MENÜ

Suriye Devlet Başkanı eş-Şara, yaklaşık 60 yıl aradan sonra BM Genel Kurulu’na hitap eden ilk Suriye lideri oldu

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, yaklaşık 60 yıl aradan sonra BM Genel Kurulu’na hitap eden ilk Suriye lideri oldu. Konuşmasında eş-Şara, "Bugün, yaptırımların tamamen kaldırılmasını talep ediyoruz. Çünkü, bunlar halen halkımızı zincirlemektedir" dedi

Yayınlanma: 24 Eylül 2025 21:19 Güncelleme: 25 Eylül 2025 10:16
Suriye Devlet Başkanı eş-Şara, yaklaşık 60 yıl aradan sonra BM Genel Kurulu’na hitap eden ilk Suriye lideri oldu
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, yaklaşık 60 yıl aradan sonra BM Genel Kurulu’na hitap eden ilk Suriye lideri oldu. Konuşmasında eş-Şara, "Bugün, yaptırımların tamamen kaldırılmasını talep ediyoruz. Çünkü, bunlar halen halkımızı zincirlemektedir" dedi.
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Birleşmiş Milletler (BM) 80. Genel Kurulu’na hitap etti. Eş-Şara, Suriye’nin Beşar Esad rejimi iktidarından önceki son lideri Nureddin el-Etasi’nin 1967’de katıldığı BM Genel Kurulu’ndan bu yana Suriye’yi BM Genel Kurulu’nda temsil eden ilk lider oldu.
Halen BM yaptırımları altında bulunan ancak 21-25 Eylül tarihleri arasında ABD’yi ziyaret edebilmesi için kendisine özel seyahat izni verilen eş-Şara, konuşmasında Esad rejimine son veren devrimi iyilik ve kötülüğün savaşı olarak nitelendirdi. Eş-Şara, "Suriye, 60 yıl boyunca yönettiği toprakların değerini hiçe sayan baskıcı bir yönetim altında kaldı. Uzun yıllar boyunca adaletsizlik, mahrumiyet ve zulüm gördük. Sonra, onurumuzu geri kazanmak için ayağa kalktık. Önceki rejim, halkımıza karşı en korkunç işkenceleri uyguladı. Kimyasal silahlar, bombardıman, hapishanelerde işkenceler, zorla yerinden etmeler, mezhep kavgaları, uyuşturucu. Ülkemizi paramparça etti. Dünyanın dört bir yanından savaşçılar getirdi. Eski rejim yaklaşık bir milyon insanı öldürdü, milyonlarcasını yerinden etti, iki milyon evi yıktı" dedi.
Suriye halkının örgütlenmekten ve askeri mücadeleden başka yolu kalmadığını söyleyen eş-Şara, "Bu askeri operasyon, merhamet, iyilik ve hoşgörü önceliğiyle yürütüldü. Siviller hedef alınmadı. Adalet, intikam olmadan hedeflendi. Biz, hakkımızı geri aldık. Zafer kazandık. Şehit anneleri için, sizler için, dünyadaki tüm insanlar için, çocuklarımız ve sizin çocuklarınızın geleceği için zafer kazandık. Mültecilerin dönüş yolunu açtık, uyuşturucu ticaretini yok ettik. Böylece Suriye, kriz ihraç eden bir ülkeden bir barış fırsatına dönüştü. Hem Suriye hem de bölge için" dedi.

"Uluslararası toplumu, bu saldırılar karşısında yanımızda durmaya çağırıyoruz"
İsrail’in Suriye’nin egemenliğini ihlal eden saldırılarına da değinen eş-Şara, "İsrail’in ülkemize yönelik saldırıları devam ediyor. İsrail’in politikaları, Suriye’ye destek veren uluslararası tutumla çelişmektedir. Bölgemizde yeni krizler ve çatışmalar meydana getirmektedir. Suriye, bu saldırılar karşısında diyaloğa bağlıdır. 1974 Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşmasına bağlıyız. Uluslararası toplumu, bu saldırılar karşısında yanımızda durmaya çağırıyoruz" dedi.

"Yaptırımların tamamen kaldırılmasını talep ediyoruz"
Suriye’nin, Esad rejiminin düşmesinden itibaren stratejik bir politika benimsediğini, güç boşluğunu doldurduğunu, uluslararası diyalog çağrısı yaptığını ve liyakat esaslı bir hükümet ilan ettiğini vurgulayan eş-Şara, "Şimdi, halkın temsilcilerini Halk Meclisi’nin temsilcilerini seçecek süreçte ilerliyoruz" dedi.
Suriye Devlet Başkanı eş-Şara, "Yoğun diplomasiyle Suriye, uluslararası ilişkilerini yeniden kurdu, bölgesel ve küresel ortaklıklar tesis etti ve yaptırımların çoğunu kademeli olarak kaldırdı. Bugün, yaptırımların tamamen kaldırılmasını talep ediyoruz. Çünkü, bunlar halen halkımızı zincirlemektedir" dedi.

"Suriye, dünya milletleri arasındaki haklı yerini geri alıyor"
Eş-Şara, "Hakikat, yalana galip gelmiştir. Hak geldi batıl zail oldu. Suriye, dünya milletleri arasındaki haklı yerini geri almaktadır. Bu, aziz bir halkın iradesinin yankısıdır. Enkaz altından yeniden doğan, haklarını, özgürlüğünü ve onurunu geri alan bir halkın iradesinin yankısıdır" dedi.

Türkiye’ye teşekkür etti
Suriye halkı adına Suriyelilere yardım eden, onları ülkelerinde ağırlayan ve zaferlerine sevinen tüm milletlere teşekkürlerini sunan eş-Şara, "Özellikle Türkiye’ye, Katar’a, Suudi Arabistan’a, tüm Arap ve İslam devletlerine, ABD’ye ve Avrupa Birliği’ne teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Konuşmasının sonunda Gazze’ye de destek mesajı gönderen eş-Şara, "Biz savaşın ve yıkımın dehşetini en derinden bilen halklardan biriyiz. Bu nedenle Gazze halkının, çocuklarının, kadınlarının, ihlaller ve saldırganlıkla karşı karşıya kalan tüm insanların yanındayız. Savaşa derhal son verilmesi çağrısında bulunuyoruz" dedi.
ETİKETLER: Suriye, Devlet, Başkanı, eş-Şara,, yaklaşık
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30