Zekeriya Alp'in istifasına üzüldük

TFF Başkanı Demirören, Merkez Hakem Kurulu'nun eski başkanı Zekeriya Alp'in istifasına üzüldüğünü söyledi.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, NTV Spor'da katıldığı programda Alp'in istifasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Zekeriya Alp'in istifa edeceği anlamında belirti olmadığını vurgulayan Yıldırım Demirören, istifa kararını, İdare kurulu toplantısına giderken öğrendiklerini dile getirdi.

Yıldırım Demirören, 'Zekeriya Alp benzeri tarafsızlığın ve dürüstlüğün sembolü bir insanın istifa kararı almasına fazla fazla üzüldük. Ama bir taraftan sevindim, bize yeni konu açtı' dedi.

Dürüst ve tarafsız birinin 'Yaşadığımız kargaşa ortamından ötürü futboldan çekiliyorum' demesi itibariyle hepimizin şapkasını önüne koyup düşünmesi gerektiğini ifade eden Demirören, şunları kaydetti:

'Avrupa'nın veya dünyanın hangi ülkesinde MHK Başkanı zan altında kalıp istifa ediyor? Sadece Türkiye'de oluyor. Hakem hataları tartışılmıyor, hakemler tartışılıyor. Hakemlerin geri niyetli devinim ettiklerini söylüyorlar. Artık duyumlarla bireyler üstüne oynayamazlar. 700 veya bin düdüğün içerisinde iki hatayı tartışıyoruz. Zekeriya Alp'i bundan sonra da sembol şekilde göstermemiz lazım. Beyaz sayfa açmamızın sembolü şekilde görmemiz lazım.' 

Özellikle kocaman takımlara yönelik hakem kararlarının manşetlerde fazla fazla yer aldığına ve bunun hakemleri baskı altına aldığına dikkati çeken Demirören, 'O baskı zaten var. Mühim bulunan hakemlerimizin gözüpek olup korkmaması' ifadesini kullandı.

Yıldırım Demirören, Türk futbolunda kaosun bitmesini istemeyenlerin bu çeşit eleştirilerde bulunduğunu anlatım ederek, MHK Başkanı'nın haftalık matbuat toplantısı uygulamasını Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu için de ikinci yarıdan itibaren düşündüklerini dile getirdi.

'Mali kriterleri tam oturtacağız'

Mali kriterler ile alakalı iş yaptıklarını belirten Yıldırım Demirören, bu kriterleri tam oturtmaları gerektiğini söyledi.

Bundan sonra 'makyajlı bütçeleri' kabul etmeyeceklerini ifade eden Demirören, şunları söyledi:

'Türk futbolu için bunu yapmamız lazım. Kulüplerin yüzde 90'ı borç batağı içinde. Değişmesi gereken futbol kanunu ile birlikte cemiyetler yapısıdır. Mevcut kulüplerin mali yapısının bir biçimde düzeltilmesi lazım. Senelerce tutum edilmişiz. Artık tutum yok. Bu sezon sonundan itibaren kulüplerimiz için yeni kriterler uygulanacak. Kulüplerin mali yapısını düzeltmezsek, spor kanunu çıkarmazsak federasyonun kasasında dilediğiniz kadar nakit olsun oynayacak kulüp bulamayacağız. Gidişat fazla fazla tehlikeli.'

TFF Başkanı Demirören, UEFA'nın bu konu için yaptırımları neyse kendilerinin de aynısını uygulayacaklarını anlatım etti.

Gelecek sezon uygulanacak sistemi ocak ayında açıklayacaklarını kaydeden Demirören, yabancı oyuncu sayısının ise değişmeyeceğini aktardı. 

Yabancı oyuncu ile alakalı ulusal takım kriterinin uygulanıp uygulanmayacağı konusuna yer veren Başkan Demirören, 'Yüzde 10 benzeri ulusal takım kriteri uygularsak Melo benzeri oyuncular gelemiyor' diye konuştu.

Statlarda izleyici sayısının azalması ile ilgili açıklamalarda bulunan Yıldırım Demirören, 'Arjantin'de parmak iziyle maç izleniyor. E-bilet ve Passolig uygulaması getirdik. Hedefimiz ikinci senede izleyici kalitesini artırmak. Maça gelmeyenler zaten istemediklerimiz. Gelmesinler. Bunlar futbola ziyan verdi. Kaos yaratan, futbola küfrü sokanlar gelmesin. Futbolumuzun marka ederi gidiyor. Futbolu, futbol bulunduğu için izleyenler zaten gelecek' diye konuştu. 

