Soğuk havalar çoğumuzun üşümesine sebep olsa da çocukların sürekli üşümesi, basit bir soğuk algınlığından çok daha ciddi sağlık sorununun habercisi olabilir. Çocuklarda sık sık üşüme, özellikle tiroit bezlerinin yeterince hormon üretmemesi...
Soğuk havalar çoğumuzun üşümesine sebep olsa da çocukların sürekli üşümesi, basit bir soğuk algınlığından çok daha ciddi sağlık sorununun habercisi olabilir. Çocuklarda sık sık üşüme, özellikle tiroit bezlerinin yeterince hormon üretmemesi durumunda ortaya çıkan hipotiroidinin belirtileri arasında sayılabilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülengül Altun, “Çocukların vücut ısısının düzenlenmesi oldukça hassas bir süreçtir. Eğer tiroit bezleri yeterince hormon üretmezse bu durum çocuğun vücut ısısını normal seviyede tutmasını engeller. Bu rahatsızlık, çocuğun vücut ısısının düzenlenmesini etkiler ve tedavi edilmediğinde büyüme geriliği, zeka gelişiminde yavaşlama gibi ciddi sonuçlar doğurabilir” açıklamalarında bulundu.
Tiroit hormonları, vücudumuzda pek çok önemli işlevi yerine getirir. Özellikle iskelet ve santral sinir sistemi gelişimi, metabolizma ve vücut ısısının düzenlenmesinde kritik rol oynar. Medicana Kadıköy Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülengül Altun, "Tiroit hormonlarının yetersiz üretimi vücudun enerji üretimini, büyüme ve gelişmesini, hatta psikolojik durumları bile olumsuz etkileyebilir. Tiroit hormonlarının yetersiz üretimi, hipotiroidiye yol açar ve bu durum vücutta bir dizi olumsuz etkiye sebep olabilir. Çocuklarda hipotiroidi doğuştan olabileceği gibi sonradan da gelişebilir. Doğumsal hipotiroidi erken dönemde tedavi edilmezse çocuğun zeka gelişiminde gerilik, büyüme sorunları ve diğer sağlık problemleri ortaya çıkarabilir. Bu nedenle erken tanı ve tedavi, çocuğun sağlıklı bir gelişim süreci geçirmesi için çok önemlidir.
Tiroit hormonu eksikliği birçok belirtiyi beraberinde getirir
Tiroit hormonlarının eksikliği, vücudun çeşitli sistemlerini etkiler ve bu durum çocukların günlük yaşamını önemli ölçüde değiştirebilir. Belirtilerin başlangıçta hafif derecelerde seyrettiğini ancak zamanla daha belirgin hale geldiğini söyleyen Uzm. Dr. Gülengül Altun, “Tiroit hormonlarının eksikliği, çocuğun genel sağlık durumu üzerinde önemli etkiler oluşturabilir. Bu nedenle çocuğun büyüme hızındaki azalma, sürekli uyuma hali, aşırı kilo alma, soğuğa karşı aşırı hassasiyet, kuru cilt ve kabızlık gibi belirtiler fark edildiğinde zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulması çok önemlidir. Çocuklarda üşüme sadece bir rahatsızlık belirtisi değil tiroit hormonlarının eksikliğini gösteren bir sinyal olabilir. Eğer çocuk sık sık üşüyorsa, vücut ısısını normal seviyede tutmakta zorlanıyorsa, bu durum hipotiroidinin bir işareti olabilir” şeklinde konuştu.
Hashimato hastalığı hormon üretim dengesini bozabilir
Çocukluk yaşlarında, özellikle 5-6 yaşından sonra gelişen tiroit fonksiyon bozukluklarının en yaygın nedeninin hashimato hastalığı olduğunu belirten Uzm. Dr. Gülengül Altun, “Bu otoimmun hastalık, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla tiroit bezini hedef alarak bezin harabiyetine neden olur. Sonuç olarak hormon üretimi azalır ve bu da hipotiroidiye yol açar. Hashimato hastalığı genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve bağışıklık sistemi tepkileri gibi birçok farklı faktörden etkilenebilir. Erken dönemde tedavi edilmezse, çocukluk döneminde ciddi büyüme ve gelişme geriliklerine yol açabilir” uyarılarında bulundu.
