"Halkıyla Sevdiği Millet Arasında Kalan Bir Dahi: Gomidas" Konferansı

AFYONKARAHİSAR (AA) - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen, tarafından da ünlü müzik adamı Gomidas’ın yaşamının anlatıldığı konferans...

AFYONKARAHİSAR (AA) - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen, tarafından da ünlü müzik adamı Gomidas’ın yaşamının anlatıldığı konferans düzenlendi.

AKÜ'den yapılan açıklamaya göre, "Halkıyla Sevdiği Millet Arasında Kalan bir Dahi: Gomidas" başlıklı konferansta ise Doç. Dr. Türkmen, 1869-1935 yılları arasında yaşayan din adamı, müzikolog, derlemeci, bestekar ve eğitimci Gomidas’ın Türkiye ve dünya müzik kültürü için önemli çalışmalar yaptığını kaydetti.

Ancak gerek yaptığı sanatsal çalışmalar, gerekse hayatı üzerinde yeterince çalışılmadığını belirten Türkmen, şöyle devam etti:

"Gomidas'ın Türk müzik bilimi camiasında yeterince tanınmaması, Kütahya doğumlu olmasına rağmen onun bir azınlık mensubu olarak iki toplum arasında kalmasından ve belirli çevrelerce 'Türk düşmanı' olarak tanıtılmasından da ileri gelmektedir. Gomidas'ın eserleri tekrar tekrar incelenmesi gerekir. Çekinmeden ve sevgiyle bu eserler çalınmalıdır. Çalınmalıdır ki aradaki uçurumlar kapansın, kötü ellerde kullanılmasın. Müzik eğitiminde, özellikle konservatuvarlarda bu eserlere yer verilmelidir."

Konferansta ayrıca Gomidas'ın hayatı, müzik adamlığı, eğitimciliği, araştırmacılığı, yayınları, eserleri, müzikoloji alanına yaptığı katkıları, Türklerle olan ilişkilerinin tarafsız ve gerçekçi yönü ele alındı ve hastalığına yönelik değerlendirmelerde bulunuldu.

Doç. Dr. Türkmen'e piyanoda eşlik eden okutman Fakı Can Yürük de Gomidas'ın önemli eserlerinden örnekler sundu.

Yerel Haberleri

Domuz kabusu
Bu çarşıda her şey bedava
Konya’da özel gençlerden trafik denetimi
TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu üreten kadınları bir araya getirdi
Yatırımlar yükseliyor, başkan yerinde inceledi
Vatandaş ile karganın dostluğu tebessüm ettirdi
GAGİAD Yönetiminden GTB’ye ziyaret
Bozüyük’te emniyet kemerinin önemi simülasyon aracıyla anlatıldı
Kafkametler’in kayıp 7 mürettebatı 171 gündür aranıyor
Vatandaş anlattı, Yılmaz dinledi