Ukrayna'nın kritik hava savunma mühimmatındaki açığı ise Rusya'nın balistik füze saldırılarını daha etkili hale getiren başlıca unsurlardan biri olarak öne çıkıyor. Rusya'nın 8 Ağustos gecesi düzenlediği saldırıda Ukrayna Hava Kuvvetlerine göre 6 balistik
Ukrayna'nın kritik hava savunma mühimmatındaki açığı ise Rusya'nın balistik füze saldırılarını daha etkili hale getiren başlıca unsurlardan biri olarak öne çıkıyor.
Rusya'nın 8 Ağustos gecesi düzenlediği saldırıda Ukrayna Hava Kuvvetlerine göre 6 balistik füze ve 151 insansız hava aracı kullanıldı. Ukrayna tarafı 135 İHA'nın düşürüldüğünü açıklarken balistik füzelerin hiçbirinin önlenemediğini bildirdi. Reuters'ın aktardığına göre Ukrayna'nın Patriot sistemleri için önleyici füze sıkıntısı kritik seviyeye ulaşmış durumda. Temmuz ayında Ukrayna, 195 Rus balistik füzesinin yalnızca 29'unu önleyebildiğini açıkladı.
Bu tablo, savaşın önemli bir boyutunun artık yalnızca cephe hattındaki kilometrelerle ölçülmediğini ortaya koyuyor. Rusya, Ukrayna'nın hava savunma mühimmatını tüketmeye yönelik yoğun saldırılar gerçekleştirirken Kiev yönetimi müttefiklerinden daha fazla Patriot ve diğer önleyici füzeleri talep ediyor. Zelenskiy'e göre 2026 yılında ülkeye gönderilen hava savunma füzeleri, 2025'teki seviyenin yalnızca üçte birinde kaldı.
4 Ağustos'ta Kiev ve çevresine düzenlenen saldırı da bu açığın boyutunu ortaya koydu. Ukrayna makamlarına göre Rusya 115 İHA'nın yanı sıra 24 balistik füze ve 4 Zircon seyir füzesi kullandı. Ukrayna hava savunması İHA'ların yaklaşık yüzde 90'ını etkisiz hale getirdiğini açıklarken balistik ve Zircon füzelerinin hiçbirini önleyemedi. Saldırıda en az 17 kişinin öldüğü, 40'tan fazla kişinin yaralandığı bildirildi. Rusya ise saldırılarda Kiev çevresindeki lojistik merkezleri ve askeri amaçlarla kullanılan tesisleri hedef aldığını açıkladı.
Moskova açısından dikkat çekici gelişmelerden biri de füze üretim kapasitesine ilişkin değerlendirmeler oldu. Ukrayna Devlet Başkanlığına bağlı bir savunma teknolojileri danışmanı, Rusya'nın ayda 100'e kadar balistik füze fırlatabilecek kapasiteye ulaşabileceğini öne sürdü. Ukrayna ayrıca Rusya'nın kış aylarında enerji altyapısına yönelik saldırıları artırmak amacıyla füze üretimini hızlandırmaya çalıştığını belirtiyor. Bu iddialar bağımsız olarak doğrulanmış değil, ancak Kiev'in savunma planlamasında ciddi bir tehdit olarak değerlendiriliyor.
Cephede ise Rus birlikleri açısından tablo daha karmaşık olmakla birlikte bazı bölgelerde ilerleme iddiaları devam ediyor. Rusya Savunma Bakanlığı 8 Ağustos'ta Harkiv bölgesindeki İvanivka yerleşiminin kontrol altına alındığını duyurdu. Reuters söz konusu iddiayı bağımsız olarak doğrulayamadı ve Ukrayna tarafından da hemen bir doğrulama gelmedi. Bununla birlikte son haftalarda Rus birliklerinin özellikle Donetsk çevresindeki bazı eksenlerde kademeli ilerleme arayışını sürdürdüğü görülüyor.
Amerikan Institute for the Study of War'ın 7 Ağustos tarihli değerlendirmesi ise Rus kuvvetlerinin bazı sektörlerde saldırı faaliyetlerini sürdürdüğünü, ancak cephedeki ilerlemenin yavaş ve maliyetli olduğunu ortaya koyuyor. Dolayısıyla Moskova'nın mevcut stratejisi hızlı bir yarma harekâtından ziyade, Ukrayna savunmasını sürekli baskı altında tutarak zaman içinde aşındırmaya dayanıyor.
Bu stratejinin hava saldırılarıyla birlikte yürütülmesi Ukrayna'nın şehirlerindeki günlük hayatı da giderek zorlaştırıyor. Reuters'ın Zaporizhzhia'dan aktardığına göre Rusya son dönemde FPV dronları ve süzülen bombaları daha yoğun kullanıyor. Kentte Rus kuvvetlerinin günde dört ila altı kez süzülen bombalarla saldırılar düzenlediği yönündeki Ukrayna makamlarının açıklamaları, hava saldırılarının savaşın önemli bir baskı aracına dönüştüğünü gösteriyor.
