Kolonyada "merdivenaltı" üretime dikkat

Türkiye'de misafir ağırlama geleneğinde önemli bir yeri bulunan kolonyada özellikle bayram öncesi piyasaya sürülen sağlığa zararlı ürünlere dikkat çekildi

İZMİR (AA) - Türkiye'de misafir ağırlama kültüründe önemli bir yeri bulunan ve özellikle bayram öncesi satışları artan kolonyada sahtecilik uyarısı yapıldı. Tarımsal alkol yerine kimyasal metil alkolle de üretilebilen kolonyaları tüketicinin ayırt etmesinin mümkün olmadığı kaydedildi.

Kolonya konusunda ülkenin en eski üreticilerinden olan ve İzmir'de bir üretici kooperatifi tarafından işletilen kolonya fabrikasının üretim şefi Mehlika Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada Türkiye için vazgeçilmez olan kolonyada, son yıllarda tüketimin arttığına dikkati çekti.

1990'lı yıllar sonrası bir dönem kolonyaya olan ilginin azaldığını, tüketicinin farklı ürünlere yöneldiğini anlatan Koç, son yıllarda genç kuşağın kolonyayı tekrar keşfettiğini, farklı esanslarla yapılan üretimler sayesinde tüketici kitlesinin genişlediğini söyledi.

Bu alanda bir çok markanın yüksek kalitede ürünleri tüketiciye sunduğunu kaydeden Koç, özellikle kent yaşamında giderek artan hijyen ihtiyacının da kolonya tüketimine katkı sağladığını söyledi.   

Kolonyanın stresli iş ortamlarında ferahlatıcı bir ürün olarak tercih edildiğini de söyleyen Koç, son dönemde artan ilgiye paralel olarak sahtecilik olaylarına da rastlandığına işaret etti.

- Ucuz kolonyaya dikkat

Koç, kolonyanın esans, saf su ve tarımsal kökenli etil alkolden yapıldığını, bu alkolün belli bir maliyetinin olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Kolonya, merdiven altı üretimi çok uygun bir ürün. Bu nedenle tüketicinin aldığı mala özellikle dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle seyyar tezgahlarda ve bazı raflarda çok düşük fiyatlarla kolonyaların satışa sunulduğunu görüyoruz. Fiyata baktığınızda etil alkolün daha maliyetinin altına inen ürünler var. Bu durum da kolonyaların içine metil alkolün konulduğu şüphelerine neden oluyor. Metil alkol boya sanayiinde de kullanılan kimyasal bir üründür ve cilde temas etmesi sakıncalıdır. Duyu organlarına teması halinde ise geri dönüşümsüz tahribata neden olabilmektedir. Örneğin göze değdiğinde körlük riskini ortaya çıkarır. Tüketicinin tarımsal kökenli alkolle yapılan kolonya ile boya sanayiinde kullanılan kimyasal alkolden yapılan ürünleri ayırt etmesi mümkün değildir. Kokusu tamamen aynıdır. Ancak kullandıktan sonraki etkileriyle anlaşılabilir. Bu nedenle tüketicinin fiyatı aşırı düşük olan ürünlerden şüphe etmesi gerekiyor. Bilinen markalarla, düzgün ambalajı olan, üretim izinleri olan ürünlerin tercih edilmesi gerekiyor."

Koç, kolonya piyasasının yıl içinde özellikle ramazan bayramı öncesi arttığını, kurban bayramında da bir miktar artış yaşadıklarını dile getirerek satış grafiğine bakıldığında yaz aylarının daha hareketli geçtiğini sözlerine ekledi.

Ekonomi Haberleri

Benzinli çay toplama makinesi ile çay toplamak bu yıl da yasak
Denizli OSB’de tekstil sektöründe verimlilik paneli düzenlendi
Gübretaş’a ait altın madeninde ’İltimaslı işe alımları’ iddiası
’’Yedek parça sektörü 2030’da 1 trilyon dolar değere ulaşacak’’
Doludan zarar gören tarım arazilerinde inceleme
Otomotiv ihracatı Nisan ayında yüzde 2 arttı
Tarım makineleri Ordu’nun her yerinde üreticilere destek veriyor
Büyükşehirden kiraz üreticisine büyük destek
ASO Yönetim Kurulu Başkanı Ardıç: “İhracata değil, daha fazla döviz kazancı sağlayacak süreçlere ve iş birliklerine odaklanmalıyız”
İş Enerji, iki yeni rüzgâr enerji santraliyle kapasitesini 1000 MW’a çıkardı