Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: “Bizim medeniyetimiz aynı zamanda bir söz medeniyetidir"

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ankara Müftülüğünce düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, 'Bizim medeniyetimiz aynı zamanda bir söz medeniyetidir. Bu medeniyette sözü güzel söylemek kadar, güzel söz söylemek de oldukça önemlidir” dedi....

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ankara Müftülüğünce düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, "Bizim medeniyetimiz aynı zamanda bir söz medeniyetidir. Bu medeniyette sözü güzel söylemek kadar, güzel söz söylemek de oldukça önemlidir” dedi.
Ali Erbaş, Ankara Müftülüğü tarafından Melike Hatun Camisi Konferans Salonu’nda düzenlenen "5 Şairden 5 Şiir Okuma Yarışması Ödül Programı"na katıldı. Etkinlik Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yürüttüğü ve hayata geçirdiği çeşitli çalışmaların görüntüleri salondaki konuklarla paylaşıldı.
Ali Erbaş, yaptığı konuşmada tarihte nice şairin, şiirleri aracılığıyla insanların kalbine girdiğine ve düşünceleriyle dimağlarda silinmez izler bıraktığını belirterek, "Nice şair, sadece acıyı, sevinci, umudu ve kederi dizelere dökmemiş, çağlar ötesine seslenmek suretiyle inanç, fikir, duygu ve idealin kendinden sonra gelenlere aktarımında adeta bir kandil görevi görmüştür" ifadelerini kullandı.
"Sizler, şairi bol olan bir toprağın ve 14 asırdır şiir gibi ilmek ilmek örülmüş bir medeniyetin çocuklarısınız" diyerek gençlere seslenen Erbaş, “Bu topraklarda Hacı Bektaş-ı Veli’den Mevlana’ya, Ahi Evran’dan Yunus Emre’ye, Mehmet Akif Ersoy’dan Necip Fazıl’a kadar nice edipler inanç ve düşüncelerini şiirin gücüyle insanlara ulaştırmışlardır. Dili bir nakkaş titizliğiyle ve bir sarraf inceliğiyle kullanmış bu müstesna şahsiyetler, büyük şairlerimiz şiirlerinde daima sevgiye ve muhabbete ve güzel ahlaka işaret etmişlerdir” diye konuştu.
Bu büyük şairlerin bugün sadece Anadolu’da veya İslam coğrafyasında değil, eserleriyle bütün dünyada hayranlıkla duyulan şahsiyetler olduğunu dile getiren Erbaş, şöyle devam etti:
"Aradan asırlar geçmiş olmasına rağmen bu insanları yaşatan güç neydi? Şüphesiz bununla ilgili birçok şey söylenebilir ama ben bu hususta iki şeyin belirleyici olduğuna inanıyorum. Bunlardan birincisi, onların ilhamlarını hakikatin kaynağı olan Kelamullah’tan ve ’gaye insan’ olan Peygamberimizden aldıklarını düşünüyorum. İkincisi ise yaşadıkları çağın sorunlarına karşı mücadele eden aksiyoner kişilikleridir. Nitekim bu mümtaz şahsiyetler, insanlığa ufuk açan birer alim, arif ve edip oldukları kadar aynı zamanda İslam’ın medeniyet mefkuresinin yılmaz savunucuları olmuştur. Zira şiir, insana aksiyoner bir kişilik kazandıran muazzam bir sanattır. Bizim medeniyetimiz aynı zamanda bir söz medeniyetidir. Bu medeniyette sözü güzel söylemek kadar, güzel söz söylemek de oldukça önemlidir"
Erbaş’ın konuşmasının ardından yarışmacılar sahneye gelerek şiir okuma performanslarını sergilediler. Jüri üyelerinin kazananı açıklamasının ardından sıralama yapan yarışmacılara ödülleri Ali Erbaş tarafından verildi.
Yarışmada erkekler kategorisinde dereceye giren Emirhan Çalık, Akif Can Parlatan ve Ömer Faruk Avcı’ya ödüllerini takdim etti. Programa Ankara Valisi Vasip Şahin ile Ankara İl Müftüsü Hasan Çınar da katıldı.

Kültür Haberleri

Kızılay’dan 8 Mayıs Dünya Kızılay ve Kızılhaç Günü’nde anlamlı sergi
FÜ öğrencileri hipodromda mini konser verdi
Arnavutköy Belediyesi’nden anneler gününe özel el emeği sergisi
Vali Tanrısever: Satala Antik Kenti Türkiye’ye ve dünya turizmine kazandırılmalı
Salt’ın yeni sergisi “Havaya Dair” açıldı
Menteşe’de Ege’den Teke’ye türkü dolu bir gece
Erciş’te "İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali" hazırlığı
Tarih teknolojiyle buluştu: Binlerce yıllık 2 bin tablet, yapay zekayla okundu
Eurovision’da şarkısını bileğindeki kefiye ile seslendirdi
Voleybolcu Hande Baladın’ın kariyerine odaklanan ’Baladın’ belgeseli yarın yayına giriyor