Rusya Merkez Bankası'ndan yeni tedbirler

Rusya Merkez Bankası, finans sektöründeki volatiliteyi (dalgalanma) istikrara kavuşturmayı amaçlayan bir dizi tedbir yayımladı.

Rusya Merkez Bankası sebebi ile yayımlanan basın açıklaması ile Rus finans dalının istikrarını korumak için tahsil edilen önlemler duyuruldu.

Açıklamada, sabit getirili varlıklarda yeniden değerlemede ve kredi kurumlarının ihtiyat oranında yabancı nakit cinsinden aktiflerin olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla Rusya Merkez Bankası tarafından bir önceki çeyrek için hesaplanan döviz kurunun geçici şekilde kullanılabileceği bildirildi.

Rusya Merkez Bankası'nca, kredi kurumlarına döviz cinsinden fon sağlamak için bir mekanizma geliştireceği kaydedilen açıklamada, gereksinim duyulması halinde, çeşitli vadelerde ek ihalelerin gerçekleştirilebileceği belirtildi.

Borsa işleyişindeki istikrarı garantiye almak amacıyla, Şayet lüzumlu görülürse, sektör katılımcılarını, merkezi takas güvenilirliği ve aralıksız işleyiş konularında ikna etmek için karşı taraflara destek sağlanacağının anlatım edildiği açıklamada, nema oranıyla ilgili risk yönetimini artırmak amacıyla muhtelif düzenleme ve kolaylıkların devreye alınacağı aktarıldı.

Rusya Merkez Bankası, kredi risk yönetimini iyileştirmek için ise kurumların kredi kullananların borç servis nitelik notunu düşürmesinden kaçınmasını sağlamak ve yatırım projeleri için verilen kredilerde kredi kurumlarının hakkı bulunduğu sürenin uzatılabileceğini bildirdi. Ayrıca leasing ve faktoring şirketleri için kredilerde artan riskleri etkisiz kılarak, Rusya dışsatım sigorta acentasına eklenmiş bulunan firmaların de ruble cinsinden aldıkları kredilerdeki düşen risklerin ön plana çıkarılacağı kaydedildi.

Açıklamada Rusya'daki ekonomik yavaşlamaya eşlik eden yüksek nema oranları ve kredi riski arasında, bankacılık sektöründeki istikrarı sürdürmek için Rusya Merkez Bankası ve Rusya hükümetinin 2015 yılında kredi kurumlarının ek sermayelendirmeleri için önlemlerin geliştirildiği de anlatım edildi.

Kaynak: AA

Ekonomi Haberleri

Marmaris’te deniz turizmi masaya yatırıldı
İslam Kalkınma Bankası Grubundan Türkiye’ye 6,3 milyar dolar finansman imkanı
Hak-İş Başkanı Arslan: “Türkiye, dünyada gelir eşitsizliği sıralamasında dördüncü”
Halı Sektörü Afrika’da büyümeyi hedefliyor
Tekirdağ’da kara motorlu taşıt sayısı 330 bin 860’a yükseldi
Turizm sektöründe yapay zekâ devriminin öncüsü, Türkiye’yi merkez üs seçti
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: “Sendikal hareketlerin güçlenmeye devam etmesi gerekmektedir”
Hayvansal ürün ihracatından milyonlarca döviz Türkiye ekonomisine girdi
Muğla’da eleman temininde en fazla güçlük çekilen 5 meslek belli oldu
Yerli hayvan ırkının korunması için verilen destekleme ücretleri besicilerin hesabına yattı