Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Pirinçli köyünde üzüm hasadı başladı. Bu yıl yağışların da etkisiyle verimin yüksek olduğunu belirten üreticiler, üzümün kalitesinden memnun olduklarını ancak ürünün hak ettiği değeri bulmadığını ifade etti. Üreticiler, üzüm
Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Pirinçli köyünde üzüm hasadı başladı. Bu yıl yağışların da etkisiyle verimin yüksek olduğunu belirten üreticiler, üzümün kalitesinden memnun olduklarını ancak ürünün hak ettiği değeri bulmadığını ifade etti.
Üreticiler, üzüm üretiminin artırılması için sulama imkânlarının geliştirilmesini ve ürünün daha iyi şartlarda pazarlanmasını talep etti.
Üreticiden sulama projesi talebi
Üretici Abdulalim İrgav, üretimin artırılması için toprak ve suyun önemine dikkat çekerek bölgede sulama konusunda eksiklik bulunduğunu söyledi.
İrgav, “Sayın Valim, biz üretim diyoruz, biz çalışmak diyoruz. Bizim bu üretimimizin biraz artması için, üretimimizin daha iyi olması için iki nedeni var. Bir toprak, bir su. Bizim burada hamdolsun çok bereketli, güzel topraklarımız var. Ama burada sulamada bir eksikliğimiz var. Bu kadar toprak, imkân, su, bereket varken, örneğin biz diyoruz ki, niye Siirt’e doğru bir sulama projesi olmasın? Yani bunu sizden talep ediyoruz.” dedi.
“45 bin ton üzüm üretimiyle Türkiye’de dokuzuncu sıradayız”
Siirt Valisi Kemal Kızılkaya, Pirinçli’de düzenlenen hasat programında yaptığı konuşmada üzüm üretiminde Siirt’in önemli bir konumda olduğunu belirtti.
Kızılkaya, “Kıymetli Pirinçli halkı, hasadımız bereketli olsun inşallah. Geçtiğimiz sene de burada çok bereketli bir hasat yapmıştık hep birlikte. O günden bugüne her şey daha iyiye, daha güzele gitmekte. Ne kadar Rabbimize hamd etsek, şükür etsek azdır.” ifadelerini kullandı.
Üzüm üretiminde daha iyi seviyelere gelinmesi gerektiğini belirten Kızılkaya, “Aslında biz üzüm varlığı konusunda çok zenginiz. Ama üretim noktasına geldiğimizde düne göre bugün daha iyi olmakla birlikte yarın daha iyi olmamız gerektiğini gösteriyor bu bize. Şu anda 45 bin ton üzüm üretimiyleTürkiye’de dokuzuncu sıradayız. Geçtiğimiz yıllarda bunun daha gerisindeydik.” dedi.
Sulama talebi DSİ’ye iletilecek
Üreticilerin sulama konusundaki talebini değerlendiren Kızılkaya, talebin Devlet Su İşleri yetkililerine iletileceğini söyledi. Kızılkaya, “Bakın az önce muhtarımız sulamayla ilgili talebini iletti. Biz de bunu kaydettik. İnşallah onun özellikle talebi için ayrıca bir proje olarak biz Devlet Su İşleri yetkililerine bunu iletelim.” diye konuştu.
Çiftçilere yönelik desteklerin sürdüğünü belirten Kızılkaya, “Ama şunu ifade edeyim. Sadece bu sene GAP destekli bizim yapmış olduğumuz Şirvan’daki sulama ihalesi 20 milyon tutarında. Sürekli çiftçimizin yanında olmaya devam ediyoruz.” dedi.
Kızılkaya, Pirinçli’de kadın üreticilerin oluşturduğu üretim çalışmalarına da değinerek, “Bakın, bunun en canlı, müşahhas örneği bizim yine Pirinçli’deki kadın üreticilerimizin kendi arasında kurmuş oldukları, Mavit markasıyla bilinen yaprakların tüm Türkiye’ye ve hatta ihracata konu olacak şekilde üretilmesi.” ifadelerini kullandı.
“Üzümlerimiz çok güzel ama para etmiyor”
Üretici Tarık Aziz İdiz ise bu yıl üzüm veriminin yüksek olduğunu ancak ürünün düşük fiyata satıldığını belirtti.
İdiz, “Üzüm hasadımız başlamıştır. Çok güzel yağmur yağdı bu sene. Biz verimin çok yüksek olmasını bekliyorduk. Verim yüksek maşallah. Üzümlerimiz çok güzel bu sene. Her şey çok güzel ama para etmiyor.” dedi.
Üzümün market fiyatı ile üreticiden çıkış fiyatı arasında fark bulunduğunu belirten İdiz, “Üzüm markette 110 lirayken bir kilo üzüm burada 25-30 lira. Bu kadar uğraştık ama gelir gideri karşılamıyor.” ifadelerini kullandı.