Rusya'nın hava saldırılarının yoğunlaşması, Ukrayna'nın karşılık verme kapasitesinin tamamen ortadan kalktığı anlamına gelmese de Kiev'in savunma kaynaklarının ciddi biçimde zorlandığını gösteriyor. Ukrayna son günlerde Rusya'daki petrol tesisleri ve lojistik altyapıya yönelik İHA saldırıları düzenlemeyi sürdürüyor. 8 Ağustos'ta Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın İlski ve Syzran petrol rafinerilerinin hedef alındığını ve yangın çıktığını açıkladı. Ancak Rusya'nın Ukrayna şehirlerine yönelik yoğun füze ve İHA saldırılarıyla kıyaslandığında, Kiev'in stratejisi daha çok Rusya'nın savaş ekonomisini ve lojistik kapasitesini uzaktan yıpratmaya dayanıyor.
Savaşın son haftasındaki bir diğer dikkat çekici gösterge ise Ukrayna'nın dış desteğe olan bağımlılığının giderek daha görünür hale gelmesi. Patriot önleyicilerinin yetersizliği konusunda Kiev'in açık biçimde müttefiklerine çağrıda bulunması, Ukrayna'nın kendi hava savunma kapasitesi ile Rusya'nın saldırı temposu arasındaki makasın açıldığını ortaya koyuyor. Kiev yönetimi ayrıca ABD'den Patriot füzelerini Ukrayna'da üretme izni talep ediyor.
Buna karşılık Rusya, savaşın uzun sürmesine rağmen saldırı kapasitesini koruduğunu ve özellikle füze, İHA ve süzülen bomba kombinasyonuyla Ukrayna'nın askeri ve ekonomik altyapısını baskı altında tutabildiğini gösteriyor. Cephedeki ilerleme hızı sınırlı kalsa da Moskova'nın yaklaşımı, Ukrayna'nın insan gücü, hava savunma mühimmatı ve Batılı askeri yardımlara bağımlılığını sürekli gündemde tutan uzun süreli bir yıpratma savaşına dönüşmüş durumda.
Son bir haftanın ortaya koyduğu tablo bu nedenle Moskova açısından "hızlı zafer" değil, Ukrayna'nın savunma kapasitesini giderek daha pahalı hale getiren bir baskı stratejisi şeklinde okunabilir. Ukrayna'nın hava savunma mühimmatı konusunda yaşadığı açık ve Rusya'nın balistik füze kullanımındaki artış, savaşın önümüzdeki dönemde de Kiev açısından ciddi bir kaynak ve savunma problemi oluşturabileceğine işaret ediyor. Bununla birlikte cephedeki Rus ilerlemesinin halen yavaş olduğu ve bazı Rus kazanımlarının bağımsız biçimde doğrulanamadığı da göz ardı edilmemeli. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), Utah'taki orman yangınına yönelik açıklamada bulundu. Açıklamada, yangının kontrol altına alınması amacıyla bölgede görev yapan 7 helikopterden birinin kaza yaptığı belirtildi. Kazanın ardından helikopterde bulunan 2 k
Devrim Muhafızları tarafından yayımlanan açıklamada, ABD ve siyonist rejimin tüm askeri imkanlarını ve medya operasyonlarını kullanmasına rağmen, ABD Başkanı Donald Trump'ın belirlediği "açık ve kötü niyetli hedeflere" ulaşamadığı belirtildi. Açıklamada,
Gaziantep'in Şehitkamil ilçesinde bulunan Ukkaşe Bin Mihsan Camii’nde yaz Kur'an kursuna katılan çocuklar, caminin spor salonunda düzenlenen tekvando eğitimlerine de katılarak yaz tatillerini verimli geçiriyor. Kur'an-ı Kerim, Elifba, abdest ve namaz gib
Türksat 3A uydusunda bulunan televizyon ve radyo yayınları, 15 Ağustos'u 16 Ağustos'a bağlayan gece yüksek kapasiteli yeni uydulara aktarılacak. Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ tarafından yapılan açıklamanın ardından geçiş sürecine ilişkin
Umut Kervanı Batman Derneği Başkanı Nurettin Teymur, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze'de yaklaşık üç yıldır devam eden saldırıların sağlık sistemini tamamen çökme noktasına getirdiğini belirterek, Umut Kervanı olarak Şifa Hastanesi yerleşkesinde
Nazire Eruslu Kur'an Kursu'nda gerçekleştirilen merasim, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve dualarla başladı. Programda, hafızlığını tamamlayarak icazet almaya hak kazanan öğrencilerin büyük başarısı ve coşkusu heyecanla karşılandı. Müftülükten yapılan açıklamada
Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Telegram ve benzeri dijital platformlarda örgütlenerek siber zorbalık, şantaj ve taciz faaliyetlerinde bulunduğu değerlendirilen gruba yönelik çalışma başlattı. Emniyet ekip
Filistin Bilgi Merkezi, işgal güçleri ve Yahudi çetelerin Batı Şeria'da bir haftada gerçekleştirdiği saldırılara ilişkin rapor yayımladı. Rapora göre, 31 Temmuz-6 Ağustos tarihleri arasında toplam 1631 saldırı gerçekleştirdi. İhlaller kapsamında Filistin
Otobüste “Ücretsiz Ulaşım Kartı” Kavgası Kamerada
Uluslararası Filistin Konvoyu Şanlıurfa’da karşılandı
03Lübnan-siyonist rejim görüşmelerinde yeni aşama: Hizbullah'ın silahsızlandırılması için ülkeler belirlendi
04Erzurum'da Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı
05Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek tutuklandı
06Avcılar Belediyesine yönelik soruşturmada 12 tutuklama
07Muğla'da silahlı saldırı soruşturmasında 3 tutuklama
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük