MENÜ

Savunma ve havacılık firmaların kilogram başı ihracatı 33 dolara ulaştı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) stratejik sektörleri ortak akılla geleceğe taşımak amacıyla hayata geçirdiği ‘Sektörel Konseyler’ yeni dönem çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. BTSO Savunma Sanayi ve Havacılık Konseyi’nin Stratej...

Yayınlanma: 06 Kasım 2023 12:30 Güncelleme: 13 Eylül 2025 11:03
Savunma ve havacılık firmaların kilogram başı ihracatı 33 dolara ulaştı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) stratejik sektörleri ortak akılla geleceğe taşımak amacıyla hayata geçirdiği ‘Sektörel Konseyler’ yeni dönem çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. BTSO Savunma Sanayi ve Havacılık Konseyi’nin Strateji Arama Çalıştayı, sektör paydaşlarının katılımıyla Bursa Business School’da gerçekleştirildi. Çalıştayın açılışında konuşan BTSO Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, Bursa Uzay Havacılık Savunma Kümelenmesi-BASDEC’te yer alan firmaların kilogram başı ihracat birim değerinin 33 dolara ulaştığını söyledi.
BTSO tarafından iş dünyasının referans eğitim merkezi olarak kurgulanan Bursa Business School’da düzenlenen çalıştaya, BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, Konsey Başkanı Aptullah Saner, konsey üyeleri ve sektör temsilcileri katıldı. Çalıştayın açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, küresel ölçekte yeni dengelerin kurulduğu zorlu bir dönemden geçildiğini söyledi. Global ve bütüncül bir bakış eşliğinde akıl ve gerçeği buluşturan, riskleri ve fırsatları birlikte gören bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini ifade eden Cüneyt Şener, “Türkiye’de oda ve borsalar arasında ilk kez BTSO çatısı altında hayata geçirilen ‘Sektörel Konsey’ yapılanması işte bu anlayışla kurgulandı. Kentin geleceğinde söz sahibi olan tüm dinamikleri aynı masa etrafında buluşturan Sektör Konseyleri, ortak aklın harekete geçtiği ve yol haritasını ulaşılabilir hedeflerle belirleyen güçlü platformlar arasında yer alıyor.” dedi.
Türkiye’nin savunma sanayinde yerlilik oranını yüzde 20’ler düzeyinden yüzde 80 seviyelerine ulaştığına işaret eden Cüneyt Şener, “Türk savunma ve havacılık sanayimiz, ülkemizin ihtiyacını karşılamaktan öte tüm dünyada dost ve müttefik ülkelerin savunma ve güvenlik ihtiyaçlarını karşılayabilecek yetkinliktedir. Yerli ve milli imkanlarla ürettiğimiz ürünler dünyadaki örneklerinin en iyileri arasında gösterilmektedir. Bugün ileri teknoloji savunma sanayi ürünlerimizi ihraç ettiğimiz ülke sayısı 170’i, ihraç ettiğimiz ürün çeşidi ise 230’u aştı.” diye konuştu.
Türkiye’nin sektördeki rekabetçiliğini artırmak amacıyla BTSO çatısı altında yoğun çalışmalara imza attıklarını belirten Şener, şöyle devam etti: “BTSO’da 2013 yılında göreve geldiğimizde ilk gerçekleştirdiğimiz icraatlarımızdan biri Bursa Uzay Havacılık Savunma Kümelenmesi BASDEC’i kurmak oldu. Kentimizin savunma, havacılık ve uzay sanayilerine katkı sunmasını ve bu sektörlerden pay almasını sağlamayı amaçlayan BASDEC çatısı altında bugün 140’tan fazla firmamız yer alıyor. Küme firmalarımız ayrıca 33 dolara ulaşan kilogram başına ihracat birim değeriyle de ekonomimizde önemli bir yer tutuyor. BTSO olarak savunma sanayi ve havacılık alanında etkin rol alarak, ülkemizin ekonomisine maksimum katkıyı sunabilecek tüm çalışmaların yakın takipçisi olmaya devam ediyoruz. Bu dönemde Sektörel Konsey yapılanmasına eklediğimiz Savunma Sanayi ve Havacılık Konseyimiz de sektörümüzün gelişiminde öncü bir rol üstlenecektir.”
BTSO Savunma Sanayi ve Havacılık Konseyi Başkanı Aptullah Saner, konseyin ilk toplantısını yüksek bir katılımla Bursa Business School’da gerçekleştirdiklerini söyledi. Başta BTSO Başkanı İbrahim Burkay’a ve yönetim kuruluna Konsey çalışmaları için kendilerine sundukları imkanlardan dolayı teşekkür ettiğini ifade eden Saner, “Ayrıca tüm katılımcılara da çalıştaya katkıları için müteşekkirim. Bursa’mız, sanayimiz ve geleceğimiz için ortak akılla gerçekleştirdiğimiz çalıştayda riskleri fırsatları aynı potada eriterek yol haritamızı belirleyen stratejiler ortaya çıkıyor. Bu durumdan son derece memnun olduğumu belirtmek istiyorum.” diye konuştu.
Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Uyanık, sektör temsilcileri, sanayiciler, akademisyenler ile bir araya geldiklerini ve konsey çerçevesinde sektörün problemlerini tartışarak verimli bir toplantı geçirdiklerini söyledi. Sinan Uyanık, “Savunma sanayi, ülkemizin en önemli sektörlerinden bir tanesi. Son yıllarda elde edilen başarılarla gurur duyuyoruz. Bunun daha ileriye gidebilmesi adına da üniversitemiz ile birlikte katkılar sunmaya gayret gösteriyoruz. Üniversite - sanayi işbirliği sektörün, KOBİ’lerin ve ekosistemin gelişebilmesi için çok önemli. Bursa Business School da iş dünyasını şehrin tüm dinamikleriyle buluşturuyor. Bu yapının hayata geçmesinde emeği geçen herkesi tebrik ederim.” dedi.
ROKETSAN Yan Sanayi ve Millileştirme Müdürü Murat Türker, çalıştayların farklı bakış açılarıyla bir sinerji oluşturduğunu ifade etti. Buradan doğacak sonuçlar ile sanayiye katkı sağlamanın çok doğru bir yol olduğunu kaydeden Türker, “Yapılan yatırımların ileriye dönük bir katma değer oluşturması için bu tür girişimlerin çok önceden hayata geçirilmesini değerli görüyorum. Bursa’nın potansiyeli çok yüksek. Özellikle savunma sanayine doğrudan ciddi katkılar sunacağına eminim. Bu çalıştayın gerçekleştiği Bursa Business School’un da yapı olarak diğer platformlara örnek olacağını düşünüyorum.” diye konuştu.
Delta V Uzay Teknolojileri Ar-Ge Direktörü Emir Şevkioğlu, birçok disiplinden farklı alanlardaki üreticilerin bir araya toplandığı verimli bir çalıştay gerçekleştiğini söyledi. Şevkioğlu, diğer şehirlerden firmaların da davet edildiği çalıştayın, sektöre vizyon kattığını da ifade etti.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

