakiplerini tamamen ortadan kaldırmaya yöneliyor. Bu kabul edilemez. Bu yaklaşım yalnızca sorunları biriktirir ve hiçbir devletin güvenliğini sağlamaz" dedi. Lavrov, Rusya’nın İran ile sürekli temas hâlinde olduğunu belirterek, bu sürecin Çinli ortaklarla koordinasyon içinde yürütüldüğünü ve İran’ın geleceği konusunda endişe duyduklarını sözlerine ekledi.
ETİKETLER: Rusya, Dışişleri, Bakanı, Lavrov:, "Orta
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
73
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
54
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
48
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
32
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
32
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
31
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
29
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
27
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
27