Tayland’ın başkenti Bangkok’ta sokaklara dökülen binlerce protestocu, Kamboçya’nın eski lideri Hun Sen’e boyun eğdiği gerekçesiyle Başbakan Paetongtarn Shinawatra’ya istifa çağrısında bulundu.Güneydoğu Asya ülkeleri Tayland ile Kamboçy...
Tayland’ın başkenti Bangkok’ta sokaklara dökülen binlerce protestocu, Kamboçya’nın eski lideri Hun Sen’e boyun eğdiği gerekçesiyle Başbakan Paetongtarn Shinawatra’ya istifa çağrısında bulundu.
Güneydoğu Asya ülkeleri Tayland ile Kamboçya arasında geçtiğimiz ay sınır hattında yaşanan gerginlik nedeniyle başlayan siyasi kriz sürüyor. Tayland’ın başkent Bangkok’ta binlerce kişi, Kamboçya ile yaşanan sınır anlaşmazlığı nedeniyle hükümete baskı yapmak amacıyla başkent Bangkok’ta sokaklara döküldü. Pheu Thai partisinin 2023’te iktidara gelmesinden bu yana düzenlenen en büyük protestoda on binlerce gösterici, Başbakan Paetongtarn Shinawatra’nın Kamboçya’nın eski lideri Hun Sen’e boyun eğdiğini belirterek istifasını talep etti. Bangkok’un sembolik noktalarından Zafer Anıtı çevresinde öğle saatlerinde toplanan protestocular, hükümet aleyhinde sloganlar attı. Tayland bayrakları taşıyan ve büyük ölçüde milliyetçi gruplardan oluşan kalabalık, "Başbakan istifa" sloganlarıyla tepkisini dile getirirken, gösterilerde sahneye çıkan muhalif konuşmacılar hükümetin sınır politikasını, anayasal düzene sahip çıkmamasını ve Başbakan Shinawatra’nın orduya yönelik tutumunu eleştirdi.
İki liderin sızdırılan görüşmesi gerilimi tetikledi
Geçtiğimiz ay Tayland-Kamboçya sınırında yaşanan kısa süreli çatışmanın ardından kamuoyuna sızdırılan bir telefon görüşmesi, ülkedeki siyasi tansiyonu daha da artırdı. Tayland Başbakanı Paetongtarn Shinawatra ile Kamboçya’nın eski Başbakanı Hun Sen arasında geçtiği belirtilen ve yaklaşık 17 dakika süren telefon görüşmesinde, Shinawatra’nın Kamboçya’nın eski lideri Hun Sen’e "amca" diye hitap etmesi ve Taylandlı bir ordu komutanını sert sözlerle eleştirmesi ülkede geniş yankı uyandırdı. Görüşmede Shinawatra’nın, "Bu meseleyi Tayland ordusu değil, hükümet çözecek" ifadelerini kullandığı ve sınırda yaşanan gerilimle ilgili açıklamalarda bulunan Taylandlı bir komutanı kastederek Hun Sen’e "karşı tarafı dinlemeyin" demesi büyük tepki çekti.
Başbakan kamuoyundan özür dilemişti
Tepkilerin büyümesi üzerine geçtiğimiz hafta ordu komutanlarıyla birlikte yaptığı basın açıklamasında kamuoyundan özür dileyen Başbakan Shinawatra, söz konusu görüşmenin ailevi ilişkiler kapsamında özel bir telefon ile gerçekleştirildiği ve resmi bir temas niteliği taşımadığını savundu. Shinawatra ayrıca söz konusu telefon görüşmesinin Kamboçya tarafı tarafından basına sızdırıldığını öne sürerek, "Şimdi anlıyorum ki bu görüşme gerçek bir müzakereyle ilgili değildi. Bu, politik bir tiyatroydu" dedi.
Kamboçya’nın eski lideri ve mevcut Başbakan Hun Manet’in babası Hun Sen ise telefon görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, kaydı yaklaşık 80 kişilik bir yetkili grubuyla paylaştığını, bu nedenle sızdırılmış olabileceğini ifade etti. 72 yaşındaki Hun Sen, daha sonra söz konusu ses kaydını kendi sosyal medya hesabından da yeniden paylaştı.
İki ülke arasındaki anlaşmazlık
Tayland ile Kamboçya, 817 kilometrelik kara sınırının bazı bölgelerinde uzun süredir egemenlik ihtilafı yaşıyor. 2008 yılında tarihi bir tapınak çevresinde çıkan çatışmalar, iki ülke arasında uzun süreli bir gerilimin başlangıcı olmuş, bu süreçte zaman zaman benzer sınır gerginlikleri yaşanmıştı. İki ülke arasında 28 Mayıs’ta sınırda çıkan çatışmada bir Kamboçyalı askerin hayatını kaybetmesinin ardından gerilim yeniden artmıştı.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff liderliğindeki heyetlerin Almanya’nın başkenti Berlin’deki 5 saati aşan görüşmesinden bir sonuç çıkmazken, görüşmelerin yarın devam edeceği aç
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CHP’nin mesleki eğitimle ilgili eleştirilerine ilişkin, "Biz sizin yıllardır kağıt üzerinde dolaştırdığınız modeli kayıt dışılıktan çıkartıp hukuki bir zemine oturttuk. Denetimi güçlendirdik, çocuğun emeğini devletin güven
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Irak Yardım Misyonu’nun (UNAMI) çalışmalarının resmen sona ermesi nedeniyle başkent Bağdat’a gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında, "Irak’ın terör ve dış müdahale üstesinden gelme konusundak
ABD Başkanı Donald Trump’ın Belarus Özel Temsilcisi John Coale, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ABD’nin Belarus’a uygulanan potasyum yaptırımlarının kaldırıldığını bildirirken, Belaruslu yetkililer ise ü
Van Çevre Yolu’nun birinci ve üçüncü etapları, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katılımıyla düzenlenen törenle hizmete açıldı.Açılış töreninde konuşan Bakan Uraloğlu, Van’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Van’ın tarihi ve
İstanbul’da düzenlenen "Al Sharq Youth 9. Uluslararası Konferansı"nda açıklamalarda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "İslam dünyamızda maneviyatımızı dahi tehdit eden bir olgu var. Filistin, bizim için bir pusuladır. Bizim için İslam dünyasının ana amacıdır.
AK Parti Ankara Milletvekili ve Genel Başkan Vekili Yardımcısı Ahmet Fethan Baykoç, Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu’na eleştirilerde bulunarak, "Erdal Bey’in bir iş yaptığına da şahit olmadık. Film çekmekten, dizi çekmekten boş zamanı yok" de
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ayasofya’da tarihin en kapsamlı restorasyon çalışmasını yaptıklarını belirterek, "Bu noktada bir kez daha tüm restorasyon faaliyetlerimizde bilimsel yöntem uygulamalara bağlı kaldığımızı uygulamaya gerekli görüyo
Arkadaşların silahla oyunu kanlı bitti: 1 yaralı
Battalgazi’de Silahla Oynayan Genç Arkadaşını Yaraladı
03Dur ihtarına uymayan ehliyetsiz sürücüye 95 bin 183 TL cezai işlem uygulandı
04Mardin’de mısır kurutma silosu çöktü: 1 ölü
05AB Dışişleri Bakanları Ukrayna ve Orta Doğu’yu görüştü
06Sakarya’da dilencinin üzerinden 320 bin lira değerinde altın çıktı
07Kırıkkale Belediye Başkanı Önal: "Şebeke suyu mevzuata uygun, halk sağlığı güvende"
Yükleniyor...
00:00:00
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Göztepe A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Samsunspor A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Kasimpaşa A.ş.
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
İkas Eyüpspor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük