Fındık bahçesinde organik yumurta üretiyor

Ordu'da evinin yanındaki 7 dönüm fındık bahçesini tel örgülerle çevirerek tavuk yetiştiriciliği yapan çiftçi, ürettiği organik yumurtaları kentte faaliyet gösteren marketlerin yanı sıra Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen özel siparişlerle tüketiciye ula

ORDU (AA) - GÖKHAN GÜCÜKLÜOĞLU - Ordu'da evinin yanındaki 7 dönüm fındık bahçesini tel örgülerle çevirerek tavuk yetiştiriciliği yapan çiftçi, ürettiği organik yumurtaları kentte faaliyet gösteren marketlerin yanı sıra Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen özel siparişlerle tüketiciye ulaştırıyor.

Altınordu ilçesi Arpa köyünde uzun yıllar fındık üreticiliği yapan Cemil Ateş, iki yıl önce bahçesinde fındığın yanı sıra tavuk yetiştiriciliğine de başladı.

Ateş, AA muhabirine, 600 tavukla organik yumurta üretimine başladığını belirterek, televizyon programlarındaki organik yumurta tartışmalarından esinlenerek bahçesinde tavuk yetiştirmeye karar verdiğini söyledi.

Tavukların daha sağlıklı yumurta verebilmeleri için açık havada beslenmeleri gerektiğini ifade eden Ateş, şöyle konuştu:

"Fındık bahçesi tavuklar için çok uygun. Tavukların bulunduğu arazi 7 dönüm. Evimizin yanında bir bahçemiz daha var. Buranın otu bittiği zaman oraya geçiyoruz. Çünkü tavuklar 15 gün kaldıkları bahçede ot bırakmıyor. Fındığa göre de tavuk işi daha karlı. Biraz bakması zor, hassas bir iş ama kesinlikle daha çok kazandırıyor." 

- "Bunlar özgür tavuklar"

Tavuklarını kafes yerine açık alanda beslediğini ve bu nedenle daha fazla verim aldığını anlatan Ateş, "Tavuklar arazide ne bulurlarsa onu yiyebiliyorlar. Kümesleri var, istedikleri zaman içeriye giriyorlar, istedikleri zaman dışarı çıkıyorlar. Çünkü gece gündüz kapıları hep açık. Açıkçası bunlar özgür tavuklar. Onlara müdahale etmiyorum, yumurtasını yapıyor, dolaşıyor" dedi.

- "Nazara çok geliyorlar"

Ateş, tavuklarından iyi verim aldığını ancak bunu pek dillendirmek istemediğini belirterek, "Çok çabuk nazara geliyorlar. Çok hassas tavuklar. Mesela açık hava olduğu için tehlikeli bir kuş türü geçtiğinde hemen etkileniyorlar. Kanatlı hayvanlar genelde ürkek olurlar. Çok şükür üretim çok iyi. Tarım müdürlüğüne başvurduk, patentimizi aldık. İl içerisinde marketlerde satışa sunuyoruz, bunun yanı sıra Türkiye'nin çeşitli yerlerinden telefonla sipariş verenler oluyor ama açıkçası yetiştirmekte zorluk çekiyoruz. Üretim daha fazla olsa bile pazarlama noktasında sıkıntı yok" ifadelerini kullandı. 

- "İnsanlar gelerek yerinde görüyorlar"

Ateş, "Bizim marketlere yumurta verdiğimizi öğrenenler buraya gelerek yerinde görüyorlar. Adıyaman, Adana, Adapazarı gibi illerden insanlar beni arıyorlar. Kendilerinin de yapmak istediklerini söylüyorlar. Ortaklık teklif edenler oluyor ama kabul etmiyorum" diye konuştu.

Güncel Haberleri

Doğanşehir’in imar planı görüşüldü
Milletvekili Ölmeztoprak’tan yeni sanayi sitesi açıklaması
Malatya’da 200 gram pide 10 TL oldu
Malatya’da yağmur sonrası çıkan gökkuşağı görenleri mest etti
Malatya’da sokak satıcılarına operasyon: 12 şüpheli tutuklandı
Battalgazi Belediyesi Mayıs Ayı Olağan toplantısını tamamladı
Yeşilyurt Belediye Meclisi Mayıs ayı toplantısını yaptı
Malatya’da sağanak etkili oldu yollar göle döndü
Akın: "Asıl amacımız Malatya ve Türkiye’de küçükbaş hayvan sayısının artması"
Sokak köpekleri mahalleliyi canından bezdirdi