Demirören, Galatasaray Kulübü Başkanı Duygun Yarsuvat'ın birlik ve birliktelik yönündeki açıklamasının da fazla fazla ciddi olduğunu vurguladı.

'İstediğimiz yerde değiliz'

A Milli Takım'ın performansı ile alakalı görüşlerini aktaran Demirören, istedikleri yerde olmadıklarını söyledi.

TFF Başkanı Yıldırım Demirören, şu görüşleri dile getirdi:

'Başarılıyız deme şansımız yok. Seyircimiz dakikaya ve gole nazaran tezahürat yaptığı için ileriyi düşünemedik. Fatih Terim ile uzun vadeli planlama yaptık. Milli ekibi yapan oyuncuların son birkaç maç dış performansı iyiydi de ulusal takımda mı kötüydü? Futbol Federasyonu'nun ulusal takımla alakasını anlatabilir misiniz? Oyuncuyu biz mi seçiyoruz? Teknik kadro o devirde performansı iyi olanı seçiyor. Semih Kaya kendi kalesine gol attığı zaman sebep Yıldırım Demirören suçlu?'

Milli takımda taraftarın da kalmadığını anlatım eden Demirören, 'Milli takım yuhalanıyor. Stada ulusal takım formasıyla gelinmiyor. Bu ilişkisi de sağlamamız lazım. Volkan Demirel'in kendisine yapılan hareketlerden sonra bırakması ve çıkması yanlış. Kararına saygım var. Orada bizim için konu kapandı. Ama seyircinin ulusal takım forması giymiş oyuncuya küfür etmesi doğru değil. Ben o anda yanımdakilere 'aşağı inersek ekibi çekerim. Seyirci küfrettiyse Volkan haklı' dedim. Benim takımım bunu hak etmiyor. Küfür edilmeyecek tek takım; ulusal takımdır' ifadelerini kullandı.

Başkan Demirören, son devirde her statta taraftarlar vasıtası ile yapılan 'Yıldırım Demirören yeter' tezahüratının da kendisini huzursuz etmediğini dile getirdi.

'Öyle fazla fazla iş mevcut ki'

TFF Başkanı Yıldırım Demirören, haziranda yapılacak umumi kurulda da namzet olabileceği sinyalini verdi.

Yapı şekilde hiç bir işi yarım bırakmadığını belirten Demirören, 'Yapacağımız öyle fazla fazla iş mevcut ki, onları yapmaya devam edeceğiz' halinde konuştu.

Yıldırım Demirören, futbola siyasetin karışıp karışmadığına ait soruları, 'Dünyanın en demokratik ülkesinde dahi kulüpler hükümetlerle bakanlarla yakın olmak ister. Onlarla fazla fazla işiniz vardır. Bana ve ya TFF'ye siyasetin karıştığı yok. Kulüpler her sıkıştığında başbakana, cumhurbaşkanına gidiyor. Bunların düzelmesi için de spor kanunun çıkması şart' halinde cevapladı.

Muhabir: Ercan Doğan

Spor Haberleri

Vincenzo Montella, UEFA Pro Lisans Programı’na konuk oldu
Gaziantep FK Başkanı Memik Yılmaz’dan TFF’nin belirlediği seçim tarihine destek
Geleneksel Türk Okçuluğu grup müsabakaları Karabük’te sona erdi
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, şampiyon boksörlerle bir araya geldi
Bakan Göktaş, milli sporculara verdiği ’ziyaret’ sözünü yerine getirdi
Elazığ Belediyesi, “O sene, bu sene” sloganı ile Elazığspor temalı YKS deneme sınavı gerçekleştirdi
Gaziantep FK: "Türkiye Futbol Federasyonu ve hakemlerimiz üzerinden kalan son dört maçta yapılacak tüm açıklamaların kimseye bir faydası olmayacağı gibi kalan dört maçta da büyük sorunları beraberinde getireceğinin endiş...
Off-Road yarışları nefesleri kesecek
Spor A.Ş. sporcularından MTB Cup C3’te 3 madalya
Kayserili öğrencilerin bileği bükülmüyor