Sahil Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Eğitim 24 Nisan 2025 - 12:05 Yorum: 0

Selçuk Üniversitesi sülün yetiştiriciliğinde öncü oldu

Selçuk Üniversitesi, hayata geçirdiği projeleri, yürüttüğü bilimsel çalışmaları ve sosyal sorumluluk projeleriyle dikkat çekerken, sülün yetiştiriciliğinde de öncü oldu. Besin değeri çok yüksek olan sülünler artık biyolojik mücadelede de ku...

Selçuk Üniversitesi sülün yetiştiriciliğinde öncü oldu

Selçuk Üniversitesi, hayata geçirdiği projeleri, yürüttüğü bilimsel çalışmaları ve sosyal sorumluluk projeleriyle dikkat çekerken, sülün yetiştiriciliğinde de öncü oldu. Besin değeri çok yüksek olan sülünler artık biyolojik mücadelede de kullanılabilecek.
Selçuk Üniversitesinde 1993 yılında kurulan ve bu alanda ilk olan Sülün Yetiştiriciliği Ünitesinde bu kuşların yetiştiriciliğine yönelik birçok çalışma yapılıyor. Veteriner Fakültesi Zootekni Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Kırıkçı, "Dünyada 49 farklı sülün türü var ve bunların büyük bir bölümünün nesli tükenmek üzere. Üniversitemizdekiler yumurta verimi çok yüksek olan Kafkas sülünü" dedi.
Öncelikli amaçlarının yaban hayvanı özelliğini muhafaza eden Kafkas sülünlerinin korunmasına yardımcı olmak ve bu hayvanlarla ilgili bilimsel araştırmalar yapmak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kırıkçı, "Çiftliğimizde yetiştirdiğimiz damızlık sülünlerden elde ettiğimiz yumurtalardan civciv çıkartıyoruz. Bir dişi sülünden yılda yaklaşık 60 yavru elde edebiliyoruz. Burası öğrencilerimiz için de önemli bir uygulama alanı" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Kemal Kırıkçı, şöyle devam etti: "Bu hayvanların biyolojik mücadelede de kullanılabileceğine dair bir ön çalışma yaptık. Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilen fındıklarda 3 - 4 yıldır kahverengi kokarca adı verilen böceğin zararları gündemde. Bu böcekleri çiftliğimizdeki sülünler iştahla tüketti. Bu durum bize bu zararlı böcekle mücadelede herhangi bir ilaç kullanmadan, bakanlığın belirleyeceği doğal alanlara bırakılacak sülünlerin biyolojik mücadelede kullanılabileceğini gösteriyor."
Türkiye’de sülünlerle ilgili birçok bilimsel çalışmaya imza atan Prof. Dr. Kırıkçı danışmanlığında Amasya Üniversitesi Suluova Meslek Yüksekokuluna da sülün çiftliği kuruldu. Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, "Prof. Dr. Kırıkçı’nın tecrübelerinden yararlanarak bu projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Sülün üretimindeki amaçlarımız, bu hayvanların üzerinde bilimsel araştırmalar gerçekleştirmek ve Türkiye’deki yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasına katkıda bulunmak" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber