MENÜ

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, taklit ve tağşiş ürünlerle ilgili açıklamalarda bulundu

Iğdır’a bir dizi ziyaret yapmak için gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, taklit ve tağşiş ürünlerle ilgili açıklamalarda bulundu.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda güvenliği konusunda önemli bir adım atarak taklit ve t...

Yayınlanma: 10 Ekim 2024 07:25 Güncelleme: 25 Ağustos 2025 10:38
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, taklit ve tağşiş ürünlerle ilgili açıklamalarda bulundu

Iğdır’a bir dizi ziyaret yapmak için gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, taklit ve tağşiş ürünlerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda güvenliği konusunda önemli bir adım atarak taklit ve tağşiş yaptığı tespit edilen firmaların güncel listesini kamuoyuyla paylaşmıştı.
Bir dizi ziyaret yapmak için Iğdır’a gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, taklit ve tağşiş ürünler ile ilgili yeni açıklamalarda bulundu. Bakanı İbrahim Yumaklı konuşmasında, "Çok uzun süredir tüketicilerin en doğal hakkı olan güvenilir gıdaya ulaşma konusunda yaptığımız çalışmalarımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz. Özellikle bayramlar gibi çok yoğun bir şekilde gıda tüketiminin olduğu zamanlarda dahil olmak üzere sektör denetimleri, spesifik denetimler, gelen şikayetlerin değerlendirilmesi gibi konularda bizim ilgili birimlerimiz denetimlerini yaptılar. Biz hep şunu söyledik. Tüketicimizin güvenilir gıdaya ulaşması en doğal hakkıdır. Buna ilişkin herhangi bir uygunsuzluğu kabul etmiyoruz. Herhangi bir toleransımız olmayacak. Dolayısıyla Türkiye’deki 724 bin işletmenin senede bir kez mutlaka ama farklı gerekçelerle birden fazla denetlenmesi konusuna devam edeceğiz. 7 bin 500 arkadaşım var. Onlar sahada olmaya devam edecekler, denetimlere devam edecekler. Bu yıl 1 milyona yakın denetim yaptık. 16 bin uygunsuzluk tespit ettik. 800 milyona yakın idari para ceza kestik ve bunlardan 368 firma için savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Ve yine bunların arasında yakaladığımız uygunsuzluğa bağlı olarak işletme kapatmaları gerçekleştirdik. Faaliyeti durdurma, idari para cezası, piyasadan o parti ürünlerin toplanması imha etmek başlığı var. Bunları da gerçekleştirdik. O zaman da bahsetmiştik. Özellikle kanunda yer alan gıda ile ilgili uygunsuzlukları kamuoyuna duyurulması ile ilgili yeni bir sisteme geçeceğimizi söyledik. Eski sistem nasıldı, işte o süreç devam ediyordu ve belli aralıklarla herhangi bir takvimi belli olmayan şekilde kamuoyuna duyurular yapılıyordu. Biz bunu herhangi bir tereddüte meydan vermemek amacıyla bir sistem üzerinden anlık olarak süreci tamamlananların görünmesi şekline çevireceğimizi söylemiştik ve bunu da yaptık. Yani kontrol, analiz, yaptırım ve bunun duyurusu yani bu kapsama girenlerin duyurusu konusunda devreye almış olduk. Ben bu konuda toplumun her kesiminden çok ciddi bir şekilde teşekkür aldığımızı buradan ifade ettim. Yine gıda üretimi yapıp bütün kurallara uyan toplumun güvenilir gıdaya ulaşma konusundaki o hakkını gözeten işletmelerimize de ayrıca buradan sizlerin vasıtasıyla teşekkür etmek istiyorum. Bu sistem aynı şekilde devam edecek. Eğer gerekiyorsa yaptırım ve sonrasında kamuoyu duyurusu ’güvenilirgida.tarimorman.gov.tr’ hesabımızdan yayınlanmaya devam edecek. Bizim bir de Tarım Cebimde uygulamamız var. En kısa zamanda oraya da bunu adapte edeceğiz. Yani web sayfasına girmeden de o uygulamadan bunlara ulaşmak mümkün olabilecek" dedi.
Bakan Yumaklı, ’2021 yılındaki tespitler yeni yayınlandı’ gibi bazı eleştiriler olduğuna dair soruya da, "Bu bir süreç. Yani o önceki dönemde yine metodolojik olarak bunlar yapılıyordu ancak her işletmenin bizim tespitlerimiz sonrası kendilerine yapılan bildirimden sonra yasal hakları var. Bunlara itiraz etme hakkı, yeniden analiz edilmesini isteme hakkı vesaire gibi. Dolayısıyla biz o sürecin tamamlanması gerçekleşmiş olanların buyurusunu yapıyoruz. Bu şekilde de yapmaya devam edeceğiz. Yani oradaki önceki yıllardan gelme konusu bizim sürecimizle ilgili değil. Bu konuda firmaların, kurumların kendi yasal haklarının kullanması çok sık gerçekleşen bir şey değil açıkçası. Yani toplamda bir bütünün içerisinde belli bir oranın olması demek ki o sistemin tamamının öyle olacağı anlamına gelmez. Dolayısıyla biz bahsetmiş olduğumuz şekilde kamuoyuna bu duyurularımızı yapmaya devam ediyoruz" şeklinde cevap verdi.

"Vatandaşımızın sağlığını tehlikeye düşürecek gıda üretimleri, uygulamalar veya etiketinde yazıldığı şekilde o ürünü üretmeyip üreticinin yanıltması konusunda herhangi bir toleransımız olmayacaktır"
’Hala satışı devam eden ürünler, gıdalar var. Bunların satışının devam etmesi normal mi?’ sorusuna ise Bakan Yumaklı, "Biz kontrollerimizi yaptığımızda herhangi bir ürünün satışı aşamasında o parti eğer bir uygunsuzluğa sahipse onunla ilgili gereken uygulamaları yapıyoruz. Yani tespit, analizden sonra onların piyasadan çekilmesi, imha edilmesi gibi hususlar gerçekleşiyor ancak her üretimin de bütün partilerinin aynı içeriğe sahip olacağı anlamına gelmiyor. Dolayısıyla herhangi bir uygunsuzluk içermeyen ürünlerin satışı elbette devam edecek, buna şöyle bir örnek vereyim. Örneğin peynirin içerisinde bitkisel yağ kullanılır ama biz bakıyoruz, onun bitkisel yağ kullanıldığına dair hem kodeks de yok o ayrı konu, hem de herhangi bir ibare yok. O hangi partideyse biz onları toplayıp imha ediyoruz ancak diğer partilerin de olması gerektiği gibi o ürünü üretmesi, ona söyleyecek herhangi bir şey yok. Onun üretimi ve satışı devam etmiş oluyor. Ben tekraren şunu söylemek istiyorum. Bu bir bütün ve bu mücadele, hem bizler hem de vatandaşlarımız hem de tüketicinin bütün haklarına riayet eden üreticilerimizle birlikte yürüteceğimiz bir mücadele. Toplamda bütün işletmelerimizi aynı kefeye koymak gibi bir yanlışa düşmemek gerek ancak şunun altını çizelim; vatandaşımızın sağlığını tehlikeye düşürecek gıda üretimleri ya da uygulamalar veya belirlendiği şekilde etiketinde yazıldığı şekilde o ürünü üretmeyip üreticinin yanıltması konusunda herhangi bir toleransımız olmayacaktır" dedi.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Siirt’te ilk kez total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi

Siirt’te ilk kez total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde, daha önce diz protezi ameliyatı geçiren ve zamanla ağrı ile hareket kısıtlılığı gelişen hastaya total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi. Sol dizinden daha önce protez

Solaklık ne hastalık ne üstünlük!

Solaklık ne hastalık ne üstünlük!

Solaklığın, genetik ve gelişimsel süreçlerin etkisiyle ortaya çıkan doğal bir özellik olduğunu aktaran Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, solaklık ve beyin ilişkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Solak olmak daha zeki veya üretkem olmak anlamına gelmiyor

Ticaret Bakanlığı yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde denetimlerini artırdı

Ticaret Bakanlığı yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde denetimlerini artırdı

Ticaret Bakanlığı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı öncesinde kırtasiye, okul çantası ve okul kıyafetlerine yönelik denetimlerini yoğunlaştırdı. Güvensiz olduğu belirlenen ürünlerin piyasaya arzı yasaklanırken, ürünlerin toplatılması ve sorumlu firmalara ida

Uzmanı uyardı: Sedef hastalığı bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebiliyor

Uzmanı uyardı: Sedef hastalığı bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebiliyor

Ağustos Sedef Hastalığı Farkındalık Ayı kapsamında sedef hastalığına ilişkin bilgilendirmede bulunan Aydeniz, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hastalığın ciltte görülen belirtilerin ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Aydeniz, "

Beyin sağlığı anne karnında başlıyor!

Beyin sağlığı anne karnında başlıyor!

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Polat, dünya nöroloji otoritelerinin benimsediği yeni yaklaşım doğrultusunda, hastalıkları tedavi etmekten çok beyin sağlığını yaşam boyu korumaya odaklanan koruyucu nöroloji anlayışı ve bunun için uygulanması gereken bilims

Yozgat'ta 63 yaşındaki prostat kanseri hastası kapalı yöntemle ameliyat edildi

Yozgat'ta 63 yaşındaki prostat kanseri hastası kapalı yöntemle ameliyat edildi

Yozgat Şehir Hastanesi'nde ilk kez laparoskopik (kapalı) yöntemle prostat kanseri ameliyatı yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından 63 yaşındaki hasta, ameliyatın üçüncü gününde taburcu edildi. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Kocamanoğlu ve ekibi

Dr. Köse: Anne sütü bebeğin ihtiyacına göre hazırlanan en değerli gıdadır

Dr. Köse: Anne sütü bebeğin ihtiyacına göre hazırlanan en değerli gıdadır

1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası kapsamında anne sütünün bebek sağlığı üzerindeki hayati önemine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, doğal bir bağışıklık kaynağı olan anne sütünün bebekler için en değerli besin olduğunu belirtiyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Hal

Dr. Güneş: Emzirmede en büyük hata "Sütüm gelmiyor" deyip vazgeçmek

Dr. Güneş: Emzirmede en büyük hata "Sütüm gelmiyor" deyip vazgeçmek

Güneş, Türkiye'de emzirme oranının yaklaşık yüzde 65 seviyesinde kaldığını belirterek, annelerin yanlış yönlendirmeler ve toplumsal baskılar nedeniyle emzirmeyi erken bırakabildiğine dikkat çekti. "1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası" dolayısıyla açıklamala

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
7
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
7
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
6
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
6
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
4
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
4
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
4
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
4
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
3
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
3
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
3
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
3
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
1
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
1
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
1
Eyüpspor Eyüpspor
0
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
0