MENÜ

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsveç Meclis Başkanı Norlen ile görüştü

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İsveç Meclis Başkanı Andreas Norlen ile videokonferans görüşmesi gerçekleştirdi.TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsveç Meclis Başkanı Norlen ile görüşmesinde, TBMM ve İsveç Parlamentosu arasında dostane ilişkilerin...

Yayınlanma: 14 Kasım 2023 22:29 Güncelleme: 13 Eylül 2025 09:38
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsveç Meclis Başkanı Norlen ile görüştü

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İsveç Meclis Başkanı Andreas Norlen ile videokonferans görüşmesi gerçekleştirdi.
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsveç Meclis Başkanı Norlen ile görüşmesinde, TBMM ve İsveç Parlamentosu arasında dostane ilişkilerin geliştirildiğini, karşılıklı ziyaretlerle bu ilişkilerin daha ileriye götürülmesini istediklerini dile getirdi. Kurtulmuş, iki ülkenin tarihi ve köklü ilişkilerinin bulunduğunu, bunun da yakın dönemde stratejik ortaklık seviyesine yükseltildiğini belirtti.
İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin süreci başından beri, büyük bir titizlikle takip ettiğini belirten Kurtulmuş, süreci en kısa zamanda sonlandırmayı ümit ettiklerini söyledi.
İsveç’in NATO’ya üyeliğine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi’nin kendisine ulaşmasının ardından hemen imzalayarak, TBMM Dışişleri Komisyonuna gönderdiğini aktaran Kurtulmuş, bu konuda hazırlanan kanun teklifinin, bu hafta içerisinde komisyonda ele alınmasının beklendiğini ifade etti.

"Hür iradeleriyle nihai karar verilecek"
Kurtulmuş, teklifin, Komisyondan geçmesi halinde ise TBMM Genel Kurulunda görüşüleceğini ve milletvekillerinin hür iradeleriyle nihai kararın verileceğini belirtti. TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsveç’in bu süreçte söz verdiği, özellikle “terörle mücadeleye destek verilmesi”, “İslam’ın kutsallarına karşı yapılan saldırılara müsamaha gösterilmemesi” konularında olumlu bir yaklaşım içerisinde hareket edileceğine inançlarının tam olduğunu da belirtti.
Dinlerin kutsallarına karşı yapılan saldırının, ifade özgürlüğü ya da örgütlenme özgürlüğü kapsamında görülemeyeceğini de dile getiren Kurtulmuş, Kur’an-ı Kerim’in yakılmasının, siyasi gösteri olmasının ötesinde, nüfusu 2 milyara yaklaşan Müslümanların tamamına karşı yapılmış açık bir saldırı, insanların inançlarına hakaret etme konusunda açık bir insanlık suçu olduğunun altını çizdi.
Kurtulmuş, İsveç’te bu tür davranışlara müsaade edilmemesi ve özellikle İslam ve Türkiye karşıtı çevrelere, dost İsveç yöneticilerinin müsamaha göstermemesi temennisini aktardı.
PYD/YPG ve FETÖ başta olmak üzere terör örgütlerine karşı verilen mücadelede de birlikte hareket edilmesini isteyen Kurtulmuş, Finlandiya’dan olduğu gibi İsveç’ten de terör örgütlerine karşı hiçbir müsamaha göstermemesini beklediklerini ifade etti. Türkiye-AB ilişkilerinin de ele alındığı görüşmede Kurtulmuş, Türkiye’nin AB üyelik sürecinde İsveç’in desteklerini beklediklerini söyledi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları
İsrail’in Gazze Şeridi ve Filistin’in şehirlerine yönelik saldırılarının ele alındığı görüşmede Kurtulmuş, Gazze’deki saldırılar nedeniyle, her 10 dakikada bir çocuğun öldüğü derin bir insanlık dramıyla karşı karşıya olunduğunu belirtti.
Netanyahu ve ekibinin bütün uluslararası kuralları hiçe sayarak, uluslararası hukukun bütün umdelerini yerle bir ederek, vicdan ve insanlık duygularını berhava ederek çok açık bir katliamı Gazze Şeridi’nde sürdürdüğünü dile getiren Kurtulmuş, hiçbir gerekçenin çocukların, yaşlıların, kimsesizlerin, sivillerin böylesine büyük bir asimetrik savaş içerisinde katledilmesini meşru göremeyeceğini bildirdi.
Gazze için uluslararası camianın sesini yükseltmesi gerektiğinin altını çizen Kurtulmuş, Gazze’de, acil bir ateşkes ve insani yardım koridorunun kurulmasının temin edilmesi gerektiğini vurguladı.
Avrupa’daki siyasi gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Kurtulmuş, Avrupa’da aşırı sağcı, faşist, İslam karşıtı, yabancı düşmanı küçük siyasi oluşumların Avrupa’nın ana akım siyasetini zehirlediğini de kaydetti.
İsveç Parlamento Başkanı Norlen, İsveç Parlamentosu için Türkiye’nin çok önemli bir ülke olduğunu ve işbirliklerin kapsamını genişletmeyi dört gözle beklediklerini belirtti. Norlen, TBMM Başkanı Kurtulmuş’u İsveç’e davet etti ve kendisini İsveç Parlamentosunda ağırlamaktan memnuniyet duyacağını söyledi.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

CHP Genel Başkanı Özel’in de aralarında bulunduğu 7 milletvekili hakkında 10 dokunulmazlık dosyası TBMM’de

CHP Genel Başkanı Özel’in de aralarında bulunduğu 7 milletvekili hakkında 10 dokunulmazlık dosyası TBMM’de

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de aralarında bulunduğu 7 milletvekili hakkında 10 dokunulmazlık dosyası TBMM Başkanlığı’na sevk edildi.Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Tezkereleri, Meclis Başkanlığınca Anayasa ve Adalet Kom

Yozgat Belediye Meclisi toplantısında gerginlik yaşandı

Yozgat Belediye Meclisi toplantısında gerginlik yaşandı

Yozgat Belediye Meclisi’nin ertelenen Aralık ayı toplantısında ‘Yalancı’ tartışması yaşandı.Yozgat Belediyesi’nin bugün gerçekleşen Aralık ayı meclis toplantısında, meclis üyeleri arasında tartışma çıktı. Meclis üyelerinden AK Parti Meclis Üyesi Hüseyin D

MHP Kayseri Milletvekili Ersoy’dan Başkan Büyükkılıç’a tebrik ve teşekkür

MHP Kayseri Milletvekili Ersoy’dan Başkan Büyükkılıç’a tebrik ve teşekkür

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy; TBMM Genel Kurulu Gençlik ve Spor Bakanlığı Bütçe görüşmelerinde Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz alarak konuşma yaptı. Ersoy, yaptığı konuşmada Kayseri Büyükşehir Belediyesinin Avrupa’da 700 belediye arasınd

MHP Lideri Bahçeli, DEM Parti heyetini kabul etti

MHP Lideri Bahçeli, DEM Parti heyetini kabul etti

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Başkan Vekili ve DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan ile DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Mithat Sancar’ı kabul etti. Görüşme sonrası yapılan ortak açıklamada sürecin 2. aşamasına geçildiğ

MHP Lideri Bahçeli: "Pervin hanım açıklıkla ifade ettiler her cümlesine imzamı atıyorum"

MHP Lideri Bahçeli: "Pervin hanım açıklıkla ifade ettiler her cümlesine imzamı atıyorum"

MHP Lideri Bahçeli: "Pervin hanım açıklıkla ifade ettiler her cümlesine imzamı atıyorum"

ABD’den Maduro hükümetiyle bağlantılı 4 isim ve 6 nakliye şirketine yaptırım

ABD’den Maduro hükümetiyle bağlantılı 4 isim ve 6 nakliye şirketine yaptırım

ABD Hazine Bakanlığı, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun eşinin 3 yeğenine, Maduro ile bağlantılı bir iş adamına ve Venezuela’dan petrol sevkiyatı yapan 6 şirkete yeni yaptırımlar uygulandığını duyurdu.ABD hükümeti, Venezuela yönetimini yönelik b

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Artık uluslararası toplumun, Filistin halkına olan borcunu ödeme zamanı gelmiştir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Artık uluslararası toplumun, Filistin halkına olan borcunu ödeme zamanı gelmiştir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Barış ve Güven Forumu’nda yaptığı konuşmada, "Barışın tesisine yönelik tüm aşamalara Filistinlilerin dahil olmasını ve katkı vermesini elzem görüyoruz. Nihai hedef ise iki devletli çözümdür. Bunun formülü Filistinli kar

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkmenistan’da

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkmenistan’da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ’Uluslararası Barış ve Güven Forumu’na katılmak üzere Türkmenistan’a geldi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ’Uluslararası Barış ve Güven Forumu’na katılmak üzere Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a geldi. Erdoğan, Aşk

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 06:01
Güneş 07:29
Öğle 12:26
İkindi 14:53
Akşam 17:14
Yatsı 18:37

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
39
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
34
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
33
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
26
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
25
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
25
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
23
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
19
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
18
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
18
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
17
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
16
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
15
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
15
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
15
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
14
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
13
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
8