MENÜ

Starmer: "İran’daki savaş ne kadar uzun sürerse, ekonomimizi etkileme ihtimali o kadar artar"

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ABD-İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla orta Doğu ve Körfez’de geniş bir alana yayılan savaşın hayat pahalılığını artırabileceğini ifade ederek, "İran’daki savaş ne kadar uzun sürerse ekonomimizi etkileme ihtimali o k

Yayınlanma: 09 Mart 2026 14:17 Güncelleme: 10 Mart 2026 05:46
Starmer: "İran’daki savaş ne kadar uzun sürerse, ekonomimizi etkileme ihtimali o kadar artar"
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ABD-İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla orta Doğu ve Körfez’de geniş bir alana yayılan savaşın hayat pahalılığını artırabileceğini ifade ederek, "İran’daki savaş ne kadar uzun sürerse ekonomimizi etkileme ihtimali o kadar artar" dedi.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Londra’daki bir toplum merkezinde İran’a ilişkin güncel gelişmeler ve savaşın etkilerine ilişkin sorulara cevap verdi. Konuşmasında İran’da dokuzuncu gününe giren savaşın endişeye neden olduğunu ve insanların gelişmeleri yakından izlediğini ifade eden Starmer, "Hükümet olarak aldığımız bazı önlemler konusunda sizi temin etmek istiyorum. Öncelikle, bölgede müttefiklerimizle çalışmalar yürütüyoruz. Bölgede şu anda saldırı altında olan ülkelerle çalışıyoruz. Körfez ülkelerinin birçoğu, İran’a yönelik herhangi bir saldırıda hiçbir rol oynamamış olmalarına rağmen yine de saldırıya uğruyorlar. Bu nedenle, onlarla çok yakın çalışıyor ve savunma kapasitelerini güçlendirmeye yardımcı oluyoruz" dedi.
Starmer, "Bölgede savaş uçaklarımız bulunuyor ve oradaki kapasitemizi artırdık. Dron karşıtı sistemler, radarlar ve koordine ettiğimiz birçok başka çalışma var" ifadelerini kullandı.

"35 bin kişiyi geri getirdik"
Hükümetin tedbir aldığı ikinci meselenin bölgedeki 300 bin İngiliz vatandaşı ile ilgili olduğunu ifade eden Starmer, "Şimdiye kadar 35 bin kişiyi geri getirdik ve tahmin edebileceğiniz üzere bu operasyonlar için gece gündüz çalışıyoruz" dedi.
Hükümetin tedbir aldığı üçüncü konunun ise savaşın ekonomik etkileri olduğunu ifade eden Starmer, "Bunun, ülke genelinde birçok insan için bir numaralı mesele olduğunu biliyoruz. Bu konuda ciddi bir kaygı var" dedi. Starmer, "Hükümet içinde tüm kurumlar arasında çalışıyor, riskleri değerlendiriyor, gelişmeleri izliyoruz. Uluslararası ortaklarımızla görüşüyor birlikte daha fazlasını nasıl yapabileceğimize bakıyoruz. Amacımız burada insanların ve işletmelerin yaşayabileceği muhtemel etkileri azaltmak" dedi.
İngiltere Başbakanı Starmer, "İran’daki savaş ne kadar uzun sürerse, ekonomimizi etkileme ihtimali o kadar artar. Bu durum herkesin hayatını, her haneyi ve her işletmeyi etkileyebilir. Bizim görevimiz bunun önüne geçmek" şeklinde konuştu.

ABD ile ilişkilerin "beklenildiği gibi devam ettiğini" söyledi
Toplum merkezinde bir katılımcının ABD Başkanı Donald Trump’ın İngiltere ile "özel ilişkilerin" zarar gördüğüne ilişkin açıklaması ve ikili ilişkilerin durumuna ilişkin bir sorusuna Starmer, "ABD ve İngiltere, her zaman olduğu gibi günlük bazda birlikte çalışıyor. Özellikle İran konusunda ABD şu anda yaptığımız anlaşma çerçevesinde İngiliz hava üslerini kullanıyor. Bunun ötesinde genel olarak, her gün istihbarat paylaşımı yapılıyor. Bölgede hem İngiliz askerleri hem de Amerikan askerleri, aynı yerlerde aynı üslerde konuşlu durumda" ifadeleriyle cevap verdi.
ABD ile ikili ilişkilerin beklendiği gibi devam ettiğini ifade eden Starmer, "Fakat şunu söylemek isterim. Neyin İngiltere’nin çıkarına uygun olduğuna dair kararlar, İngiltere Başbakanı tarafından verilir. Ben, bütün kararlara bu yaklaşımla yaklaştım" dedi.
Hükümetin İran’daki savaşla birlikte ortaya çıkacak hayat pahalılığı konusunda hangi somut adımları atacağı yönündeki bir soruya Starmer, "İnsanların ‘Acaba durum daha kötüye mi gidecek?’ diye sormasını anlıyorum. Bunun kendilerini ve ailelerini nasıl etkileyebileceğini düşünmelerine de hak veriyorum. Şu anda yaptığımız şey, riskleri izlemek ve başkalarıyla birlikte çalışarak bu riskleri azaltmak" şeklinde cevap verdi.
Starmer, "Enerji fiyatları konusunda, hane halkı için enerji fiyat tavanı, haziran ayına kadar yürürlükte olduğunu söyleyebilirim. Bunun değişmesini beklemiyorum. Bu da insanlara, bir ölçüde güvence verecektir. Ancak hükümet, işletmeler ve diğer aktörler için gelişmeleri dikkatle izleyecektir" dedi.

"Bu sorunu, gerilimi azaltacak bir noktaya getirmemiz gerekiyor"
İran’daki savaş konusunda İngiltere’nin bölgedeki müttefiklerini korumak için çaba gösterdiğini vurgulayan Starmer, "Gelen füzelerle başa çıkmak üzere mümkün olduğunca fazla savunma kapasitesi sağlamak ve gelen dron tehditlerini etkisiz hale getirmek için bölgedeki ülkelerle çalışıyoruz. Daha genel olarak, bu sorunu gerilimi azaltacak bir noktaya getirmemiz gerekiyor. Görüşmelerimizin bir kısmı, tam olarak bunun üzerine. Bu durumu nasıl gerginliği düşüren bir yola sokarız ve daha fazla tırmanmasını nasıl engelleyebiliriz, buna bakıyoruz" dedi.
ETİKETLER: Starmer:, "İran’daki, savaş, kadar, uzun
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
73
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
59
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
54
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
48
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
40
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
32
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
32
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
31
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
29
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
27
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
27