Cilt kanseri kadından bilim dünyasına haykırış: “Deneylere katılmak istiyorum”

Antalya'da nadir görülen bir tür cilt kanserine yakalanan 43 yaşındaki Sibel Oflas, yüzündeki yaralara yönelik sorulan sorulardan bıktığı için dışarıya...

Antalya'da nadir görülen bir tür cilt kanserine yakalanan 43 yaşındaki Sibel Oflas, yüzündeki yaralara yönelik sorulan sorulardan bıktığı için dışarıya çıkmaya korkuyor. İnsanların kendisine gösterdiği tepkiden oldukça rahatsız olduğunu ifade eden Oflas, "Otobüse bindiğimde merak edip en arka koltuktan gelerek dürtüyorlar, "yüzüne kezzap mı attılar" diye soruyorlar. Soru sormasınlar diye insanlarla göz teması kurmamaya çalışıyorum. Bu durumdan rahatsız olduğum için hayatımı riske sokmayacak deneylere katılmak istiyorum" dedi.

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde dünyaya gelen Sibel Oflas'ın vücudunun bazı bölgelerinde 8 yaşındayken siğiller çıkmaya başladı. İlerleyen süre içerisinde de çıkan siğilleri olağan gören Oflas'ın, 30 yaşına geldiğinde başında yaralar çıkmaya başladı. Sağlık güvencesi olmadığı için hastaneye de gidemeyen Oflaz, birkaç yıl sonrası ise yaraların vücuduna yayılmasıyla soluğu hastanede aldı. Burada muayene olan Oflaz'a testlerin ardından "epidermodisplazya verrüsiformis" adı verilen deri hastalığına yakalandığı bildirildi. Nadir görülen hastalık sonrası Oflas'ın yaraları ise güneş ışığının etkisiyle de kansere dönüştü. Yüzü neredeyse tamamen yarayla kaplanan talihsiz kadının kulağının ve yanağının bir bölümü operasyonla alındı.

"Güneşten korunmam gerektiğini bilmiyordum"

Kendisindeki hastalığı yıllarca bilmeden yaşadığını anlatan Oflas, "Son 3.5 yıldır kanserin hızı arttı. 3.5 yıldan beri yüzümde kanser başladı. 30 yaşıma geldiğimde Akdeniz Üniversitesine gelmeye başladım. Burada hastalığımın ne olduğunu, güneşin bana zarar verdiğini o zaman anladım. Fakat çok geç kalmıştım ve Antalya'da yaşadığım için çok güneşe maruz kalmıştım" dedi.

"Arkamdan gelip "kezzap mı attılar" diye soruyorlar"

Sibel Oflas, hastaneye gitmesi gerekmiyorsa dışarı çıkmadığını belirterek, "Son 3, 5 yıldan beri çok fazla rahatsız ediliyorum insanlar tarafından. Otobüse biniyorum, en arkada oturan şahıs merak ettiği için geliyor, "ne oldu yüzünüze, kezzap mı attılar, yandınız mı" diye soruyorlar. Yolda yürürken üşenmeden karşıdan gelip soruyorlar. Ben göz teması kurmuyorum, insanların yüzüne bakamıyorum ama yine de geliyorlar. Bizim insanlarımız gerçekten çok duyarsız bu konuda. Sadece kendi bencil duygularını tatmin ediyorlar" diye konuştu.

"Deneylere katılabilirim"

Uzman kişiler tarafından ameliyat edilmek istediğini belirten Oflas, "Dünyada tedavisinin olmadığı söyleniyor. Sadece ilaç tedavisi var ve yan etkileri çok ağır. Ben ölümcül sonuçlara varmayan deneylere katılabilirim. Eğer böyle deneyler varsa bunlara katılabilirim. Okuyoruz bazen gazetelerde, kanseri şöyle yendi, şu yöntemle kanserini yenmeye başardı gibi, bu tip gibi deneyler olabiliyorsa ben de katılmak istiyorum. Bu hastalığı araştırmak isteyen yurt içi, yurt dışı kim varsa benim sesimi duysun istiyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye Haberleri

Down Futsal Takımı sporcularından Başkan Büyükkılıç’a sevgi gösterisi
Çanakkale’de öğrenciler, hayvanlara ilk yardımı öğrendi
KAYMEK’in "tatil şenliği" rüzgarı Pınarbaşı’nda devam etti
Talas Meclisinde 18 madde görüşüldü
Kaymakam Gündoğdu muhtarlarla bir araya geldi
Gürsulu gençler için hibe desteği
Haydarpaşa açıklarında karaya oturan gemi havadan görüntülendi
Başkan Bakkalcıoğlu “Benim Hikayem: Aysel Kaya Resim Sergisi”nin açılışına katıldı
Büyükçekmece’de kıran kırana tavla turnuvası heyecanı
Kahramanmaraş’ın deprem öncesi ve sonrası