Üreticiler Pervari yolunun tamamlanmasını istiyor
Pervari yolunun durumunun da üzüm ticaretini olumsuz etkilediğini belirten İdiz, tüccarların ulaşım konusunda sorun yaşadığını söyledi. İdiz, “Gelen tüccarların da tek sıkıntısı şu an bu Pervari yoludur. Bu Pervari yolundan dolayı bizi de kurtarmıyor diyorlar. Araçlarımız arıza veriyor. Bu yol ne zaman tamamlanacak?” diye konuştu.
“Tayfi üzümümüz çok kaliteli”
Üretimin yıl boyunca yoğun emek gerektirdiğini belirten İdiz, budama, sulama, ilaçlama ve yaprak toplama işlemlerinin üzüm üretiminde önemli olduğunu söyledi.
İdiz, “Budamasıdır, sulamasıdır, ilaçlamasıdır, yaprak toplanmasıdır. Sen bu üzümün yaprağını toplamasan bu üzüm olmaz. Tayfi üzümümüz çok kaliteli. Bozulmama özelliğine sahip. Uzun bir sürede tezgahta bekletebilirsin. Yani dışarıdan gelen İran üzümleri gibi değil. Sen bu üzümü kaç gün tezgahta bekletsen bozulmaz.” dedi.
Tayfi üzümünün farklı ürünlere de dönüştürülebildiğini belirten İdiz, “Sirkesi olsun, pekmezi olsun. Farklı farklı bir şey. Sen bu kalitede bu üzümü bir yerde bulamazsın. Ama işte kalite farkı diyorlar ya burada da para etmiyor.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Raylı Sistem Araçları AŞ (TÜRASAŞ) tarafından yerli ve milli imkanlarla üretilen Türkiye’nin ilk hızlı treninin test süreçlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Milli elektrikli trenin daha önce saat
Balıkesir Valiliği, Ticaret İl Müdürlüğü ekiplerinin ağustos döneminde gerçekleştirdiği denetim ve kontrollere ilişkin verileri açıkladı. Marketlere yönelik denetimlerde 47 işletme kontrol edildi. Bu işletmelerde 6 bin 641 ürün incelenirken 3 ihlal tespit
Dolar bugün 48,20 TL bandının üzerinde hareket ediyor Spot piyasada dolar/TL alış fiyatı 48,27 lira, satış
Türkiye'de balıkçılar, yeni av sezonunun başlamasıyla birlikte ağlarını yeniden denizle buluşturdu. Gırgır ve trol yöntemiyle avlanan balıkçılar için 15 Nisan'da başlayan genel av yasağı, Karadeniz, Marmara ve Ege'de 1 Eylül itibarıyla sona erdi. Akdeniz'
Cuma günü 88,75 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 86,12 dolar seviyesinde tamamlamıştı. Brent petrol, bugün saat 09.33 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 5,1 değer kazanarak 90,52 dolara ulaştı. Petrol fiyatlarındaki yükselişte, A
Küresel döviz piyasalarında dolar, Fed'in para politikasına ilişkin beklentilerin değişmesiyle yeni haftaya güçlü başladı. Dolar endeksi, önceki seansta kaydettiği sert yükselişin ardından 99,6 seviyelerinde işlem görüyor. Doların değer kazanmasında Fed B
TÜİK verilerine göre 2026 yılı yeşil mercimek üretiminin geçen yıla göre yüzde 62,6 artışla 48 bin ton seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. TMO, 2021 yılından bu yana üretici beklentilerinin piyasa fiyatlarıyla karşılanması nedeniyle yeşil mercimek için
Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Hizmet Üretici Fiyat Endeksi verilerine göre, H-ÜFE temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 3,94, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 28,95 ve geçen yılın aynı ayına göre yüzde 32,77 artış gösterdi. Endeks, on
Sırbistan'da erken genel seçim kararı
Antalya ve Mersin'deki yangınların enerjisi düşürüldü, Kozan'da müdahale sürüyor
03İngiltere'de hava trafiği krizi: Sistem çöktü, çok sayıda sefer iptal edildi
04İletişim Başkanı Duran: 12 ülkenin israile karşı aldığı karardan memnuniyet duyuyoruz
05İzmir açıklarında 19 düzensiz göçmen kurtarıldı
06Eğitim-Bir-Sen Malatya 1 No’lu Şubede Genel Kurul Yarışı
07İş Yerinde Silah Kazası: Genç Bacağından Yaralandı
Galatasaray A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Kocaeli̇spor
Trabzonspor A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Corendon Alanyaspor
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Fenerbahçe A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Samsunspor A.ş.
Arca Çorum Fk
Erzurumspor Fk
Eyüpspor
Göztepe A.ş.
Tümosan Konyaspor