Çocukların ekran başında geçirdiği sürenin arttığı, dijital içeriklerin çocukların dünyasını giderek daha fazla etkilediği günümüzde Siirt'teki camiler, çocukların iman ve ahlak eğitiminde önemli bir buluşma noktası oluyor. Prof. Dr. Adnan Memduhoğlu, her
Çocukların ekran başında geçirdiği sürenin arttığı, dijital içeriklerin çocukların dünyasını giderek daha fazla etkilediği günümüzde Siirt'teki camiler, çocukların iman ve ahlak eğitiminde önemli bir buluşma noktası oluyor.
Prof. Dr. Adnan Memduhoğlu, her hafta farklı bir camide öğrencilerle bir araya gelerek iman, kalp, helal rızık ve çocukların manevi terbiyesi üzerine seminer veriyor.
Siirt'te yaz Kur'an kursları yoğun katılımla devam ederken camiler, çocukların dini bilgiler edindiği ve manevi gelişimlerine katkı sağlayan eğitim merkezlerine dönüşüyor.
Kur'an-ı Kerim eğitimlerinin yanı sıra çocuklara yönelik düzenlenen gençlik dersleri ve sohbet programları da büyük ilgi görüyor. Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adnan Memduhoğlu da her hafta farklı bir camide Kur'an kursu öğrencileriyle bir araya gelerek çeşitli konularda sohbetler gerçekleştiriyor.
Memduhoğlu'nun sohbetlerinde çocuklara iman, kalp, Allah sevgisi, Peygamber sevgisi, namaz, helal rızık ve anne babaların çocukların yetişmesindeki sorumlulukları anlatılıyor.
"Kalbi sadece bir et parçası olarak görmeyelim"
Çocuklara kalbin manevi yönünü anlatan Memduhoğlu, kalbin insanın inancı, vicdanı ve duygularıyla bağlantılı olduğuna dikkat çekti.
Memduhoğlu, "Ruhun ve vicdanın ziyası olan, infikâsı olan bir et parçası olarak görmeyelim kalbi. Kalbin arkasında manevi bir şey var; vicdanımız var, inancımız var. Duygularımız orada, inancımız orada." dedi.
Kalbin Allah'ın nazargâhı olduğunu belirten Memduhoğlu, çocukların kalplerini iman ve güzel duygularla doldurmaları gerektiğini söyledi.
"Kalp öyle bir şey ki, nazargâh-ı ilahidir. Oraya Allah'a imanı, Resulullah'a olan imanı, muhabbeti, bütün güzel şeyleri doldurmamız lazım." diyen Memduhoğlu, çocukların imanlarını bilinç ve şuura dönüştürmelerinin önemine dikkat çekti.
"Yaş büyüdükçe imanımız kemale erecek"
Çocukların küçük yaşlarda ailelerinden öğrendikleri dini bilgileri ilerleyen yaşlarda araştırarak bilinçli bir inanca dönüştürmeleri gerektiğini ifade eden Memduhoğlu, "Biz iman edeceğiz, kalbimiz imanla dolacak. Yaş büyüdükçe o imanımız kemale erecek. Anne babamızdan öğrendiklerimizi tahkik edip bilince çevireceğiz, şuura çevireceğiz." diye konuştu.
Allah'ın insanı her an gördüğünü ve nimetleriyle kuşattığını belirten Memduhoğlu, kulluk ve şükür bilincinin çocuklara küçük yaşlarda kazandırılması gerektiğini söyledi.
Memduhoğlu, "Şu âlemi yaratan Allah var, her an bizi görüyor. O ne güzel bir dosttur. O bizi yarattıysa, bize merhamet ettiyse, rızkını bize gönderiyorsa, her zaman ona bizim kulluğumuzun borcu olarak şükretmemiz lazım." ifadelerini kullandı.
Allah'a şükrün en güzel ifadelerinden birinin namaz olduğunu belirten Memduhoğlu, "Allah'a en güzel şükür de namazladır. Allah'a en güzel şükür de Allah'ın yolunda olmaktır." dedi.
"Çocuklarımızın midesini helal lokmayla dolduralım"
Sohbetlerinde ailelerin çocukların yetişmesindeki sorumluluğuna da dikkat çeken Memduhoğlu, çocukların sadece bilgi ve imanla değil, helal rızıkla da yetiştirilmesi gerektiğini vurguladı.
"Cenab-ı Hak anne babalara, öğretmenlere, büyüklere çocukların midesini boş bir emanet olarak veriyor." diyen Memduhoğlu, anne ve babaların çocuklarına helal rızık kazandırmasının önemine dikkat çekti.
Anne sütünden babanın eve getirdiği rızka kadar helal lokmanın önemine değinen Memduhoğlu, "Onun için anne babalar, çocuklarımıza helal rızık getirelim." çağrısında bulundu.
Helal rızıkla yetişen çocukların ilerleyen yaşlarda Allah'a, Peygamber'e, topluma ve insanlığa karşı sorumluluklarının bilincinde olacaklarını ifade eden Memduhoğlu, "Helal rızıkla midesi dolan evlat, yarın Allah'a karşı imanın, Peygamber'e karşı imanın, muhabbetin, memleketine, bütün insanlığa, bütün ümmete karşı vazifelerinin şuurunda, sorumluluğunun bilincinde olarak yetişir. Mide çok önemli." diye konuştu.
"Duanın kabul olması bile helal rızkın mideye girmesine bağlıdır"
Haram lokmanın insanın manevi hayatına etkisine dikkat çeken Memduhoğlu, Peygamber Efendimizin haramla beslenme konusunda yaptığı uyarıyı hatırlattı.
Memduhoğlu, "Bir adam gelir, 'Ya Rab, Ya Rab' diye dua eder. Peygamber Efendimiz onun halini anlatırken giysisi bile, yemesi, içmesi hep haramdır. Haramla gıdalanmış, adeta haramın içine batmış. Böyle bir kimsenin duası kabul olur mu?" ifadelerini kullandı.
Helal lokmanın çocukların yetişmesinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Memduhoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Nasıl ki akıllarını iman şuuru ve faydalı bilgiyle dolduruyoruz, nasıl ki kalplerini iman ve Resulullah'a muhabbet ile dolduruyor, Allah'a ve Resulü'ne çok sevgiyle bağlanıyorlarsa, midelerini de helal lokmayla inşallah doldurmaya çalışacağız."
Camiler ilim ve irfan halkalarının merkezi oluyor
Siirt'te yaz Kur'an kurslarıyla birlikte camilerde çocuklara yönelik gerçekleştirilen eğitim ve sohbetler, öğrencilerin yaz tatillerini hem dini bilgiler öğrenerek hem de manevi gelişimlerine katkı sağlayacak etkinliklerle değerlendirmelerine imkan sunuyor.
Camilerin yalnızca ibadet edilen mekanlar olmadığını belirten Memduhoğlu, "Camiler sadece ibadethane olarak değil, aynı zamanda ilim ve irfan halkalarının olduğu mekânlardır." dedi. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, NSosyal hesabından konuya ilişkin açıklama yaptı. Yağışlardan etkilenen esnafın yanında olduklarını belirten Bolat, "14-15 Ekim tarihlerinde İstanbul'da meydana gelen ve 84 yılın en şiddetli yağışı olarak kayıtlara geçen yağışla
Beyaz Saray Sözcüsü Taylor Rogers, ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya’ya yönelik yeni yaptırımları uygulamama kararına ilişkin açıklamada bulundu. Axios’un aktardığı açıklamada Rogers, yaptırım hükümlerinin mevcut aşamada uygulanmasının Ukrayna ile Rusya a
Merkez İstasyonu’nda toplanan göstericiler, eğitim kesintilerine tepki göstererek antifaşist ve polis karşıtı sloganlar attı. Eyleme bazı öğretmenler ve sendika üyeleri de katılım sağladı. Albertin Meydanı'ndan Mont des Arts mevkisine yönelen grubun ilerl
Kapalı toplantı şeklinde gerçekleştirilen "straw poll" denilen ön oylamada, 15 konsey üyesi adaylar hakkındaki görüşlerini ortaya koydu. Diplomatik kaynaklardan dışarıya sızan ve resmi olmayan ilk bilgilere göre, bugün yapılan oylamada şu ana kadar yarış
Ankara Peygamber Sevdalıları Derneği, kitap okuma alışkanlığını geliştirmek, katılımcıların dinî, ilmî ve kültürel birikimlerini artırmak amacıyla umre ödüllü kitap okuma yarışması düzenliyor. Kadın ve erkeklerin katılabileceği yarışmada yaş sınırı bulunm
Yerel basında yer alan haberlere göre, 2018’de başlayan ve her yıl hayat pahalılığına karşı sokağa inen sarı yelekliler hareketine eğitim koşullarının iyileştirilmesi için bir aydır eylem yapan liseliler, akaryakıt fiyatlarını protesto eden çiftçiler ve i
İzmir’de sanayi sitesinde araç bakım ve onarım hizmeti veren Aydın Erdem, araçlarda zamanla oluşan boya yıpranmaları, far sararmaları ve küçük kaporta hasarlarına yönelik uygulamalar hakkında konuştu. İş yerinde pasta cila, far temizliği, boya koruma, mi
Fransa'da 2027'de yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde başörtüsü yeniden siyasi tartışmaların merkezine taşındı. Aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin önde gelen isimlerinden Marine Le Pen, iktidara gelmesi durumunda "İslamcı ideolojil
İstanbul'da selden etkilenen esnafa 80 milyon lira nakdi destek
Ensarullah, Suudi Arabistan'a ait Apache tipi helikopteri düşürdü
03Malatya’da Miniklerden Gazze’ye Anlamlı Mesaj
04Malatya’da Gençlik Festivali’ne Yoğun Katılım
05Silvan TOKİ konutlarında mağduriyet büyüyor: Cami ibadete açılmadı, yollar tamamlanmadı, okul bekleniyor
06Ukrayna’nın askeri teknolojideki dışa bağımlılığı cephede yeni risk oluşturdu
07Sosyal Medyada Emlak ve Araç İlanlarına Ceza Yağdı: 15,2 Milyon TL
Galatasaray A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Fenerbahçe A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Arca Çorum Fk
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Erzurumspor Fk
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Göztepe A.ş.
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor