MENÜ

TBMM Başkanı Kurtulmuş: "Önümüzdeki dönem Orta Asya ülkeleriyle hedeflerimiz bakımından yeni bir dönem olacak"

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Özbekistan’ın Buhara kentinde gerçekleştirdiği basın açıklamasında, "Türkiye Orta Asya ülkelerinin hepsiyle müttefiktir ve bu ülkelerin tamamıyla stratejik anlamda iş birliğini önemsemektedir. Ü

Yayınlanma: 03 Aralık 2025 17:14 Güncelleme: 04 Aralık 2025 08:30
TBMM Başkanı Kurtulmuş: "Önümüzdeki dönem Orta Asya ülkeleriyle hedeflerimiz bakımından yeni bir dönem olacak"
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Özbekistan’ın Buhara kentinde gerçekleştirdiği basın açıklamasında, "Türkiye Orta Asya ülkelerinin hepsiyle müttefiktir ve bu ülkelerin tamamıyla stratejik anlamda iş birliğini önemsemektedir. Ümit ediyorum ki önümüzdeki dönem hem Orta Asya ülkeleriyle müşterek hedeflerimiz bakımından yeni bir dönem olacak hem de buradaki güç, dünya sistemine olumlu bir şekilde etki edecektir" dedi.
TBMM Başkanı Kurtulmuş, resmi ziyaret gerçekleştirdiği Özbekistan’ın Buhara kentindeki temasları kapsamında Türk ve Özbek gazetecilerin sorularını yanıtladı. TBMM heyeti, Yüksek Öğrenim Kurumu Başkanı Erol Özvar ve rektörlerle birlikte Buhara’da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ebu Ali İbn Sina Buhara Devlet Tıp Enstitüsü ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Mezuniyet Töreni’ne katıldıklarını dile getiren Kurtulmuş, törende Özbekistan Ali Meclisi Yasama Meclisi Başkanı Nuriddin İsmailov’un da bulunmasının fevkalade önemli ve değerli olduğunu söyledi. Ebu Ali İbn Sina Buhara Devlet Tıp Enstitüsü’nün, Türkiye-Özbekistan arasındaki dostluğun ve kardeşliğin bir nişanesi olduğunun altını çizen Kurtulmuş, "Türkiye’deki Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile buradaki Tıp Fakültesi arasındaki müştereken yapılan anlaşma sonucu İbn-i Sina’nın memleketi olan Buhara topraklarında böylesine önemli bir okulun kurulmuş olması çok değerlidir, anlamlıdır. Bugün aradan 6 yıl geçti, ilk mezunlarını veriyor" dedi.

"İslam medeniyetinin üçüncü büyük koşusunu gerçekleştirmemek için hiçbir sebep yoktur"
Üniversitenin, sadece bir okul olmanın ötesinde büyük İslam medeniyetinin, insanları gönülden gönüle birleştiren görünmez bir köprüsü olduğunu belirten Kurtulmuş, "Burada emeği geçen bütün hocalarımıza, gayretle çalışan bütün öğrencilerimize başarılar diliyorum. Büyük İslam medeniyetinin ikinci büyük koşusu bu topraklardan başlamıştır. Fergana’dan, Orta Asya’dan, Buhara’dan, Semerkant’tan başlamıştır. Yeniden İslam medeniyetinin üçüncü büyük koşusunu bu büyük medeniyet birikimimize ve tecrübemize istinaden güçlü bir şekilde gerçekleştirmemek için hiçbir sebep yoktur. Bu çerçevede Türkiye ile Özbekistan arasında teknikte, bilimde, sanayide, ulaşımda, enerjide, tarımda her alanda ileriye gitmek konusunda da müşterek bir fikir birliği içerisindeyiz. Ümit ederim ki bu üniversitenin kökleşmesi de iki ülke arasındaki dostluğa, kardeşliğe büyük katkı sunacaktır" ifadelerini kullandı.

"İlişkilerimizin kalıcı hale gelmesi için ahdi zemin de sağlam bir şekilde ortaya kondu"
Türkiye ve Özbekistan parlamentoları arasındaki ilişkileri de değerlendiren Kurtulmuş, "Özellikle son yıllarda çok yoğun ilişkilerimiz var. Özbekistan parlamentosunun her iki kanadıyla da değerli kardeşim Özbekistan Ali Meclisi Senato Başkanı Tanzila Narbayeva ve değerli kardeşim Yasama Meclisi Başkanı Nuriddin İsmailov ile çeşitli vesilelerle bir araya geliyoruz. Karşılıklı ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz. Bu yıl içinde Özbekistan parlamentosunun senato ve yasama meclisi ile TBMM arasında ortak bir mutabakat metnini imzaladık. Böylece ilişkilerimizin kalıcı hale gelmesi için ahdi zemin de sağlam bir şekilde ortaya konulmuş oldu. Ülkelerimizin hükümetleri arasında, liderlerimiz arasında çok yakın bir ilişki olduğu gibi, parlamentolar arasında da çok kuvvetli bir ilişki söz konusudur. Bu sadece parlamento başkanları arasında değil, dostluk grupları, ihtisas komisyonları ve özellikle Türkiye’nin ve Özbekistan’ın ortak olduğu uluslararası asamblelerde müşterek çalışmalar bakımından Türkiye ve Özbekistan parlamentoları beraber çalışmalarını güçlendirerek sürdürüyor" dedi.

Tacikistan ziyareti
Özbekistan temaslarının yanı sıra Tacikistan’daki iki günlük ziyaretiyle ilgili "Tacikistan’a Türkiye’den Meclis Başkanı seviyesinde ilk kez bir ziyaret oldu. Bu ziyaretinizin de önemine değinebilir misiniz?" sorusuna Kurtulmuş, "TBMM Başkanı" düzeyinde ilk resmi ziyaretin Tacikistan’a gerçekleştirilmesinin tarihi önemde olduğunu vurguladı.

"Geç gelsin aslan gelsin"
Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Tacikistan Ali Meclisi Milli Meclis Başkanı Rüstami Emomali ve Tacikistan Ali Meclisi Temsilciler Meclisi Başkanı Faizali İdizoda ile önemli görüşmeler yaptıklarını, iki ülke arasındaki konuları, bölgesel ve küresel meseleleri ele alma fırsatı bulduklarını söyleyen Kurtulmuş, ziyaret vesilesiyle birçok konuda ortak görüşlere sahip olduklarını bir kere daha teyit ettiklerini belirterek, "Ümit ederim ki bu ziyaret, bundan sonra Türkiye ile Tacikistan arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi için önemli bir kilometre taşı olur. Bizim Türkçemizde bir söz var, ‘Geç olsun güç olmasın.’ Taciklerde de ‘Geç gelsin aslan gelsin’ diye bir söz varmış. Ümit ederim ki bu ziyaret vesilesiyle ikili ilişkilerimiz Tacikistan’la da çok ileri noktaya taşınacaktır" dedi.

"Önümüzdeki dönem Orta Asya ülkeleriyle hedeflerimiz bakımından yeni bir dönem olacak"
Yeni bir dünyanın kurulmakta olduğunu ve bu yeni dünyanın mutlaka çok kutuplu ve çok merkezli olacağını vurgulayan Kurtulmuş, Orta Asya’dan, Türkiye’ye, Balkanlara ve Avrupa’nın içlerine kadar uzanan coğrafyanın bu yeni dönemde öne çıkmasının muhtemel olduğunu söyledi.
Orta Asya’daki ülkelerle ikili ilişkileri ve çok taraflı ilişkileri güçlendirmenin, burayı yeni küresel sistemin önemli siyasal merkezlerinden biri haline getirmenin mümkün olduğunun altını çizen Kurtulmuş, "Bunun için ülkelerde olumlu niyetlerin olduğunu görüyoruz. Kaldı ki Orta Asya ülkeleri arasında oluşacak olan bu iş birliği, dünya barışının tesis edilmesi, daha istikrarlı bir dünyanın kurulabilmesi için önemli fırsatlardan, önemli araçlardan birisi olacağı kanaatindeyim. Bu, karşılıklı ilişkileri sürekli artırmaya bakıyor. Her ülkenin farklı imkanları var. Bunları müşterek hale getirmeye, ortak iş birliklerini geliştirmeye bakıyor. Bunu yapabilecek tecrübeye, potansiyele sahip olduklarını biliyoruz. Orta Asya’daki Özbekistan, Tacikistan, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, bütün bu ülkelerin hepsi artık Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nden (SSCB) ayrıldıktan sonra kendi milli kimliklerini kazandılar, kendi milli hedeflerini ortaya koydular, şahsiyetlerini ortaya koydular ve bağımsız devletler olarak her birisi kendi gelişme yolculuğuna çıkmış bulunuyor. Türkiye bu ülkelerin hepsiyle dosttur, hepsiyle müttefiktir ve bu ülkelerin tamamıyla da stratejik anlamda büyük bir iş birliğini önemsiyor. Ümit ediyorum ki önümüzdeki dönem hem Orta Asya ülkeleriyle müşterek hedeflerimiz bakımından yeni bir dönem olacak hem de buradaki güç, dünya sistemine olumlu bir şekilde etki edecektir" ifadelerine yer verdi.
ETİKETLER: TBMM, Başkanı, Kurtulmuş:, "Önümüzdeki, dönem
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Danimarka’da iktidardaki Sosyal Demokratlar Partisi, parlamentoda çoğunluğu sağlayamadı

Danimarka’da iktidardaki Sosyal Demokratlar Partisi, parlamentoda çoğunluğu sağlayamadı

Danimarka’da Başbakan Mette Frederiksen liderliğindeki Sosyal Demokratlar Partisi, dün yapılan seçimden birinci çıktı, ancak parlamentoda çoğunluğu sağlayamadı. Hiçbir partinin tek başına iktidar için gerekli sandalyeye ulaşamaması sonucunda gözler koalis

CHP’li başkandan galoşlu fidan dikimi

CHP’li başkandan galoşlu fidan dikimi

Denizli Yeşilköy Ortaokulu 1980-1986 dönemi mezunları yıllar sonra hatıra ormanı oluşturmak için bir araya gelirken, fidan dikimi sırasında ayakkabısının kirlenmemesine özen gösteren CHP Merkezefendi İlçe Başkanı Müjdat İlhan galoş giydi.1980-1986 yılları

ABD basını: "Türkiye, Mısır ve Pakistan’ın 48 saat içinde İslamabad’da bir ABD-İran görüşmesi için ısrarcı"

ABD basını: "Türkiye, Mısır ve Pakistan’ın 48 saat içinde İslamabad’da bir ABD-İran görüşmesi için ısrarcı"

ABD basını, adı açıklanmayan yetkililere değinerek Türkiye, Mısır ve Pakistan’ın 48 saat içinde İslamabad’da bir ABD-İran görüşmesi düzenlenmesi için taraflara baskı yaptığını yazdı.ABD Başkanı Donald Trump, İran ile görüşmeler yapıldığını iddia ederken İ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Birilerinin bizi çekmek istediği tuzaklara düşmüyoruz. Tedbirli, temkinli, soğukkanlı şekilde sükûneti elden bırakmadan kardeşlik ve komşuluk hukukuna riayet ederek süreci yönetiyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Birilerinin bizi çekmek istediği tuzaklara düşmüyoruz. Tedbirli, temkinli, soğukkanlı şekilde sükûneti elden bırakmadan kardeşlik ve komşuluk hukukuna riayet ederek süreci yönetiyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Birilerinin bizi çekmek istediği tuzaklara düşmüyoruz. Tedbirli, temkinli, soğukkanlı şekilde sükûneti elden bırakmadan kardeşlik ve komşuluk hukukuna riayet ederek süreci yönetiyoruz."

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Akar: "Kıbrıs meselesi milli meseledir"

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Akar: "Kıbrıs meselesi milli meseledir"

Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, temaslarda bulunmak üzere geldiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yaptığı açıklamada, "Bizim her zaman her yerde söylediğimiz gibi, bütün platformlarda kullandığımız gibi K

Lübnan, İran büyükelçisini sınır dışı etti

Lübnan, İran büyükelçisini sınır dışı etti

Lübnan Dışişleri Bakanı Youssef Raggi, İran Büyükelçisi Muhammad Rıza Şeybani’nin "istenmeyen kişi" olarak ilan edildiği ve ülkeden sınır dışı edilmesi yönünde karar alındığını duyurdu.Lübnan yönetimi, İran’ın Beyrut Büyükelçisi Muhammad Rıza Şeybani’yi i

İran Cumhurbaşkanlığı, İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani’nin yerine Muhammed Bakır Zülkadir’in atandığını bildirdi.

İran Cumhurbaşkanlığı, İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani’nin yerine Muhammed Bakır Zülkadir’in atandığını bildirdi.

İran Cumhurbaşkanlığı, İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani’nin yerine Muhammed Bakır Zülkadir’in atandığını bildirdi.

Milletvekili Hatipoğlu’nun 8 kişinin yaralandığı kazayla ilgili mesajı

Milletvekili Hatipoğlu’nun 8 kişinin yaralandığı kazayla ilgili mesajı

AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, 8 kişinin yaralandığı kazayla ilgili olarak, "Yaralanan 59. Hükümet Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Atilla Koç’a, 66. Hükümet Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’a ve kazad

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 04:52
Güneş 06:15
Öğle 12:38
İkindi 16:07
Akşam 18:51
Yatsı 20:07

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
64
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
60
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
60
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
52
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
43
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
43
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
35
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
33
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
33
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
31
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
30
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
30
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
25
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
25
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
24
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
17