Erken tanı, sağlıklı bir gelecek için önemli
Tiroit bozuklukları, çocuğun genel sağlığını önemli ölçüde etkilemektedir. Bu belirtiler gözlemlendiğinde mutlaka bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına görünülmesini gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Gülengül Altun, “Tanı konulması halinde ise çocuk endokrinoloğuna danışılarak tedaviye başlanması gerekmektedir. Erken tanı, çocuğun sağlıklı bir yaşam sürmesi için kritik öneme sahiptir. Çocuklarda sık üşüme, gelişim sürecinde aksama veya belirgin bir şekilde fark edilen enerji düşüklüğü söz konusu olduğunda profesyonel bir yardım almak hayati önem taşır” dedi.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde, daha önce diz protezi ameliyatı geçiren ve zamanla ağrı ile hareket kısıtlılığı gelişen hastaya total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi. Sol dizinden daha önce protez
Solaklığın, genetik ve gelişimsel süreçlerin etkisiyle ortaya çıkan doğal bir özellik olduğunu aktaran Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, solaklık ve beyin ilişkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Solak olmak daha zeki veya üretkem olmak anlamına gelmiyor
Ticaret Bakanlığı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı öncesinde kırtasiye, okul çantası ve okul kıyafetlerine yönelik denetimlerini yoğunlaştırdı. Güvensiz olduğu belirlenen ürünlerin piyasaya arzı yasaklanırken, ürünlerin toplatılması ve sorumlu firmalara ida
Ağustos Sedef Hastalığı Farkındalık Ayı kapsamında sedef hastalığına ilişkin bilgilendirmede bulunan Aydeniz, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hastalığın ciltte görülen belirtilerin ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Aydeniz, "
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Polat, dünya nöroloji otoritelerinin benimsediği yeni yaklaşım doğrultusunda, hastalıkları tedavi etmekten çok beyin sağlığını yaşam boyu korumaya odaklanan koruyucu nöroloji anlayışı ve bunun için uygulanması gereken bilims
Yozgat Şehir Hastanesi'nde ilk kez laparoskopik (kapalı) yöntemle prostat kanseri ameliyatı yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından 63 yaşındaki hasta, ameliyatın üçüncü gününde taburcu edildi. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Kocamanoğlu ve ekibi
1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası kapsamında anne sütünün bebek sağlığı üzerindeki hayati önemine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, doğal bir bağışıklık kaynağı olan anne sütünün bebekler için en değerli besin olduğunu belirtiyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Hal
Güneş, Türkiye'de emzirme oranının yaklaşık yüzde 65 seviyesinde kaldığını belirterek, annelerin yanlış yönlendirmeler ve toplumsal baskılar nedeniyle emzirmeyi erken bırakabildiğine dikkat çekti. "1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası" dolayısıyla açıklamala
Darende’de Yöresel Lezzetler Yağmur Altında Yarıştı
Dışişleri Bakanlığından siyonist rejime tepki: Korkak ve çürümüş zihniyet
03Malatya’nın Kıymetli İsimlerinden Oral Çelik Hayatını Kaybetti
04Hayatını Kaybeden Oral Çelik Memleketi Malatya'da Defnedilecek
05Rusya, Ukrayna'da askeri sanayi tesisini vurdu
06Malatya’da 30 Ağustos Zafer Bayramı Coşkusu
07Malatya Sınırında 3,0’lık Deprem
Galatasaray A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Kocaeli̇spor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Samsunspor A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Corendon Alanyaspor
Kasimpaşa A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Beşi̇ktaş A.ş.
Arca Çorum Fk
Göztepe A.ş.
Erzurumspor Fk
Eyüpspor
Tümosan Konyaspor