ASO Başkanı Ardıç: "Bizim için asıl önemli olan kadınların yalnızca istihdamda değil, karar alma mekanizmalarında da güçlü şekilde yer almasıdır"

ASO Başkanı Ardıç: "Bizim için asıl önemli olan kadınların yalnızca istihdamda değil, karar alma mekanizmalarında da güçlü şekilde yer almasıdır"

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, "Bugün Odamız personelinin yarısı kadınlardan oluşuyor. Ancak bizim için asıl önemli olan kadınların yalnızca istihdamda değil, karar alma mekanizmalarında da güçlü şekilde yer almasıdır" dedi.Kadın İşveren v

İlham veren kadınlar ’Daha Eşitlikçi Bir Dünya’ için buluştu

İlham veren kadınlar ’Daha Eşitlikçi Bir Dünya’ için buluştu

8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Türkiye İş Bankası tarafından düzenlenen "Daha Eşitlikçi Bir Dünya" etkinliği, tarımdan gastronomiye, sanattan spora ve teknolojiye uzanan farklı alanlarda başarılarıyla dikkat çeken, üretimleriyle dönüşüm oluşturan,

Penta Teknoloji’nin 2025 konsolide cirosu 32,3 milyar TL’ye ulaştı

Penta Teknoloji’nin 2025 konsolide cirosu 32,3 milyar TL’ye ulaştı

Türkiye’nin en önemli teknoloji dağıtıcılarından Penta Teknoloji 2025’teki konsolide finansal sonuçlar Kamu Aydınlatma Platformu’na bildirildi. Buna göre Penta Teknoloji’nin cirosu bir önceki yıla göre yüzde 35 artarak 32,3 milyar TL’ye ulaştı.Bilişim tek

Çerkezköy TSO Başkanı Çetin’den 2026 yılı değerlendirmesi

Çerkezköy TSO Başkanı Çetin’den 2026 yılı değerlendirmesi

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, Ocak ve Şubat ayına yönelik yaptığı değerlendirmede, "2026 yılına güçlü uluslararası adımlarla başladığımızı sizlerle paylaşmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum" dedi.Başkan Çetin 2026

Delemenler’de 40 yıllık su çilesi son buluyor

Delemenler’de 40 yıllık su çilesi son buluyor

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, Alaşehir Delemenler Mahallesi’nde son bir yılda 250 patlağın yaşandığı 40 yıllık içme suyu hattını yenilemek için çalışma başlattı. 17 kilometrelik ana hat ve 550 abonenin branşman bağlantıları mo

Selendi’de tütün üreticisinin zorlu mesaisi başladı

Selendi’de tütün üreticisinin zorlu mesaisi başladı

Manisa’nın Selendi ilçesinin geçim kaynağının başında gelen tütünde yeni sezon hazırlıkları başladı. Geçtiğimiz yılın mahsulü evlerde beklerken üreticiler, 2026 hasadı için fide ocaklarını kurup tohumları toprakla buluşturdu.Selendi ilçe ekonomisinin teme

BSH Türkiye, kadın istihdamında 5 yılda 33 bin genç kadına ulaştı

BSH Türkiye, kadın istihdamında 5 yılda 33 bin genç kadına ulaştı

BSH Türkiye’nin mühendislik ve satışta kadın istihdamını artırmak amacıyla yürüttüğü WE Power genç yetenek programı, yeni döneminde rekor ilgi gördü. Program, Türkiye genelinde 60 şehirden 160 üniversiteden 6 bin başvuru aldı. Beşinci yılına giren WE Powe

Vodafone ve Xiaomi’den yeni nesil teknolojilerde iş birliği

Vodafone ve Xiaomi’den yeni nesil teknolojilerde iş birliği

Vodafone, Mobil Dünya Kongresi’nde yeni bir iş birliğine imza attı. Xiaomi ile yapılan iş birliğiyle, Vodafone müşterilerine Xiaomi akıllı telefonlara ek olarak Xiaomi’nin 5G deneyimini en üst seviyeye çıkaracak yeni nesil ürünlerini de sunacak. Vodafone,

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:21
Güneş 06:42
Öğle 12:43
İkindi 15:58
Akşam 18:33
Yatsı 19:49

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
61
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
54
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
51
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
46
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
42
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
42
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
32
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
30
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
29
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
27
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
26
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
24
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
24
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
20
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
20
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
13